Despre adolescenții de acum

dan.ivanescu

Psiholog

Dan Ivănescu este un psiholog și educator cu 15 ani de activitate, specializat în consilierea copiilor şi adulţilor cu probleme de sănătate mintală, abuz de substanțe, dificultăți emoţionale, probleme de adaptare, comportamente agresive şi auto-agresive. De-a lungul timpului a lucrat cu diverse categorii, de la copii aflați în medii sociale defavorizate din România la adolescenți cu tulburări de personalitate până la imigranți adulți. El crede în potențialul ascuns în oameni, dar și în capacitatea lor de a depăși chiar și cele mai dificile situații. Și crede în puterea de a face bine a celor care lucrează cu oamenii. Dan Ivănescu este de părere că nu vorbim suficient în România despre problemele psihice și psihiatrice. În consecință, specialiștii îi pot ajuta enorm nu doar pe pacienții lor, ci și pe cei din marea majoritate a populației. Aceasta nu înțelege rolul sănătății mintale, fie se ferește de un așa-zis stigmat pe care îl aduce grija pentru starea ta de bine. Dan vrea să vorbească despre aceste probleme, să le aducă la suprafață până când mai mulți oameni vor înțelege că a avea grijă de sănătatea minții și sufletului tău e la fel de importantă precum sănătatea fizică.

Ce putem spune despre adolescenții din ziua de astăzi? Sunt la fel ca adolescenții de acum 10 ani, 20 de ani, 30 de ani doar că sunt expuși la multe situații și probleme care i-au obligat să își adapteze comportamentul, iar asta îi face să pară în fața generațiilor mai înaintate mult mai diferiți.

Dezechilibrul hormonal exista și acum 20-30 de ani la vârsta aceasta, dar adolescenții de acum sunt expuși la o hipersexualizare cam peste tot unde se află, de la reclamele la televizor sau pe panourile publicitare din marile intersecții până la modul în care se îmbracă adulții din jurul lor, modelele pe care aceștia le preiau ca reprezentând succesul (de la fotbaliști la actori/actrițe, vedete TV etc.)

ADVERTISING

Acești adolescenți cresc și au crescut într-o perioadă în care se pune foarte mult accent pe modul în care arăți și cum te îmbraci și mai puțin pe ce fel de om ești și pe ce simți, mai pe scurt se pune accent pe ce e superficial și fără prea mare importanță pentru a defini calitatea umană a unei persoane.

Cu cât înaintează în vârstă și trec prin tot felul de experiențe, unii dintre adolescenții deveniți tineri adulți își creează un drum propriu dându-și seama de ce e mai important în viață.

Mulți dintre cei care nu își găsesc propriul drum merg pe drumul modelelor lor care de cele mai multe ori este unul axat pe superficial, nu pe ceva real și important.

Tendința multor adulți este de a judeca comportamentul adolescenților și de a spune câteodată VAI, TINERETUL DIN ZIUA DE AZI!, se uită superficial doar la ce se vede la suprafață.

Din cauza multor informații și situații nefiltrate la care sunt expuși, aceștia sunt de multe ori confuzi și nu știu ce decizie să ia în unele situații dificile, ce e mai bine pentru ei și pentru viitorul lor. Sunt obligați de societatea în care trăiesc să ia deciziile repede şi bazat pe foarte multe informații care de multe ori sunt contradictorii.

Nu este ușor să fii adolescent într-o perioadă în care totul este incert de la ce fac după ce termin liceul, loc de muncă, prieteni, familie etc. Se întâmplă foarte multe schimbări la o viteză foarte mare și, de aceea, este complicat pentru ei să aibă un comportament adecvat tot timpul și de multe ori greșesc, dar e perfect normal, iar noi, adulții, trebuie să vedem dincolo de prostiile pe care le fac și să găsim potențialul lor, partea care o să se cizeleze la unii dintre ei la un moment dat.

Una dintre atitudinile cele mai întâlnite ale adolescenților este de înfruntare/confruntare cu tot ce înseamnă autoritate de la părinți la profesori și alții, iar cea mai întâlnită greșeală făcută de adulți este de a lua personal această atitudine și de a uita că e vorba doar de o perioadă de tranziție de la a fi copil la a fi adult.

Nu este ușor să te adaptezi la lumea adulților și la tot ce implică aceasta și de aici provin tot felul de stări și emoții de la frustrare, frică, gelozie, teama de eșec, stări de anxietate, bucurie, libertate, responsabilitate, furie, dragoste și altele.

Una dintre stările cele mai întâlnite este teama de eșec: dacă nu intru la facultate?, dacă nu iau notă mare la Bac?, dacă nu mă place fata/băiatul pe care o/îl plac? De ce nu reușesc să îmi fac prieteni? De ce sunt privit diferit de cei din jurul meu? Și multe alte întrebări care însumează teama de eșec din toate punctele de vedere.

Tot în această perioadă de transformare observăm și multe stări fluctuante ale comportamentului, cum ar fi acum e adolescentul furios, peste câteva momente observăm că e liniștit, aceste stări sunt cauzate și de dezechilibrul hormonal specific acestei perioade.

Această perioadă este în principal o perioadă de învățare și ca toate perioadele de învățare prin care trecem este necesar să greșim de multe ori ca să putem învăța ceva din situația prin care trecem, cel mai bine învățăm din greșelile noastre, în ciuda vorbelor de genul deșteptul învață din greșelile altora și prostul învață din greșelile lui.

Dacă ne uităm dincolo de comportamentul aparent al multor adolescenți, vedem niște oameni frumoși cu un potențial fantastic, pe care trebuie să îl valorificăm pentru a avea o societate cât mai armonioasă cu indivizi mulțumiți de ei și care pot și vor să contribuie pentru binele comun.

 Aveți răbdare cu tinerii adolescenți, au nevoie să fie sprijiniți, iubiți și valorificați, nu judecați!

https://psihologdanivanescu.ro/


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇