Rezultatele alegerilor preliminare din CSM profilează o încleștare finală între supraviețuirea puterii actualilor centri de putere din Consiliu și din afara lui, în frunte cu Lia Savonea desigur, și o șansă de măcar parțială creștere calitativă. Dar dacă va pierde la vot, eminența cenușie a CSM are în buzunar cărțile pentru a-l răsturna.
La judecători, zona Curților de Apel ( 3 locuri) rămâne problematică, deși Lia Savonea a înregistrat înfrângeri importante. În primul rând, ar fi de notat că omul său de casă Marius Epure a ratat calificarea în finală, deși a candidat singur la CA Constanța.
Elena Costache, ca o soră geamănă a Liei Savonea inclusiv ca aspect, a obținut cu greu, în două tururi, candidatură din partea CAB, după un efort major de mobilizare. Toate calculele spun că va intra în CSM, asigurând succesiunea.
Mai există o favorită, Andreea Ciucă, președintele AMR. Și personajul și asociația sunt printre cele mai toxice pentru justiția din România, profund anti-DNA și anti-reformă. Din aceeași ligă, dar cu accente grobiene de comunicare publică, nesancționate de IJ, este Adina Lupea, de la CA Cluj, o mare susținătoare a intervenției jandarmilor în 10 august.
Variantele bune și cu șanse la nivelul Curților de Apel ar fi Grațiela Milu de la Brașov și Cosmin Mihăilă de la Galați.
ICCJ (2 locuri) nu a avut preliminare, va avea alegeri direct în 22 iunie, cu favorit omul de casă al Liei Savonea, Daniel Grădinaru, promovat și pregătit sistematic pentru președinția secției penale a ICCJ, dar și pentru succesiunea în CSM. În aceeași situație este și Denisa Stânișor, promovată de pe moșia CAB și făcută șefa Secției contencios administrativ și fiscal.
Sunt și două variante bune: Ioana Bogdan, de la secția penală, judecătoare cu multe “scalpuri” de penali la cingătoare, inclusiv Năstase, Mazăre și Dragnea, și Gabriela Bogasiu, vicepreședinte ICCJ (cu șanse mai mari). Ambele sunt susținute, aparent surprinzător, de președintele ICCJ, Corina Corbu, spun surse din sistem. Dna Corbu ar putea să nu vrea să rămână sub cizma Liei Savonea.
La tribunale (2 locuri), favorit este președintele TMB, Laura Radu, un personaj cu un profil incert. Apropiată de Lia Savonea, pentru că altfel nu rezista la șefia instanței pe feuda acesteia, dar și unul dintre puținii președinți de instanțe care au refuzat să semneze scrisoarea de înfierare a magistraților care protestau față de legile lui Dragnea în 2019.
Șanse consistente au însă variante foarte bune, în ordine: Mihai Ghica de la Cluj, Gabriel Mustață de la Constanța sau Ionel Pușcașu de la Hunedoara. “Savonistii” Narcis Erculescu de la Dâmbovița și Ciprian Tita de la Argeș nu sunt printre favoriți la vot.
Iar la judecătorii, bătălia se dă între cele de pe raza CA Cluj și raza CAB. Deși pentru zona CAB va mai fi o etapă pe 5 mai, pentru că nu a fost cvorum peste tot, favoriții sunt cunoscuți: Roxana Dan de la Cluj, formată de Andreea Chiș din actualul CSM, și Claudiu Drăgușin de la București, susținut de actualul președinte interimar (!) al CSM, Bogdan Mateescu.
La procurori, avem deja un membru cert al CSM. Emilia Ion de la PCAB nu are contracandidați după ce l-a învins, surprinzător pentru mulți, pe șeful ei, Viorel Cerbu. O primă victorie a taberei susținătorilor ei – Cristian Ban, actual membru CSM, și Bogdan Licu, viitor judecător CCR.
Aceeași schemă este încercată și la PICCJ, unde Maria Magdalena Militaru este reprezentanta, practic oficială, a lui Bogdan Licu și Cristian Ban, în lupta cu favoritul, pe bună dreptate, fostul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu. Deja Crin Bologa, la rândul său apropiat de C. Ban, a aliniat DNA în spatele dnei Militaru, spun surse din sistem.
Despre cea de-a treia candidată, părerile sunt împărțite. Alina Albu este apropiata de Oana Haineală și de Codruț Olaru și există suspiciunea că are ca rol să rupă din voturile lui Horodniceanu, în schimbul unei promovări.
La nivelul parchetelor tribunalelor e bine, Claudiu Sandu de la Brașov este o variantă excelentă și cu șanse mari. Iar cealaltă poziție îi va reveni probabil lui Bogdan Staicu de la București. La parchetele judecătoriilor, cele mai mari șanse le are Cătălina Sântion, o soluție bună, în concurență cu caricaturalul Sorin Lia de la Olt.
Dacă tragem linie, există unele șanse ca alegerile din 22 iunie să producă o combinație mai bună decât actualul CSM. Totul depinde de mobilizarea și votul magistraților, variante bune există.
Dar să nu uităm că tot ce se întâmplă acum este sub semnul luptei pentru supraviețuirea puterii dusă de Lia Savonea, pentru care și-a păstrat pârghii importante.
Pașii par să fi fost gândiți cu mare atenție începând cu data alegerilor, care până acum aveau loc toamna. De ce a optat actualul CSM pentru prima săptămână după Paști pentru preliminare și sezonul de concedii pentru finală? Explicațiile vehiculate sunt mai multe:
1.Tocmai pentru că mulți magistrați ar putea fi plecați în vacanțe, deci votul mai ușor de controlat.
2.Ca să fie campania când încă actualii membri mai contează și fiecare își mai poate exercita influența pentru că mai are un cuvânt.
3.Pentru ca noul CSM să fie instalat mai repede de dnele Savonea și Țînț, iar ele să fie promovate urgent la ICCJ.
Apoi, Lia Savonea și-a mai pregătit un as. Actualul CSM, care trebuie să valideze fiecare etapă a alegerilor, stă pe două bombe de nelegalitate. Pe de-o parte, interimatul președintelui Mateescu. Este pentru prima dată când un președinte sare de mandatul legal de un an și rămâne interimar, o soluție pe care legea nu o prevede, ba chiar o interzice (art 24 L 317/2004).
Deja există o acțiune în instanță pe această temă, semnată de 7 membri CSM, care trebuia să se judece la Curtea de Apel Pitești, problematică pentru Lia Savonea. Motiv pentru care președintele Mateescu a cerut la ICCJ strămutarea. Decizia va fi luată pe 6 de secția contencios a ICCJ, în bună măsură controlată de Lia Savonea și având-o președinte pe candidata Denisa Stânișor. Foarte probabil ca dosarul să fie trimis la o curte de pe feuda Savonea unde să aștepte rezultatul alegerilor.
Tot nelegal este și interimatul prelungit al reprezentatului ICCJ, Marian Budă, ajuns în CSM după demisia Marianei Ghena. Legea ar fi obligat ca imediat după demisie să fie organizate alegeri la ICCJ pentru ocuparea locului de către un titular (art 57 al 1 L317/2004), ceea ce CSM nu a făcut.
Ambele pot fi pârghii de nelegalitate prin care Lia Savonea să arunce în aer alegerile, dacă rezultatele nu îi vor conveni. La fel de grav este că orice decizie ia acum CSM, în orice domeniu, poate fi dinamitată de aceste vicii.
Și, nu în ultimul rând, Regulamentul privind alegerile este din 2005 și nu se mai potrivește cu legea, ar fi trebuit modificat, dar nu a fost. Încălcarea legii e motiv de nulitate.
Și sigur că, pe ultima sută de metri, Lia Savonea trage să ocupe cât mai multe poziții poate. Cum luna aceasta expiră mandatul la Inspecția Judiciară al lui Lucian Netejoru, CSM a declanșat procedura de concurs.
Practic, există doar două variante: ori câștigă un om de casa al Liei Savonea, ori rămâne Netejoru interimar în pofida imenselor probleme sesizate de CJUE în privința mandatului său.
Ca un Putin al sistemului judiciar, Lia Savonea cotropește, sufocă, domină și se agaţă cu disperare de putere, indiferent de consecințe.