Cum a încercat Rusia să-i compromită pe românii prezenți la meciul cu Ucraina

Propaganda Kremlinului a folosit prima partidă a echipei naționale pentru a-și lansa mesajele anti europene. Trolii au intrat în acțiune la scurt timp după terminarea meciului și au distribuit mai multe clipuri video și imagini false.
Cum a încercat Rusia să-i compromită pe românii prezenți la meciul cu Ucraina

Nu se terminase conferința de presă a antrenorului Edi Iordănescu când pe rețeaua de socializare X, fostă Twitter, o serie de postări anunțau că spectatorii români prezenți la meciul naționalei cu Ucraina au strigat „Putin! Putin!” și au afișat un steag al separatiștilor ruși din regiunea Donețk.

Când sunt întâlnite astfel de postări, chiar și un utilizator experimentat, în primul moment e descumpănit. Vrea să vadă ce s-a întâmplat și dă click.

Pentru troli e suficient, au obținut o reacție care validează munca lor toxică. Scopul e să creeze dezbateri în contradictoriu și tensiuni sociale.

Dar efortul cel mai mare îl fac cei care se apucă să cerceteze, să analizeze și să explice de ce acele imagini sunt falsuri pentru a-i anunța pe utilizatori că sunt mințiți.

Pe X/Twitter, în data de 17 iunie, ora 18.14, deci la mai puțin de un sfert de oră de la terminarea efectivă a meciului, pe contul „Lord Bebo” apare o postare cu un video de pe Allianz Arena în care fanii români ar fi strigat „Putin! Putin!” în timpul meciului echipei noastre cu Ucraina.

Clipul respectiv are, până acum, peste 1,5 milioane de vizualizări, fiind un fals destul de ușor de sesizat.

VIDEO. Postare realizată la scurt timp după sfârșitul meciului pe conturile propagandiștilor ruși în care suporterii români sunt prezentați într-un video falsificat ca fiind susținătorii lui Putin – Sursa: X/ Twitter

Spectatorii sunt filmați din spate, iar coloana sonoră adăugată nu este bine sincronizată cu gesturile și mișcările spectatorilor care urmăresc partida.

ADVERTISING

În plus, se observă că scandările au fost izolate și, apoi, adăugate pentru că lipsește zgomotul de fond al stadionului.

Rușii au încercat să se introducă în jocurile de pe stadion și să semene dezbinare între noi prin promovarea unor falsuri grosolane

Adrian, postare pe rețeaua socială X/ Twitter

Într-un alt video editat, spectatorii români sunt prezentați că ar fi strigat „Putin Khuylo”, o înjurătură vulgară la adresa dictatorului rus, filmarea fiind una de pe Stadionul Național.

În ambele clipuri, propaganda rusă încearcă să-i prezinte într-o lumină negativă pe suporterii români prezenți pe stadionul din München, la meciul cu Ucraina.

VIDEO. O filmare de pe Stadionul Național în care spectatorii îl înjură pe Putin rusește. Clipul a fost publicat la scurt timp după încheierea meciului echipei naționale cu cea a Ucrainei de la Campionatul European - Sursa: X/ Twitter

Probleme cu steagul

Trolii Kremlinului au ca obiectiv să creeze dezbateri contradictorii și reacții negative. Adevărul e cea mai mică problemă a lor.

Cu mult înainte de a începe Campionatul European, au existat avertismente despre campania de dezinformare pregătită de Rusia, iar după cum se vede aceasta a început să prindă contur.

Ooo, da, am pierdut ieri, dar jocul a fost curat. Cu jucători mai tineri și mai buni, Ucraina a pierdut în fața inspirației lui Nicolae Stanciu. A fost unul dintre cele mai bune jocuri ale sale!


Anatoliy Berdinskikh, suporter Ucraina, postare X/ Twitter

Tot ieri, la ora 18.25, imediat după finalul meciului, pe contul David Z al unui susținător al lui Putin și promotor al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, a apărut și o captură cu suporterii români care ar fi afișat un steag al separatiștilor ruși din regiunea Donețk.

TrucajPropagandaRusia
TRUCAJ. Imagine trucată în care se sugerează că spectatorii români au afișat un steag al separatiștilor ruși din regiunea Donețk. Steagul respectiv e mascat de arbitrul de margine, iar la o cercetare atentă se observă deosebiri față de cel al rușilor - Sursa: X/ Twitter

În realitate, în imagine, steagul respectiv nu se vede prea bine, fiind mascat de arbitrul de margine, dar e realizat un colaj, fiind așezat pe fotografie.

Ironic e și faptul că, foarte probabil, puțini români știu că separatiștii ruși au steaguri, cu atât mai puțin au habar cum arată acestea.

Reporteri cu pielea de găină

Contul de pe rețeaua X al lui David Z e unul care distribuie propaganda Kremlinului în Europa, toate postările fiind favorabile politicii lui Vladimir Putin.

„Propaganda Rusiei a vizat în mod repetat și constant partidele politice europene, în special în timpul perioadelor electorale, precum și societatea civilă, solicitanții de azil, minoritățile etnice din Rusia, minoritățile de gen și funcționarea instituțiilor democratice din Uniunea Europeană și din statele sale membre”, se arată într-un raport al Consiliului European, publicat la sfârșitul lunii mai.

În realitate, spectatorii români prezenți la primul meci din grupe s-au comportat exemplar. 

Cunosc personal români care au plecat în Germania pentru acest campionat, mi-au povestit că au stat lângă ucraineni în tribune și după aceea au fost să se bucure de niște beri împreună


Ștefan Holmeș, postare X/ Twitter

Reporterii celui mai popular cotidian din Germania, e vorba de „Bild”, au relatat că suporterii din țara noastră au făcut distincția dintre fotbal și războiul de agresiune la care este supusă Ucraina.

„Lucrurile au devenit cu adevărat emoționante în sectorul românesc de pe stadionul din München. Cei aproximativ 40.000 de fani români au început să scandeze puternic <Ucraina> încă de la început și și-au arătat solidaritatea cu țara vecină. Ni s-a făcut pielea de găină!”, au subliniat jurnaliștii cotidianului „Bild”.

UEFA EURO 2024 - ROMANIA - UCRAINA
BUCURIE. Jucătorii echipei naționale de fotbal cântă alături de suporteri, celebrând victoria cu Ucraina de la Euro 2024 - Foto: Lucian Danciu/ Mediafax/ Hepta.ro

Românii nu țin cu rușii

Nu trebuie să uităm că în jur de 20% dintre cetățenii cu drept de vot susțin două partide extremiste, care s-au poziționat în mod oficial de partea lui Vladimir Putin, e vorba de AUR, condus de George Simion, și SOS, condus de Diana Șoșoacă.

Propaganda Rusiei în România a fost devastatoare în lipsa unei reacții hotărâte a liderilor politici și a incapacității serviciilor de informații de a limita influența Kremlinului la București.

În Moldova, Maia Sandu a dus o luptă mai dură și mai complicată cu reprezentanții Rusiei, făcând față cu succes. E adevărat, reușita se bazează pe un important ajutor logistic occidental și sprijinul Bucureștiului.

E neclar de ce în România autoritățile au fost mult mai permisive în fața acțiunilor ostile ale Moscovei.

Dar cu toată propaganda și reprezentanții lui Putin din România, ceva din spiritul și solidaritatea de acum doi ani s-a păstrat, iar ea s-a manifestat la dificilul meci cu Ucraina care a depășit granițele fotbalului, fiind urmărit și comentat și din perspectiva unui important eveniment politic.

Un comportament exemplar

Românii nu susțin Rusia și nu au încredere în țara care a adus comunismul și a provocat atâta suferință în a doua jumătate a secolului trecut.

Izolarea lui Putin se vede și la acest turneu european cu impact global, iar după încheierea lui, urmează Olimpiada de la Paris care debutează în data de 26 iulie, un alt eveniment de la care Rusia a fost exclusă.

Mai multe video-uri postate pe rețelele sociale înainte de meci și după arată un comportament exemplar al suporterilor români care s-au distrat și au susținut cu pasiune echipa națională dincolo de mașinațiunile Rusiei.

E primul turneu final la care participă echipa națională cu o susținere din tribune atât de mare încât confruntarea sportivă arată ca un meci care se desfășoară în România. 

Legătura dintre un public atât de numeros și dedicat cu echipa reprezentativă va transmite un plus de energie și responsabilitate jucătorilor și în următoarele două meciuri din grupă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇