Ciucă și Ciolacu pun în scenă comedia de la București

Scoaterea din joben a unui doctor fără experiență politică și administrativă arată vulnerabilitatea coaliției de guvernare, care-i face culoar lui Piedone, susținut de mogulul media Dan Voiculescu.
Ciucă și Ciolacu pun în scenă comedia de la București
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Faptul că Gabriela Firea și Sebastian Burduja au ajuns directori de campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu pare o glumă, una care arată o colaborare ratată între PSD și PNL în ce privește procesul de nominalizare a candidatului la Primăria București.

Mărturisesc faptul că nu mă așteptam ca fostul primar Gabriela Firea să piardă alegerile înainte de a începe campania electorală.

După ce vreme de patru ani o nouă candidatură a fost obiectivul ei politic principal, s-a predat, ajungând în poziția de „manager de campanie”.

De la marea speranță a PSD, susținută de toată lumea, a ajuns să se mulțumească cu un rol pentru care nu are niciun fel de pregătire.

Sunt curios ce-o să facă Firea și Burduja în campanie pentru Cîrstoiu? O să-i scrie discursurile politice? Poate, dar nu cred că se vor înhăma la munca de jos. O să le corecteze și o să le îmbunătățească pe cele scrise de alții? O să-l consilieze pe directorul Spitalului Universitar, pregătindu-l pentru emisiunile televizate și o să aprobe postările de pe TikTok? Sau o să se întâlnească cu donatorii PSD – PNL, organizând strângeri de fonduri?

ADVERTISING

Cel mai probabil, n-o să facă nimic, iar în opinia mea, simplul fapt că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii celor două formațiuni din coaliție, i-au numit pe cei doi în poziția de directori de campanie arată că suntem martorii unei comedii.

În ciuda declarațiilor optimiste, nu sunt prea mulți în cele două partide care cred în posibilitatea ca medicul Cîrstoiu să câștige Primăria Capitalei. Iar această lipsă de încredere se observă și din modul cum au administrat și au condus procesul de negociere și pe cel de nominalizare.

O înțelegere cu Dan Voiculescu

Scopul nedeclarat al lui Marcel Ciolacu a fost să scape de competiția Gabrielei Firea din interiorul partidului și a făcut tot posibilul ca aceasta să nu poată candida. Era singura cu șanse reale, dar crea o mare polarizare și punea în pericol alianța cu PNL.

Actualul premier a urmărit să încheie și o înțelegere cu Dan Voiculescu, omul din spatele Antenei 3, astfel încât să-și asigure sprijinul postului de televiziune.

Și, astfel, Cristian Popescu Piedone, actualul primar de la Sectorul 5, susținut de mogulul Dan Voiculescu, a ajuns să fie principalul contracandidat al lui Nicușor Dan.

În urmă cu zece zile, Nicușor Dan a dat publicității un sondaj de opinie în care Piedone conducea în preferințele bucureștenilor cu un punct procentual, având o intenție de vot de 40,4%.

Actualul primar a spus că acestea sunt date reale, dar nu a publicat întregul studiu sociologic și nici cifrele care-l avantajează pe el.

BUCURESTI - PMB - PROTEST - PARTIDUL UMANIST SOCIA
CIRC. Popescu Piedone intră în campania electorală cu prima șansă de victorie, mizând pe un discurs populist, acțiuni zgomotoase și conținut senzațional pentru rețelele sociale - Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

Uitându-ne la sondaj, observăm că apare și Sebastian Burduja, susținut de alianța PSD-PNL, care obține un scor de doar 16%.

În opinia mea, cifra din dreptul lui Burduja reprezintă forța electorală a alianței de guvernare la București. 

Dacă numele ministrului va fi înlocuit cu cel al medicului Cătălin Cîrstoiu, social-democrații și liberalii pleacă în campanie de la un scor și mai mic decât acest 16% din sondajul lui Nicușor Dan.

Răni deschise, răni închise

Deci, în final, la București vom avea o confruntare cu un edil condamnat penal definitiv la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în Dosarul Colectiv, eliberat după un an în urma unei căi extraordinare de atac la Înalta Curte de Casație și Justiție, și actualul primar Nicușor Dan, fost reprezentant al societății civile, fondator al formațiunii Uniunea Salvați România, susținut acum de Alianța Dreapta Unită.

O astfel de competiție e imposibil să nu polarizeze Bucureștiul, să nu devină o confruntare între trecut și prezent, între corupție și limitarea ei, între conservatori și reformiști.

Confruntarea va avea consecințe și în ce privește alegerile prezidențiale și parlamentare. De aceea, cred că e importantă, fiind surprins de lejeritatea cu care PSD și PNL au abordat alegerile locale din București.

„«Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!» Oamenii pe primul loc, în orice funcție publică, aleasă sau numită - acesta este crezul meu politic. Am fost cu gândul doar la oameni ca primar general şi senator. La fel ca în perioada în care eram profesor sau jurnalist”, a anunțat Gabriela Firea după decizia lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, de a n-o lăsa să candideze la primărie.

BUCURESTI - REUNIUNEA CONSILIULUI POLITIC NATIONAL
FĂRĂ SUSȚINERE. Gabriela Firea, tristă, la scurt timp după ce conducerea partidului anunță că a decis să n-o nominalizeze pentru Primăria București - Foto: Saul Pop/ Inquam Photos

„Aşa voi fi în continuare! Ultimele luni au fost apăsătoare, tulburi, extrem de încărcate emoțional. Fiecare politician este, mai presus de toate, om. Incertitudinea şi loviturile m-au marcat, dar nu m-au descurajat. Rănile se deschid, se închid, chiar dacă rămân cicatricile. Am fost mereu motivată şi am găsit resurse interioare să merg mai departe cu fruntea sus. Susținerea familiei m-a întărit sufletește”, a mai spus Gabriela Firea, în mesajul prin care acceptă decizia partidului, deși nu e de acord cu ea.

O campanie zgomotoasă

Dar ieșirea Gabrielei Firea din cursă și intrarea populistului Piedone, care mizează pe o campanie grobiană, agresivă și zgomotoasă, nu înseamnă o garanție că PSD și PNL nu vor pierde Bucureștiul, atât pe mâna lui Cîrstoiu, cât și pe cea a lui Piedone.

Ultimul va avea o mare problemă să obțină încrederea alegătorilor din clasa de mijloc, tineri și vârstnici, cu studii medii și superioare, care au un grad de responsabilitate civică mai ridicat și sunt tentați să voteze.

Piedone a câștigat, în 2020, alegerile în sectorul 5 cu 25.000 de voturi, dar la București va avea nevoie de peste 250.000 pentru a ajunge în poziția de primar general, în condițiile în care trebuie să treacă de Nicușor Dan.

Primarul în funcție a reușit să obțină, pe parcursul mandatului, sprijinul unor cetățeni care nu gravitează neapărat în jurul unui partid politic, fiind persoane mai în vârstă, încântate de faptul că primarul în funcție se ocupă de transportul în comun, schimbă țevi și nu face promisiuni care-i depășesc puterile.

BUCURESTI - CONSOLIDARE CLADIRE REZIDENTIALA - 4 M
CINE-L SUSȚINE. Nicușor Dan va rămâne în funcție doar dacă va reuși să scoată masiv la urne electoratul din clasa de mijloc - Foto: George Călin/Inquam Photos

PSD și PNL în linia a doua

În opinia mea, temperatura campaniei va crește, iar alegerile europarlamentare vor fi acoperite de zgomotul confruntării dintre Piedone și Nicușor Dan, dar și de competițiile pentru primăriile din Brașov, Constanța și Timișoara, orașe mari, în care confruntarea politică e intensă.

De aceea, renunțarea PSD și PNL de a veni cu candidați competitivi la București îi va arunca în linia a doua, oamenii fiind mai atenți la ce face Piedone și cum reacționează Nicușor Dan decât la „campania calmă” a lui Cîrstoiu.

Dacă se va întâmpla așa, atunci există posibilitatea ca și rezultatul alegerilor europarlamentare să fie un pic diferit decât victoria sigură pe care mizează coaliția de guvernare.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇