În acest moment, singurul candidat de tip locomotivă, peste scorul partidului propriu, este Elena Lasconi.
Având în vedere notorietatea mai mică decât a celorlalți candidați, are spațiu de creștere, iar din momentul preluării candidaturii este într-o intensă campanie în toate direcțiile, și la Untold, și la mănăstire, și pe la mese câmpenești.
Elementul comun este contactul permanent direct cu electoratul, în detrimentul studioului de televiziune. Și, într-adevăr, dna Lasconi are atuuri foarte mari.
Atuuri
Este cel mai charismatic dintre candidați. Are un anumit tip de energie pozitivă și magnetică. După cei 10 ani cu un președinte rece și absent, nu vor fi puțini cei care își vor dori în primul rând să fie inspirați, vor dori un candidat care să îi facă să se simtă bine, deci o concentrare mai mare pe senzație decât pe conținut.
Apoi, dna Lasconi are imaginea unei învingătoare. Sigur, Câmpulung nu este un oraș mare, nu a obținut acolo decât în jur de 9 mii de voturi.
Dar, am mai spus, e mai ușor să ridici un copil de la nota 8 la 10 decât de la nota 4 la 6. Acele voturi au fost reconfirmate cu un plus de aproape 2.000 față de alegerile din 2020, într-un fief roșu. Să schimbi astfel cursul este cu mult mai greu decât să câștigi într-un oraș mare tradițional antiPSD.
Fluiditatea ideologică este, în mod paradoxal, un avantaj, pentru că îi dă posibilitatea dnei Lasconi să iasă din bazinul electoral al partidului și, cu multe cruci la gât și Dumnezeu în fiecare frază, să acceseze zone conservatoare din toate celelalte partide.
Deci poate lua masiv de la PNL, mai ales în condițiile în care acesta are un candidat foarte modest, dar și din zona AUR, partea deja sătulă de liderul caricatural care a dat cu capul de tavanul potențialului.
A călcat în străchini cu referendumul lui Dragnea, dar s-a redresat cu o formulă împăciuitoare, “e loc pentru toți, sunt în favoarea parteneriatului civil”, și a promis că nu se va mai gândi la un asemenea referendum.
Poate fi puțin pentru nucleul progresist al USR, dar care nici alte variante nu are. Așa că riscul să sufere pierderi acolo e foarte mic.
Și, nu în ultimul rând, dna Lasconi nu are trecut politic de unde să revină la suprafață tot felul de schelete precum cele pe care domnia sa i le-a aruncat în față lui Marcel Ciolacu.
Așadar, cu un parcurs liniar dna Lasconi are șanse reale să intre în turul al doilea, cu mobilizarea electoratului USR care, în sfârșit, vede că are un lider și un candidat viabil, și cu bucăți consistente luate de la PNL și AUR.
Dar parcursul liniar este foarte dificil de menținut, cu mari riscuri, mai ales pentru că dna Lasconi, odată cu profilarea ca un candidat cu potențial, a devenit și țintă.
Riscurile
1.Riscul decredibilizării. Episodul cu soțul angajat pe bani publici fără concurs la grupul parlamentar USR este un semnal de alarmă, cu atât mai important cu cât dna Lasconi nu a reușit să dea explicații convingătoare.
Simplul fapt că acuzația vine de la PSD poate fi irelevant doar pentru electoratul foarte fidel, dar poate fi problematic pentru electoratul pe care dna Lasconi vrea să-l atragă tocmai convingându-l că e diferită de vechea clasă politică cu metehnele ei.
2.Riscul incompetenței. E greu de evaluat cât de bine stăpânește dna Lasconi temele mari în discuție într-o campanie prezidențială. Sigur, în România ele sunt puțin aprofundate, în general se discută scandaluri și sunt călărite emoții.
La fel de adevărat că puțini sunt românii care cunosc într-adevăr atribuțiile președintelui și dacă le-ar cunoaște efectul nu ar fi creșterea interesului pentru politică externă, ci, probabil, drastica scădere pentru funcția prezidențială.
Dar chiar și așa, discuții și întrebări de politică externă, economie, educație, apărare națională vor exista. Și, cu siguranță, dna Lasconi va fi țintită cu capcane, mizând tocmai pe faptul că este începătoare în temele politicii la vârf.
Pentru unii, din nou, nu va conta, pentru că senzația bate substanța, dar pentru unii, da. Iar dacă situația va deveni ridicolă va conta pentru toți.
3. Riscul “decolării”. Dacă lucrurile vor merge bine o vreme și procentele vor crește consistent, există riscul, pentru orice candidat, să-l ia capul, să considere lupta câștigată, să se relaxeze și să comită erori grave.
E un risc mai ales pentru cei cu puține jocuri în picioare, iar dna Lasconi nu are multe meciuri la nivel național.
Ar fi o bună președintă a României? Răspunsul la această întrebare nu poate fi încă dat. El depinde fundamental de punctele 1,2 și 3. În mod cert, însă, potențialul există.