Jocul de-a frauda și isteria colectivă

Jocul de-a frauda și isteria colectivă

Pentru binele democrației și pentru sănătatea societății românești ar fi bine că tema fraudării alegerilor, pe care o flutură isteric acum toată lumea, să nu devină principala temă de campanie pentru alegerile parlamentare, care să acopere orice alte subiecte eventual incomode.

Toată lumea țipă fraudă, dar nimeni nu spune, fie pentru că nu știe, fie pentru că nu vrea, că potrivit legii actuale, frauda electorală nu este posibilă decât dacă delegații partidelor sunt proști grămadă sau corupți.

Riscul de furt există peste tot în lume și în orice domeniu. Deci nu există lege care să înlăture acest risc. Ce poate face legea este să ofere acele pârghii funcționale și suficiente pentru că tentativa de furt să fie ușor de descoperit.

Iar legea din Romania asigură aceste pârghii. A explicat în detaliu cum stau lucrurile fostul director IPP, candidat anul acesta la primăria sectorului 3 din partea PNL-USR-PLUS, Adrian Moraru, într-un interviu pe care mi l-a acordat în 2017, pe vremea când Dragnea și ai lui răcneau că au fost fraudate alegerile din 2009 și făceau comisie parlamentară pe tema aceasta. Doar nimic nu e nou pe lume.

ADVERTISING

"Rezultatul numărătorii e consemnat într-un proces verbal pe care-l semnează fiecare membru al biroului secției și fiecare dintre ei rămâne cu un exemplar original din procesul verbal semnat de toți ceilalți.

Dar numai președintele pleacă cu procesul verbal și cu sacul de buletine la biroul de circumscripție. Dacă le schimbă pe drum?

Nu poate să facă asta, pentru că nu are cum să-i semneze pe toți ceilalți. În plus, reprezentanții celorlalte partide nu se duc cu exemplarul lor acasă să se culce. Se duc la partid și îl predau pentru a fi inclus în acel sistem care face celebra numărătoare paralelă.

Deci, dacă la mine în secție, PSD a luat 60 de voturi, PNL 50, PDL 60 și eu introduc aceste date în sistemul meu paralel și văd apoi că în sistemul oficial în secția mea apar diferențe, imediat îmi dau seama că e ceva în neregulă.

Poate interveni o greșeală la un vot, apeși pe un buton greșit la tastatură, dar imediat se corectează pentru că e ușor de identificat".

Da, este posibil ca PSD să fi vrut să fraudeze și la sectorul 1, și la sectorul 5 și prin alte părți. Dar legea oferă o extrem de simplă demontare a acestei tentative. Fiecare delegat ia procesul lui verbal, semnat de toți ceilalți, și îl compară cu cifrele din sistem și cu procesul verbal scanat acolo.

E la fel? Se duce să se culce liniștit. Nu e la fel? Sesizează, așa cum a sesizat USR-PLUS în cele 11 secții din S1, să se corecteze.

Atât de simplu! Da, atât de simplu, după cum s-a văzut în practică.

Deci fiecare partid parlamentar (nu discut aici de independenți sau partide neparlamentare care pot avea probleme, dar nu e cazul acum) are posibilitatea ca prin delegații săi să fie extrem de atent la fiecare om care votează, la fiecare bulentin care intră în urne, la fiecare buletin numărat, la fiecare cifră pusă în procesul - verbal și la fiecare cifra scrisă în sistem.

Am vorbit cu oameni care au observat alegeri prin alte țări și sunt puține legile care să ofere garanțiile atât de mari și plase de siguranță ca în România.

Este invocat faptul că în țară, unii delegați erau obosiți și nu au fost atenți la numărătoare sau la procesele-verbale sau au bătut palma cu dușmanul de-a dreptul. Este ceea ce înțeleg că a invocat inclusiv Ludovic Orban în ședința de partid de miercuri.

Asta nu mai e problema nimănui decât a partidelor politice și a selecției pe care ele o fac. Clotilde Armand a pierdut în 2016 pentru că delegații USR au plecat la nu știu ce concert și au abandonat și voturi, și procese verbale.

Este treaba partidelor ca oamenii pe care îi trimite în secții să fie pregătiți, corecți și loiali. Dacă nu sunt, înseamnă că partidul cu pricina are o mare problemă, care îi pune sub semnul întrebării și capacitatea de a performa pe scena politică.

Din perspectiva aceasta, eu cred că nu e deloc în regulă ceea ce au făcut partidele, suite toate pe garduri cu frauda în gură.

Ce ar fi trebuit să facă a spus Sorin Ioniță, director Expert Forum: ”Pentru partidele din Bucureşti: frate, ce-i cu voi? Toţi aţi avut reprezentanţi în secţiile de vot. Fiecare a plecat cu o copie personală a procesului verbal. În fiecare secţie s-au dat în jur de 1.000 voturi, poate mai puţin. Durează 10 minute ca fiecare reprezentat să caute în pagina AEP, să vadă ce-i scris la secţia lui şi să raporteze diferenţele. În 2 ore putem avea centralizarea tuturor diferenţelor, unde există, pe tot Bucureştiul”.

Ai interceptat un om cu un teanc de procese verbale? A început o anchetă penală care va spune dacă el căra într-adevăr procesele verbale ale delegaților unui partid sau erau altceva. Ce altceva făcea e totuși greu de înțeles, cât timp pentru fiecare proces verbal din teanc fiecare delegat din secție are un corespondent care trebuie să fie identic.

A existat consemnare eronată în sistem? Întâi corectezi și apoi clarifici dacă e eroare sau intenție. Dacă se dovedește intenție, tenativa de furt e pedepsită. Dar fiecare caz trebuie tratat separat, procedural, fără generalizări isterice.

Sigur că e ciudat, cel puțin, ca sediul unui Birou electoral de sector să fie lipit de sediul de campanie al unui candidat. Dar ceilalți candidați când au descoperit asta?

Dacă declanșezi isteria fraudării te poți aștepta ca în ea să intre, după cum se vede, și restul partidelor, că e zemoasă și mobilizatoare. Dacă USR spune că e fraudă, spune și PSD, iar PNL nu se poate lăsa mai prejos. Unii vor renumărare, au dreptul să vrea și ceilalți, dar nu mai vor primii pentru că au fost declarați câștigători, deci e bine, nu mai e fraudă. Dacă numai unii obțin, ceilalți de ce să nu fie nemulțumiți?

Efectul este că arunci întreg procesul de vot sub un mare semn de întrebare. Daca el există, dă doar măsura impotenței partidelor politice de a avea delegați serioși în secțiile de votare.

Așa cum nu am să accept niciodată ca un om politic, indiferent de numele lui, de partidul din care face parte, să spună despre alt om: Să fie arestat imediat! Să fie anchetat imediat! Nu, așa ceva mi se pare inacceptabil, demn de epoca Năstase.

Calea corectă e să faci plângere, să aștepți ancheta și dacă te nemulțumește rezultatul, să îl ataci în instanță. Acesta e respectul pentru justiție într-un stat de drept, nu declarații isterice.

Întreb public aici: există vreun delegat al cărui proces verbal să conțină alte date decât cele din sistem, a sesizat acest lucru și corectura nu a fost făcută?

Oameni buni, democrația înseamnă și vot corect, și responsabilitate maximă în raportarea la temele mari și sensibile, la folosirea alertei publice doar atunci când e cazul de alertă publică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇