Dr. Lucian Bode a primit de la Klaus Iohannis lovitura în plin și, spun surse din partid, nu numai fără avertisment, dar și după ce, în scandalul plagiatului, ar fi întrebat „în deal” dacă e sau nu cazul să demisioneze și primise un răspuns negativ.
Nu cred că ministrul dr. Bode ar fi opus rezistență dacă i se cerea să plece. Și totuși dl Iohannis a preferat să-l execute pe ministrul de Interne în direct, admițând două chestiuni esențiale:
1. Că e o problema cu teza de doctorat, ceea ce dr. Bode s-a străduit să nege cu toate argumentele cu putință.
2.Că această problemă are impact asupra partidului, deci trebuie rezolvată.
De ce abia acum? Pentru că, cumulat cu toate celelalte nefăcute în serie ale ministrului, aproape zilnice, sondajele pe care le primește președintele au arătat că daunele au ajuns la nivel de avarie și necesită intervenție.
De ce așa? Pentru că dl Iohannis avea nevoie să își umezească public paloșul. Și ca să își mai spele un pic din imagine, dar și ca să le răspundă celor care îl puteau considera prea repede ieșit la pensie.
Poate dr Bode să opună rezistență? A miorălit ceva despre nevinovăție „la virgulă” într-un comunicat, dar nu are nicio șansă. Dacă rămâne în funcția guvernamentală, cel puțin, nu doar el, ci și Nicolae Ciucă ar pune în discuție autoritatea președintelui, ceea ce este exclus.
Unda de șoc în PNL a fost imensă, pentru că dr Bode nu este doar ministru de Interne, mai mult cu numele, ci și secretar general al PNL, adică al doilea om în partid, mulți spun chiar primul, având în vedere că dl Ciucă nu înțelege și nici nu are timp pentru mecanismele interne.
În PNL, deja tensionat, fracturat și frustrat, începe lupta pentru putere, pentru început pentru Ministerul de Interne, dar probabil și pentru cea de secretar general.
Anticiparea acestor efecte a fost unul dintre motive, probabil, pentru care Klaus Iohannis a dat termenul pentru rezolvarea problemei – rotativa. Dar nu singurul.
După săptămâni de frăsuială a presei dacă președintele va recunoaște sau nu protocolul PSD-PNL, implicit, rotativa, Klaus Iohannis vorbește despre ea, îi dă valoare de jalon și arată că nu i se va opune.
Mulți au văzut în declarația dlui Iohannis despre rotativă o pisică arătată dlui Ciolacu. Dimpotrivă, mi se pare că, așa cum a formulat fraza, dl Iohannis nu l-a vizat pe Marcel Ciolacu.
Așadar, președintele a fost întrebat dacă la rotativă va accepta numirea ca premier a lui Marcel Ciolacu, având în vedere și ultimele declarații ale acestuia, conform cărora mandatele ca șef de stat au fost irosite din cauza ranchiunii față de PSD.
Primul lucru, președintele a aruncat răzând în derizoiu atacul: „Da, câteodată unii politicieni merg la TV și îi ia gura pe dinainte”.
Apoi, a explicat: „Nu cred că cineva a uitat sau nu a înțeles că această coaliție a apărut dintr-o nevoie. Țara trebuie să fie guvernabilă și țara trebuie să aibă un guvern stabil în aceste vremuri tulburi.
Și atunci trebuie să avem puterea interioară să trecem cu mai multă sau mai puțină lejeritate peste anumite declarații mărunte și să vedem care este în realitate interesul României.
Atunci când coaliția va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta toate părțile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere și în conformitate cu Constituția voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”, a spus dl Iohannis.
Deci întâi trebuie să se hotărască în coaliție, apoi, președintele va lua decizia în funcție de interesul României despre care numai ce ne-a supus cu o frază înainte care este: stabilitate.
Dacă PSD pleacă de la guvernare pentru că nu îi este numit premierul, fix stabilitatea se termină, pentru nu mai poate exista decât guvern minoritar sau anticipate.
Poate desemna premier pe altcineva de la PSD? Teoretic da, dar nu cred că dl Iohannis are în PSD un interlocutor, sunt tentată să spun chiar partener, mai bun și mai cooperant decât Marcel Ciolacu.
Dincolo de jocul de scenă obligatoriu în campania electorală care a început deja, eu cred că dl Ciolacu și dl Iohannis au o bună colaborare.
Și atunci de ce nu a confirmat direct că–l va numi? Mai multe motive:
1.Să nu uite nimeni că până la capăt își păstrează puterea. Nu atât președinții Ciucă și Ciolacu, cât partidele care fac prea multă larmă din nou. Liberalii care vor începe să se devoreze pentru pozițiile lui dr. Bode. Dar și pesediștii. Marcel Ciolacu are în spate un partid mare, cu tabere, orgolii, lupte, un partid căruia uneori e bine să îi dai motive de mestecat și altceva decât planuri cum să ia totul de la PNL. Poate mai bine păstrează formula actuală și nu riscă nimic?
Nu mă îndoiesc că dl Iohannis vrea să facă jocurile și în alegerea succesorului care să-i fie cât mai convenabil.
2.Klaus Iohannis e în picaj de încredere, mai ales după episodul Schengen, care i-a fost imputat în primul rând domniei sale. Nici semne de deblocare nu sunt.
Chiar dacă nu mai are alegeri, pentru cei doi ani de mandat rămași are nevoie de o minimă reconciliere cu electoratul său, căruia îi oferă capul lui dr. Bode și îi ține vie speranța că, cine știe, poate face figura PSD, deci măcar pentru asta merită susținut.
Interesant că, în timp ce capul lui dr. Bode era zburat dintr-o mișcare, dl Iohannis a avut grijă să dea un mesaj de susținere pentru Virgil Popescu, extras cu penseta din scandalul OMV – taxa de solidaritate, deși regulamentul european a fost negociat de miniștrii Energiei, înainte de a fi aplicat de Ministerul de Finanțe.
Nu știu dacă mai puteau bricola Finanțele ceva, părerile sunt împărțite, dar în mod cert ministrul Popescu a fost parte la nașterea regulamentului în forma actuală.
Președintele o fi simțit nevoia și să dea o satisfacție PNL după șocul Bode, dar cred că explicația principală ține de poziția extrem de solidă a lui Virgil Popescu dincolo de partid, și prin pădurile Capitalei, dar și mai departe de ele.