Mai mult prostioare decât vorbe de duh

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Au ajuns de referință vorbele de duh rostite cândva de împăratul Napoleon, de savantul Einstein, de dramaturgul Bernard Show sau de scriitorul Mark Twain. Ne lăudăm și noi, mai modești, cu aforismele lui Titu Maioresu sau cu cele ale lui Tudor Mușatescu.

Astăzi, rareori auzi, de la cei care ar trebui să fie înțelepții patriei, cuvinte care ar merita așezate pe rafturile bibliotecilor, ca să le fie de amintire și poate de învățătură celor care vor veni. Auzi mai mult cuvinte parcă rostite de un bidon gol – ca să repet o superbă metaforă a scriitorului Mircea Cărtănescu, rostită cam la temă.

Sunt și excepții. Ca să vedeți cât de gol sau poate de plin este bidonul, îmi permit să mă refer numai la câteva exemple:

ADVERTISING

Din ciclul „așa e, jos pălăria!”

„USR e parte a problemei, nu a soluţiei” – Sorin Grindeanu, fost prim ministru.

„Realitatea este că (Florin Cîțu – n. red.) stătea pe un scaun cu patru picioare din care singur a rupt două şi acum se întreabă pe ce parte cade” – Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS.

„Nu e bine să iei poziția de ninja*) pe Facebook…” – Kelemen Hunor, președinte UDMR.

„Majoritatea nuntașilor erau majoritari….” – Iulian Bulai, deputat USR PLUS. 

Din ciclul „răfuiala cu gramatica”

Nu mă faceți sa vorbesc lucruri, că e o mojicie, e fals” – Marcel Ciolacu, președinte PSD.

Din ciclul „ce grozavi e mușchii mei!”

„Numiți-mă pe mine premier și schimbăm tot, Guvern și SRI” -  Diana Șoșoacă, senator.

„…am decis să candidez dintr-un motiv foarte serios, nu am văzut altă soluţie, o soluţie de care eu să fiu convins că e o soluţie bună pentru PNL” – Ludovic Orban, președinte PNL.

„Atât timp cât eu sunt preşedinte al PNL, niciun parlamentar al PNL nu va vota o moţiune de cenzură depusă de PSD sau de AUR şi am şi capacitatea de a menţine coeziunea în această coaliţie şi capacitatea de a respinge orice demers al Opoziţiei împotriva guvernării” - Ludovic Orban, președinte PNL.

Din ciclul „bate șaua!”

„Sunt convins că un personaj foarte important din România a stat el şi s-a gândit şi a zis că poate trebuie să decreteze ca Orban să nu mai fie preşedinte al Partidului Naţional Liberal” – Ludovic Orban, președinte PNL.

„Credeţi-mă, în percepţia publică, inclusiv în interiorul PNL-ului, la nivelul de bază, semnalele nu sunt foarte bune” – Ilie Bolojan, președinte CJ Bihor (PNL).

Din ciclul „Dialog cu poalele-n cap”

„Băi, secăturilor, voi faceți un blat ordinar” – extras dintr-o declarație politică a liderului PSD, Marcel Ciolacu.

„Voi sunteți urmașii Brătienilor? Niște circari și marțafoi (…) partid de terchea-berchea și mațe-fripte cu foamea-n gât – Marcel Ciolacu, președinte PSD.

Din ciclul „na și ție, na și mie!”

„Am avut înţelegeri făcute, care arătau foarte clar (...): eu - preşedinte la partid, la muncă, celălalt - premier şi guvernator la BNR, după ce se termină mandatul lui Isărescu” – Ludovic Orban, președinte PNL.

Din ciclul „logica se ghidează așa cum îmi convine mie”

  • decembrie 2019, Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD: Nu faci anticipate pentru că într-un anumit moment un anumit partid stă mai bine în anumite sondaje și atunci toată logica se ghidează după sondajele de opinie”.
  • septembrie 2021, Marcel Ciolacu, președinte al PSD: „Actualul Parlament nu mai reprezintă votul românilor. Dacă ne uităm la votul românilor astăzi, nu mai reprezintă structura Parlamentului ce au votat românii în acest moment (...) singura soluție este întoarcerea la popor prin alegeri anticipate”.

------------------

*)Ninja sau shinobi erau, în Japonia medievală, asasini implicați inițial în spionaj, iar ulterior în confruntările și disputele marilor seniori (daymio), cu alte neamuri de samurai.

Citeşte şi alte texte semnate de Victor Piţigoi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇