Împărățirea României de către PSD vreme de 10 ani și măciuca Dumitrescu în capul liberalilor

Împărățirea României de către PSD vreme de 10 ani și măciuca Dumitrescu în capul liberalilor

Discuția politică despre comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele pare ca și decisă de ambele partide, cu binecuvântarea lui Klaus Iohannis. Discuția rămasă este despre împărățirea României vreme de 10 ani de către PSD și anularea jocului politic democratic.

Dacă e constituțional sau nu este o discuție, în opinia mea, doar teoretică, dar nici nu aș vrea să cădem în ipocrizia de a uita că în 2019 nu au existat supărări că referendumul pentru justiție a fost suprapus europarlamentarelor, deși tematica era complet diferită. 

Comasarea a fost tranșată, cu tot cu penibila negare a paternității de către ambii jucători, pentru că avantajează, chiar dacă nu în egala măsură, ambele partide ale coaliției. Pe baza mobilizării maxime de la locale, PNL evită dezastrul total, iar PSD își consolidează șansa de a avea un scor cu 3 în față, extrem de important pentru startul în anul electoral.

ADVERTISING

PNL n-a știut cum să voteze mai repede colacul de salvare, PSD se lasă mai greu pentru că vrea maximizarea beneficiului. De aceea, au și ieșit Sorin Grindeanu și Mihai Tudose să strâmbe din nas, să pună sub semnul întrebării și presiune pe negociere.

În același timp, premierul Ciolacu se ocupă de justificarea, inclusiv externă, a măsurii, prin folosirea furtunii naționaliste într-un pahar cu apă creată de Claudiu Târziu cu revendicările teritoriale în raport cu Ucraina, o teză nu nouă, nu surprinzătoare, dar care pică la timp pentru că putea să agite din toate puterile pericolul naționalist să se vadă până la Bruxelles.

Ce vrea PSD în schimbul salvării PNL? Puterea totală pentru cel puțin un deceniu.

Cu liste comune și candidaturi comune, PSD vrea să își anexeze practic PNL și procentele nucleului dur liberal, suficiente pentru o guvernare solidă alături de UDMR, dar insuficiente pentru o viață politică pe cont propriu și pretenții prea mari ale PNL.

Este și amuzant, și cutremurător cum președintele PSD asumă ca idee bună rotativa președinților de țară, pe modelul premierilor, aparent fără să realizeze măcar că este o abolire a democrației. Transmiți implicit mesajul că votul popular este captiv deciziei politice. Altceva era dacă vorbea despre rotația candidaturilor, dar de ce să se mai ascundă după degete?

O parte din PNL înțelege foarte bine capcana. Dacă PSD ia președintele și va avea, inevitabil, numărul cel mai mare de parlamentari, poate oricând trage preșul de sub picioarele unui premier PNL, în caz de insubordonare totală. După care pot guverna, la limită și doar împreună cu UDMR, dacă vor reuși să preia la bucată suveraniștii, al căror val se va sparge imediat după alegeri.

Liberalii insistă să dea ei primii președintele, pentru a avea măcar această pârghie de control asupra desemnării premierului. 

În plus, chiar persoana candidatului comun ar fi o mare problemă. Dacă el va fi unul dintre președinții celor două partide, simpatizanții celuilalt nu vor avea nicio miză la vot. Totuși, voturile nu sunt saci de cartofi pe care îi cumperi de la piață. 

Vor urma așadar negocieri complicate între PSD și PNL pentru fiecare poziție și fiecare procent. 

Și tocmai când trebuie tranșată împărțirea puterii, PNL încasează o lovitură teribilă prin asaltul DNA asupra lui Iulian Dumitrescu. “A căzut ca un bolovan în capul nostru”, îmi spunea un lider liberal joi după-amiază.

Chiar dacă nu e un personaj cu mare vizibilitate publică, dimpotrivă, este recunoscut pentru discreție inclusiv în cadrul partidului, baronul de Prahova este una dintre cele mai grele piese din PNL, și politic, și financiar. Este cu totul altceva decât dinozaurul Buzatu.

Dumitrescu era prim-vicepreședinte PNL şi face parte de ani de zile din primul cerc de decizie politică nu numai din PNL, dar și din coaliție. Are legenda unor legături strânse cu cel puțin o aripă din servicii.

Că Iulian Dumitrescu este extrem de sulfuros este o certitudine. Că are pentru ce să fie anchetat, nu cred că se îndoiește prea tare cineva. Dar chiar și așa, momentul este cel puțin interesant.

Dacă deschiderea dosarului Dumitrescu tocmai acum, în momentul negocierii intense a proiectului politic pe 10 ani, este o coincidență sau nu, putem discuta. Dar de principiu, orice dosar nou deschis de când în fruntea DNA este Marius Voineag, omul care a rezolvat  suspiciunea de plagiat la adresa lui Nicolae Ciucă, este, din punctul meu de vedere, sub suspiciunea de ordin și reglaj politic. 

În favoarea cui?

După ce primești o astfel de lovitură la vârf, poziția de negociere îți este slăbită, mai ales a aripii din care Dumitrescu face parte, alături de Dan Motreanu și Rareș Bogdan. Deja Marcel Ciolacu dă semnale că e încântat și va folosi la maximum șocul liberalilor: “Când am avut PSD-iști în situația asta, în 10 minute i-am suspendat și în 2 ore le-am exclus și familia de pe funcții”, ar fi spus Marcel Ciolacu.

Apoi, mesajul pe care fiecare liberal îl percepe, chiar dacă, printr-o minune, nu a fost trimis intenționat: dacă pe Dumitrescu l-au doborât, la nivelul și conexiunile lui, din grupul lui Iohannis, oricine este vulnerabil, deci mai bine ne vedem de treabă. 

Și nu este un mesaj doar pentru liberali. Dl Stănescu și dna Firea, care pun presiune pe Marcel Ciolacu, oare cum privesc cazul Dumitrescu? După cazul Buzatu.

Asaltul DNA asupra unui lider din zona lui este și un mesaj că președintele ori nu mai are nicio putere, ori nu îl mai interesează nimic decât viitoarea lui funcție externă pentru care depinde mai mult de PSD și Marcel Cioalcu, decât de tot mai firavul PNL.  

Este însă posibil ca jocul să fie mai degrabă unul intern al PNL. Aripa pro-pesedistă, Lucian Bode – Thuma Hubert (baronul de Ilfov) îl detestă pe Iulian Dumitrescu. Thuma Hubert, ieșit ca o lebădă din scandalul azilelor,  zicea demult în gura mare, spun surse politice, că pe Dumitrescu îl va lua DNA. Și, ce să vezi, chiar l-a luat. Ca la un semnal? Că tot se referea președintele Iohannis la semnalele pe care procurorii le primesc înainte de a acționa. 

Cu aripa Motreanu, Bogdan, Dumitrescu slăbită, Lucian Bode se mai poate apropia de visul de a fi iarăși ce a fost.

Poate nu e cu totul și cu totul irelevant că ministrul de Interne Predoiu, funcție la care Lucian Bode visează în fiecare noapte cu perna udă, este deputat de Prahova, de pe moșia lui Dumitrescu. E drept, susținerea dlui Predoiu vine direct de la Cotroceni, dar președintele este pe final de mandat, după cum dl Bode mai amintește în diverse discuții politice. 

Dacă e o simplă coincidență sau o lovitură politică țintită, este foarte greu de crezut că situația lui Iulian Dumitresu nu va avea consecințe politice majore în anul electoral care începe. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇