Secția pentru judecători din CSM acuză conducerea DNA de ”mentalitate retrogradă”, agresivitate și lipsă de respect

Secția pentru judecători din CSM acuză conducerea DNA de ”mentalitate retrogradă”, agresivitate și lipsă de respect

Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a lansat o șarjă de acuzații la adresa conducerii DNA după ce conducerea direcției anticorupție a criticat, marți, proiectul Predoiu privind Secția specială de investigare a magistraților.

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, secția pentru judecători a CSM ”îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul profund faţă de poziţia publică” exprimată de Direcţia Naţională Anticorupţie cu o zi înainte.

”Afirmaţiile de o gravitate deosebită din acest comunicat, prin care se atribuie magistraţilor din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi avocaţilor din cadrul barourilor calitatea de potenţiali subiecţi de anchetă, denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie.

ADVERTISING

Secţia pentru judecători dezaprobă agresivitatea limbajului folosit, din care transpare lipsa oricărui respect faţă de puterea judecătorească şi consideră total de neînţeles încrâncenarea cu care Direcţia Naţională Anticorupţie acţionează, prin suprapunere cu discursul politic total necaracteristic sistemului judiciar, în sensul dobândirii cu orice preţ a competenţei de a urmări penal magistraţii”, se arată în comunicatul citat.

Mai mult, secția pentru judecători din CSM apreciază că poziția exprimată de procurorii anticorupție ”confirmă lipsa de încredere care a caracterizat activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în această materie, precum şi modul incalificabil în care aceasta se raportează la ceilalţi participanţi la procedurile judiciare”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, spun judecătorii din CSM, abordarea DNA ”este cu atât mai nejustificată” cu cât ”procurorii care vor efectua urmărirea penală în cauzele cu magistraţi vor fi selectaţi printr-o procedură care asigură cele mai înalte standarde de independenţă (...)”.

La finalul comunicatului, secția pentru judecători din CSM mai arată, printre altele, că ”susţine în mod ferm necesitatea ca toate instituţiile judiciare să-şi îndeplinească atribuţiile cu bună credinţă, cu respectarea tuturor principiilor care dau conţinut independenţei justiţiei”.

ADVERTISING

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇