Defazarea statului care a capitulat din nou

Defazarea statului care a capitulat din nou

După cum era de așteptat, pentru că așa s-a întâmplat de la începutul pandemiei, autoritățile române sunt în contratimp cu mersul evenimentelor.

Cele mai multe dintre măsurile antiCovid care vor intra în vigoare luni sunt de încurajare a vaccinării. Cu excepția celor privind circulația pe timpul nopții, toate restricțiile care îi privesc pe nevaccinați ar fi trebuit a fie în vigoare încă din aprilie-mai, când accesul la vaccinuri a devenit liber pentru toată lumea.

Atunci era nevoie de ele pentru ca pe “timp de pace” să stimulezi oamenii să se vaccineze și să întâmpini valul 4 cum o face toată Europa civilizată. Atunci însă premierul a deschis și a relaxat totul necondiționat, președintele a declarat finalul pandemiei, anulând și ultimele fărâme de teamă care mai puteau împinge oamenii spre centrele de vaccinare.

ADVERTISING

Acum frica e cel mai puternic motor care a făcut ca vaccinarea să atingă nivelul de la care inepția lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis au prăbușit-o în primăvara.

Dar, din păcate, în stadiul în care suntem acum, vaccinarea nu mai ajunge. Ea își va face simțite efectele în cel puțin o lună de zile pentru cei care se vaccinează.

Dar azi noi avem spitalele complet sufocate. Mor oameni pentru că ajunși în stare gravă nu au loc la ATI și sunt tratați improvizat pe holurile spitalelor până când se eliberează, în sfârșit, un loc, de cele mai multe ori prea târziu ca să le mai fie de folos la altceva decât la diminuarea suferinței finale.

Acum măsurile ar fi trebuit să fie centrate în egală măsură pe oprirea transmiterii, la care vaccinarea nu ajută imediat. Și din acest punct de vedere soluțiile sunt foarte slabe.

Vă dau două exemple. Doar vaccinații și cei trei trecuți prin boală vor avea acces în mall-uri, nu și cei testați. Numai că vaccinații pot transmite virusul între ei, ceea ce dacă ai o acoperire vaccinală mare nu contează, pentru că formele de boală ale nevaccinaților sunt în imensa majoritare ușoare.

Dar la noi acoperirea e foarte mică, deci e foarte mare riscul ca un vaccinat să ia virusul la mall de la alt vaccinat și să îl ducă la un nevaccinat în cea mai periculoasă formă, cea asimptomatică. Iar nevaccinatul să facă o formă foarte gravă.

În plus, noi reinventam certificatul verde european excluzând una dintre variante - testul, ceea ce poate fi profund nelegal. Culmea e că în situația dată testarea e foarte importantă.

Dar cum vorbim despre o HG, ea poate fi atacată doar în instanță, nu la CCR, și până la o decizie definitivă va trece destul timp pentru că ea să fie larg aplicată.

Apoi, înțeleg că accesul peste tot va fi condiționat de certificatul verde, în forma europeană sau românească. Dacă Parlamentul va fi de acord, condiția va fi aplicată și la locurile de muncă.

La slujbele religoase însă, inclusiv la Pelerinajul de Sfântul Dumitru, certificatul verde nu va fi necesar. Exact unde ai un număr atât de mare de vulnerabili, cel puțin prin vârstă dacă nu și prin nevaccinare, nu pui nicio restricție și te bazezi pe distanțare și mască.

Dacă clerul BOR ar fi fost un promotor al vaccinării, ar fi avut un sens. Cei care se duc la slujbe și pelerinaje ascultă învățăturile preoților și dacă ei le-ar fi spus sistematic să se vaccineze, probabil că asta s-ar fi întâmplat în mare măsură.

Dar mulți prelați sunt printre cei mai feroce antivaccinisti, deci e foarte probabil ca, statistic, printre participanți la slujbe să fie cei mai mulți nevaccinați.

Pe stadion nu e voie fară ceritificat verde, nunțile și botezurile sunt complet interzise, dar la Biserica e voie doar cu masca. De ce la tribunal nu te poți duce fără ceritificat verde (ce facem cu martorii sau chiar inculpații care nu au?), dar la pupat moaște se poate fără certificat?

Dl Arafat nici măcar nu s-a obosit să inventeze vreun argument: ”e o decizie luată la nivelul CNSU. Nu trebuie neapărat argumente științifice. Asta este decizia luată”.

Exact acesta este unul dintre motivele invocate de cei care contestă măsurile de protecție: că nu sunt consecvente, egale și logice. Cum să ceri oamenilor să creadă în argumente științifice când tu ești primul care abdici de la ele?

Așa s-a pierdut încrederea oamenilor și apoi ne întrebăm de ce nu colaborează cu autoritățile.

Ulterior dl Arafat a precizat la Digi24"această activitate este una esențială dintr-un anumit punct de vedere, cum este să te duci la alimentară sau la farmacie”. Țara unde mersul la biserică este esențial, iar mersul la școală este neesențial este firesc să devină un imens cimitir, iar vaccinul un pericol mortal și diavolesc.

Statul capitulează nepermis în fața Bisericii, printr-o excepție care generează frustare și transmite neputință: știm că oricum nu putem verifica nimic acolo, deci nici măcar nu ne obosim să impunem.

Cu acest gen de măsuri slabe și ezitante, nu există nicio șansă să oprim ce e cu adevărat acut: transmiterea, pentru a decolmata spitalele și a da o șansă bolnavilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇