Growth mindset

toader.paun

Jurnalist, Consultant digital

Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă și online, dar și în prezentarea unor evenimente de anvergură. A participat la transformarea digitală a unor importante stații de radio private, dar și la introducerea televiziunii publice în social media și accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale. În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme românești de combatere a fake news și a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală și de Est. În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziționarea agenției în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList. În prezent, este Senior Editor și responsabil de comunicare pentru revistele Biz și Haute Culture. Pasionat de călătorii și de oamenii cu povești capabile să-i inspire și pe alții, Toader Păun scrie și pe platformele proprii – demilioane.ro și campaniidemilioane.ro.

Lucruri care par normale și sănătoase tind să fie complicate prin termeni care au nevoie de cărți și ore multe pentru traducere. Între lucrurile de acest fel se află și growth mindset, adică gândirea orientată pe creștere.

Oricine a îmbrățișat reziliența în ultimii ani (termen la modă) are un growth mindset deja înscris în ADN. Cumva acest growth mindset vine în contradicție cu „să crape și capra vecinului”, pentru că cei care îmbrățișează acest mod de gândire învață cum să nu se teamă de succesul celorlalți și să nu-l perceapă ca pe o amenințare pentru propria poziție sau evoluție, ci ca pe o sursă de lecții testate și informații validate prin practică.

ADVERTISING

Altfel spus, putem învăța foarte multe din succesele noastre și ale altora, la fel cum putem învăța și din toate situațiile care nu ies conform planului. 

Putem învăța să celebrăm oamenii de succes, la fel cum putem învăța să ne implicăm în a-i ajuta pe cei care au nevoie de talentul, priceperea, timpul sau poate resursele noastre. Nu trebuie eforturi mari, pentru că orice ocean este format din picături, iar în oceanul binelui sunt mulți care pot contribui

Am găsit recent un mod de a face lucrurile care punea presiune pe executant și pe mulți oameni în jur, doar pentru că așa fusese făcut o perioadă mai lungă de timp, fără a exista vreun beneficiu real sau constrângere externă pentru a adăuga unei zile stres suplimentar.

Cine făcea asta nu a văzut un beneficiu în a-și schimba obiceiurile sau a îmbrățișa schimbarea, chiar dacă ar fi venit la pachet cu o eliberare de presiune care se acumula constant. Morala acestui exemplu este că uneori alegerile care ne fac bine sunt simple, dar teama de a testa moduri noi de operare creează un stres mult mai mare decât ar putea fi perceput din exterior.

Suntem toți diferiți și asta e minunat.

De asta avem nevoie de răbdare unii cu ceilalți. Și înțelegerea că suntem diferiți!

Când ne temem de urmările acțiunilor noastre mai mult decât îmbrățișăm doza minimă de risc asumat a unui pas nou, ne oprim din progres. Este cumva și frumusețea tinereții timpurii, când frica nu ajunge să inhibe ideile și creativitatea.

Nu banii dictează alegerile.

Momentele când într-o zi putem să fim astronauți, a doua zi preoți, apoi medici, bucătari, designeri, gunoieri sau ingineri constructori. Alegeri care nu par să aibă legătură unele cu altele. Nu țin cont de percepții sociale și convenții privind statutul. Sunt unite de pasiuni mai mici sau mai mari, dar mai ales de curajul de a încerca și de a visa la ceva care ni se pare interesant.

Iar ca să te prinzi ce îți place, e nevoie să încerci.  Altfel vor ajunge alții să imprime în mintea noastră alegerile. 

Growth mindset înseamnă acceptarea unor alegeri greșite ca parte din drum, îmbrățișarea feedback-ului constructiv, căutarea de ajutor exterior – pentru că, da, e ok să nu știm întotdeauna răspunsurile, dar și acceptarea că pentru a stăpâni orice domeniu este necesar exercițiu și pași hotărâți.

Un exemplu care arată cum exercițiul duce la perfecțiune, acolo unde aparent pornim de la 0, este modul în care un copil învață să scrie și să citească. Primește informațiile, acceptă îndrumarea și corectura, dar numai propriul efort și repetiția conduc către stăpânirea noilor abilități.

Dacă vrem să avem o viață în care să fim mai bine, trebuie să ne bucurăm că suntem înconjurați de oameni de la care putem învăța. Să căutăm să ne înconjurăm de ei și să ne setăm un growth mindset. 

Împreună schimbăm lumea în care trăim!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇