Cele două Românii și opțiunea: te vaccinezi sau plătești

Cele două Românii și opțiunea: te vaccinezi sau plătești

Intrarea campaniei de vaccinare antiCovid în faza “la liber” în oricare centru, fără programare, nu înseamnă totuși că fiecare român are acces fără niciun obstacol la unul dintre cele 4 seruri autorizate.

Avem și de această dată două Românii, iar măsurile pentru ele trebuie să fie inevitabil diferit gândite.

O mare parte din România rurală rămâne departe de vaccin. Și este vorba în special despre persoane vulnerabile, din cauza bolilor și a vârstei. Aș zice chiar cele mai vulnerabile, având în vedere că este vorba în primul rând despre sate care nu au acces la asistență medicală în general, începând cu faptul că nu au, în unele cazuri de ani de zile, medici de familie.

Aici cred că trebuie căutată și explicația pentru care și acum, când în mediul urban vaccinul este la liber, procentul vulnerabililor vaccinați este încă mic. Și așa cred că va rămâne și când orașele vor fi vaccinate chiar peste 50%.

ADVERTISING

Acești oameni nu au cu ce să ajungă la centrele de vaccinare chiar fără programare, nu știu unde sunt ele și singura soluție este ca vaccinul să vină la ei cât mai repede.

Nu aș considera că este un eșec al campaniei, ci o consecință a fracturilor cronice din societatea românească. Iar în situații de criză ele devin și mai vizibile, și mai dureroase.

România urbană și chiar o parte din cea rurală, mă refer la satele care au centre de vaccinare, nu mai au însă obstacole la vaccinare. A dispărut până și inhibiția platformei de vaccinare. Deci a devenit strict o chestiune de opțiune personală.

Cu ce argument? Cel care privește grija pentru sănătatea personală și a altora nu cred că este suficient. Dovadă sunt locurile libere din centrele de vaccinare. 374 de mii în total luni după-amiază, dintre care peste 263 de mii Pfizer, vedeta campaniei.

Cred că a venit momentul, aș zice că se impune chiar un alt tip de stimulare. Eu aș numi-o mai direct condiționare.

Nu cred că se poate discuta în termenii: ori vaccinat, ori acces interzis. Există riscuri de natură constituțională. Dar ele dispar dacă fiecare om va avea trei opțiuni viabile: vaccin, test RT-PCR negativ sau dovada bolii recente.

Ca să poți să faci orice - să te duci la concerte, să intri în restaurante, să călătorești cu avionul, să te cazezi în hotel, să lucrezi în sistemul sanitar sau să predai la catedră etc - trebuie să fii vaccinat, să poți prezenta un test PCR nu mai  vechi de două zile sau dovada bolii în ultimele 3 luni.

Vaccinul este în mod evident gratuit. Dar restul opțiunilor?

Pentru cine nu se poate vaccina - din cauza unei boli atestată prin comisie de expertiză, a vârstei sub 16 ani sau pentru că nu a avut acces la un centru de vaccinare (deși nu cred să fie mulți doritori din acele locuri) -, și celelalte două opțiuni ar trebui să fie compensate. Doar pentru ei.

Pentru cei care însă nu se vaccinează pentru că pur și simplu nu vor ei să o facă din motive pseudo-științifice, religioase, de frondă, de antisistem, nici măcar nu contează, nu văd de ce ar exista o asemenea facilitate.

Nu vrei? E în regulă, dar plătești până când îți permiți să susții financiar antivaccinismul. De ce? Pentru că până la atingerea unei acoperiri vaccinale de 70% toată societatea trebuie să plătească, uneori costuri ireversibile, pentru combaterea epidemiei.

Da, un vaccinat este aparat de infectare peste 90%, dar copiii lui nu pot merge la școală pentru că nivelul general de infectare e încă mare, sau nu are acces la unele tratamente medicale pentru că sistemul e sufocat de bolnavii Covid, sau este un patron de restaurant falimentar din cauza restricțiilor. Și lista poate fi foarte lungă, inclusiv enervanta mască obligatorie.

De ce să plătească doar alții, nu și cel care refuză vaccinarea din motive numai de el și dna Șoșoacă știute?

O asemenea decizie este desigur una politică și fără îndoială va avea și costuri politice, însă, pragmatic vorbind, opozanții vaccinării nu sunt în general în zona de electorat pe care o vizează premierul Cîțu.

Deocamdată vedem o mișcare timidă pentru următoarea perioadă. Problema este că se vor face încercări cu cele trei variante alternative - vaccin, test sau boala in ultimele 90 de zile -  la concerte și întreceri sportive, adică locurile unde va fi cel mai greu de verificat om cu om dacă sunt îndeplinite condițiile.

În schimb, un patron de restaurant pus în fața riscului de a fi închis cu lunile, dacă este găsit cu vreun client în afara celor trei variante, cred că va fi atent cu riscurile asumate.

Iar reuniunile religioase vor fi cu totul la liber, ceea ce pentru o mare categorie reprezintă pierderea celui mai important imbold posibil să se vaccineze. Pe adepții talibanului Teodosie, de exemplu, ce credeți că îi poate convinge?

În același timp, campania de vaccinare și cursa contracronometru de a  ajunge la probabilul val 4 din toamnă cu o acoperire suficientă pentru  sistemul sanitar și economie reprezintă marele pariu al lui Florin Cîțu.

Și dacă va reuși să dea măștile jos, să țină școlile și economia deschise în siguranță, recompensa politică, inclusiv în competiția din PNL, nu are cum să nu fie pe măsură, peste costul condiționărilor.  

Ultimele informații pe subiectul vaccinării:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇