Situație incredibilă la Sectorul 1, unde nici până la această oră nu s-au predat toate procesele verbale de la secțiile de votare și nu s-au înregistrat rezultatele finale. În acest sector, Clotilde Armand acuză fraudarea alegerilor de duminică, prezentând ca dovezi o serie de procese verbale falsificate.
Este chiar sectorul în care Poliția a venit luni și a descoperit diverse documente care sugerează că s-ar fi lucrat la falsificarea rezultatelor alegerilor de duminică.
Clotilde Armand acuză o tentativă de fraudă la BEC Sector 1. Daniel Tudorache: Niște prostii
Luni seara, la ora 22:00, mai mulți membri ai USR se aflau la sediul Biroului Electoral Sector 1, împreună cu jandarmii, insistând pentru finalizarea procedurilor.
Vlad Gheorghe, jurist și membru al USR, a relatat pe Facebook situația incredibilă:
”Să vă explic ce se întâmplă la Sectorul 1 acum. După o noapte și o zi în care nu s-au procesat voturile din cel mai mic sector al capitalei (dpdv populație), de 12 ore se refuză procesarea a 10 secții de vot.
Nu se dau motive, nu se răspunde nimic, pur și simplu nu se procesează. Pt că pot. Între timp s-a umblat la sacii cu voturi. Au mai ’trecut’ președinți de secții pe la ei.
Între timp, se tot dezbat diferențe în statistica AEP și procesele verbale scrise. Dar nimic concret. Ultima invenție este să...plece toți acasă. Din nou, schema de aseară. Procesele vebale pe hartie exista. Dar pur si simplu nu sunt luate în considerare. Dacă vor reuși să plece iar toți acasă, PSD câștigă mâine la scor. Oricum e record mondial de numărare e unor voturi. Numără până iese ce trebuie”, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.
BES1 ne asigură că face tot ce poate
Am sunat la BES1, de unde am aflat și astăzi cât de greu merge predarea proceselor verbale și încărcarea rezultatelor din secțiile de votare, și ni s-a explicat că procesul ”o să mai dureze pentru că în momentul de față n-au ajuns toți președinții să predea secțiile de votare, să se verifice procesele verbale din secții”.
Întrebat care este termenul legal pentru predarea tuturor documentelor, reprezentantul BES1 ne-a spus că acesta este de 24 de ore.
”Termenul legal este de 24 de ore. Dar nu s-a putut realiza prezentarea tuturor secțiilor. Sunt foarte obosiți, au spus că or să vină imediat ce pot. Atât la acest moment”, a declarat acesta pentru SpotMedia.ro.
Întrebat, de asemenea, dacă nu cumva trebuie respectată legea, fără să se stea la discuții, reprezentantul BES1 a răspuns: ”Toată lumea e obosită și asta e. O să trimitem, o să facem tot posibilul să fie intrate (datele, n.red.) cât mai repede”.
”Noi îi atenționam, depunem toate demersurile ce țin de noi pentru a se încheia cât mai repede procesul acesta de numărare”, ne-a dat asigurări reprezentantul BES1, precizând că cele 24 de ore prevăzute de lege s-au scurs începând de duminică seara de la ora 21, când s-au închis urnele.
Aproape de miezul nopții, deputatul Tudor Pop a scris pe Facebook că se încearcă finalizarea procedurilor prin aducerea de acasă a președinților de secții restanți.
”La ora 21.00 președintele BES1 insista să mergem acasă și să ne revedem dimineața cu cei 9 președinți.Am insistat să stăm și să dăm telefoane. Între timp, colegii mei s-au strâns în fața BES1, alții au redactat diverse solicitări legale. Două ore și jumătate mai târziu au mai rămas patru președinți de venit, doi sunt pe drum, unul (operator) va fi adus de la spital unde e gardă, celălalt are telefonul inchis și va merge cineva după el acasă, "să-l strige la poartă", ca să-l citez pe domnul președinte de BES1, care ne spune că nu are dispoziție legală de a trimite mașina de Poliție după el acasă”, a scris Tudor Pop.
Modalități de fraudare
În spațiul public sunt lansate la această oră mai multe acuzații de fraudare a alegerilor în Sectorul 1 și în Sectorul 5, mai exact de falsificare a proceselor verbale de la secțiile de votare. Deși ele au fost fotografiate și fiecare reprezentant al partidelor le-a semnat, se pare că ulterior s-a încercat fie înlocuirea documentelor, prin falsificarea codului QR, fie de-a dreptul înscrierea în raportarea oficială de la BEC a altor valori.
”Colegii mei bănuiesc ca procedura de fraudare a presupus următorul modus operandi:
- azi noapte o parte din președinți de secție au băgat voturile nule în sacii cu voturi normale
- din cauza asta la BES, angajații erau obligați să desigileze sacii
- în sacii desigilați, oamenii lui Tudorache au băgat și urmau să mai bage PV-urile falsificate și să le scoată pe cele originale.
Între timp, am mai verificat și alte sectoare și am descoperit că numărul de voturi USR-PLUS trecute în PV nu corespund cu cele de la AEP.
Suntem aici și nu plecam până nu rezolvăm situația!”, a scris pe Facebook deputatul USR Tudor Pop.
Cea care a postat pe Facebook dovezi ale falsificării proceselor verbale prin înlocuirea codului QR cu ajutorul ... foarfecii a fost chiar Clotilde Armand.
Și Claudiu Năsui, președintele USR București, a vorbit despre fraudă: ”Iată cazul secției 127. Conform procesului verbal USR-PLUS a avut cel mai mare număr de voturi din secție: 164. Conform site-ului AEP a obținut zero voturi. Ați citit bine. Zero voturi. Și așa s-au furat dintr-un foc 164 de voturi. Modul de furt: au pus altui partid voturile USR-PLUS”.
La rândul său, Paul Ene a dezvăluit că: ”La secția 759 - grădinița Vista din Sectorul 4, au fost raportate 0 voturi pentru USR PLUS. După verificările colegei noastre de la BES s-a descoperit că erau de fapt 382. Adică locul 1. Așa se fură”.
Și candidatul PNL la Primăria Sectorului 5, Cristian Băcanu, a dezvăluit public că partidul său a fost privat de un număr de voturi.
”Avem dovada că într-o secție de vot au fost furate 90 de voturi PNL de la consiliul local. Acestea au fost puse din pix către alte formațiuni (81 de voturi către Partida Romilor). În aceeași secție, un vot pentru mine a fost înlăturat”, a scris Cristian Băcanu.