Cererea depusă de judecătorul Cristi Danileţ în care acesta solicită suspendarea deciziei CSM prin care a fost, în 14 decembrie 2021, suspendat din activitate a fost strămutată de la Curtea de Apel Cluj și se va afla pe rolul Curţii de Apel (CA) Alba Iulia.
„Ieri (joi – n.red.), a fost înregistrată la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal al Curţii de Apel Alba Iulia o cauză care îl are ca reclamant pe domnul Dănileţ Vasilică Cristi, având ca obiect suspendarea executării actului administrativ. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei noastre, ca urmare a unei decizii de strămutare pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul a fost strămutat la CA Alba Iulia”, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, judecător Aurelian Mocan.
Pe 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Danileţ susţine că excluderea sa din magistratură a fost decisă de CSM pentru două filmuleţe publicate pe Tik Tok, care nu au legătură cu Justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată.
În 14 decembrie, CSM a adoptat o hotărâre privind suspendarea judecătorului până la finalizarea dosarului privind excluderea lui Danileţ. Judecătorul a solicitat suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării acestei decizii din 14 decembrie.
Până la strămutarea dosarului la Alba Iulia, au existat două decizii ale instanţei supreme şi două ale Curţii de Apel Cluj prin care magistraţii au susţinut că nu au competenţa să judece cererea magistratului privind suspendarea deciziei CSM.
Cazul Danileț este urmărit cu atenție de opinia publică și de instituții internaționale.
Ambasada SUA a luat poziție după excluderea judecătorului Danileț din magistratură, iar derapajul CSM a produs un val de reacții până la Washington.
De asemenea, Comisia Europeană a transmis: Urmărim cu serioasă îngrijorare măsurile luate contra judecătorilor.
Pe pagina personală de Facebook, judecătorul, fost membru al CSM, continuă să prezinte public lecțiile de Educație Juridică pe care le predă în școli și licee (foto), alături de colegii pe care i-a format în acest scop în ultimii ani.
Proiectul ”Educație Juridică în școli”, inițiat de VeDemJust, s-a bucurat de mare succes, iar aceasta a devenit materie obligatorie din anul școlar viitor, conform unei legi votate de Parlament.