Mai mulți membri ai CSM au făcut plângere privind desemnarea judecătorului Bogdan Mateescu ca președinte interimar al Consiliului după ce i-a expirat mandatul. Ei au atacat în instanță numirea, pe care o consideră nelegală și periculoasă pentru sistemul judiciar și spun că vor face toate demersurile legale pentru anularea hotărârii prin care acesta a rămas la conducere.
„Hotărârea Plenului CSM nr. 211/16 decembrie 2021, prin care a fost desemnat un interimat al fostului preşedinte, o considerăm nelegală, de natură să creeze efecte juridice nedorite prin care ar putea fi generat un precedent periculos în sistemul judiciar”, se arată într-un comunicat semnat de judecătorii și procurorii care se opun desemnării lui Mateescu.
„Din aceste motive, astăzi am demarat procedurile legale formulând plângere prealabilă prin care solicităm plenului CSM să revină asupra hotărârii pe care o apreciem nelegală”, spun ei. Magistrații se consideră obligați să oprească „orice formă de nelegalitate” și cer în instanță anularea hotărârii plenului CSM de desemnare a unui preşedinte interimar.
Anunțul privind demararea procedurii legale este semnat de judecătorii Andrea Annamaria Chiș, Gabriela Baltag, Evelina Mirela Oprina și Mihai Andrei Bălan, precum și de procurorii Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban și Florin Deac.
Aceștia admit că procedura în instanță va fi una de durată, iar hotărârea definitivă ar putea veni abia după expirarea mandatului consiliului actual, dar spun că restul colegilor n-au vrut să-i asculte, pentru a tranșa problema în cadrul CSM, astfel că sunt nevoiți să recurgă la această cale de atac.
„Doar în acest fel se poate întări autoritatea acestui organism de rang constituțional, cu efecte benefice pentru funcționarea sistemului judiciar, atât pentru magistrați, cât și pentru societate”, transmit magistrații.
Aceștia au făcut și un apel la colegii din instanțe și parchete, cărora le cer „să evalueze activitatea fiecărui membru ales” în CSM.
”Este nevoie ca fiecare coleg, de la toate instanțele și parchetele, să îşi spună părerea cu privire la fiecare dintre noi, pentru că fiecare îi reprezentăm pe fiecare. Nu cerem o procedură de revocare a cuiva, ci de evaluare a activităţii noastre, asumându-ne, noi semnatarii acestui comunicat, judecata colegilor noştri”, se mai arată în comunicatul magistraților, cu precizarea că acesta reprezintă doar un demers moral, nu legal, de întoarcere la alegatori, la cei care au stabilit prin vot componența CSM.
Semnatarii sunt cei care au refuzat să participe, marți, la ședința plenului CSM, în semn de protest față de desemnarea judecătorului Bogdan Mateescu ca președinte interimar. Mai mult, aceștia nu au luat parte nici la ședința Secției de judecători.
În aceste condiții, ședința plenului nu a mai avut loc pentru lipsă de cvorum, iar ședința Secției de judecători a avut loc cu participarea ministrului Justiției, care a asigurat cvorumul.
Pentru șefia CSM au candidat judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag, dar amândouă au fost respinse.
Astfel, s-a decis ca Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al CSM, să rămână interimar în această funcţie începând din 6 ianuarie, când i s-a terminat mandatul de drept.
V.D.