Ce s-a făcut dl Iohannis că nu vede

Ce s-a făcut dl Iohannis că nu vede
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Înțeleg nevoia președintelui de a sări în ajutorul Guvernului.

Pe de-o parte, suntem într-o perioadă preelectorală, pe de altă parte, sigur că dl. Iohannis poartă o răspundere personală pentru acest guvern care a fost opțiunea domniei sale, mai ales în formula minoritară.

După cum președintele are toată îndreptățirea să critice PSD, un monument de ipocrizie în general și în special în criza Covid.

Dacă PSD are soluții mai bune de gestionare a crizei, nu are decât să se opintească să le pună în practică. Fie prin legi excepționale pentru care are majoritate, fie printr-o moțiune de cenzură cu care tot amenință ca să-și țină electoratul cald, urmată de o preluare voinicească a cartofului fierbinte.

Ceea ce, evident, PSD nu are nicio intenție să facă, pentru că nici măcar premier viabil nu are.

PSD spune că nu renunță la moțiunea de cenzură. Care e calendarul și ce Guvern propune

ADVERTISING

Dar faptul că PSD este jalnic și în opoziția majoritară din Parlament nu face guvernul bun. Iar faptul că președintele se face că nu vede erorile nu înseamnă că ele nu există.

Și cea mai mare eroare ține, în opinia mea, de aruncarea în derizoriu a măsurilor și a pericolului, involuntară, desigur, dar temeinică. Și efectele se  văd cu ochiul liber.

În supermarket-ul în care ajung destul de des în județul Argeș până acum nu am văzut om fără mască pe figură. Mai cu nasul pe afară, mai strâmbă, dar o purtau. Miercuri erau o mulțime fără mască, deși în Argeș condițiile s-au înăsprit, după ce numărul cazurilor a crescut spectaculos.

De ce? Am tot spus-o și nu numai eu, au spus-o și medici, în frunte cu prof. Rafila: pentru că sunt mari probleme de comunicare și implicit de credibilitate. Cineva la Guvern nu a înțeles nici până astăzi  că amenințarea, amenda, în general măsură restrictivă și coercitivă, nu rezolvă problema decât pe termen foarte scurt.

Zilnic, la ora 13, Guvernul anunță numere, în cel mai bun caz corecte. Care fluctuează inevitabil de la o zi la alta.  Procentele testelor pozitive din total scad și cresc dramatic, aparent inexplicabil. Și nimeni nu explică de ce.

Există un grup pe Whatsapp cu ziariști al Grupului de Comunicare Strategica, unde dl Manciu își dă periodic măsura incompetenței cu răspunsuri care confuzează mai tare decât situația care a impus întrebarea.

În rest, dacă mai iese prof. Rafila, dacă mai iese dr. Musta, mai lămuresc câte ceva, dar cu o audiență limitată la publicul publicației sau televiziunii care îi întreabă.

Iar în contrapondere apar medicii trompete PSD, de ex dna Voichița Lăzureanu, care confuzează la loc.

Ar trebui să existe câteva voci credibile și autorizate, autentic Grup de Comunicare Strategică, care să răspundă zilnic în conferințe de presă la absolut toate întrebările, pentru a limita la minimum speculațiile.

Dr Rafila este credibil conform cercetărilor sociologice? Îl cooptezi și îl inviți zilnic, o dată la două zile, să vorbească la ora 18 cu presa, într-o calitate oficială, ca să explice toate nelămuririle. S-a văzut asta și la Casa Albă, cu grupul care îl însoțea pe Donald Trump la declarații și explica tot ce trebuia explicat.

Ce ar trebui explicat? Printre altele, ceea ce a explicat prof. Rafila în interviul acordat SpotMedia.ro: care e structura testării zilnice, de unde apar diferențele, câte teste pozitive sunt între cele la cerere și cât reprezintă ele din total, cum se explică testele fals pozitive sau negative, de ce depinde acuratețea unui test, la ce trebuie să fie atent omul când este testat și multe altele care bântuie discuția publică.

Tot ce nu îi explici omului pe limba lui, cu calm, cu empatie, transmițând și siguranță, și sinceritate, se transforma în speculații, explicații după ureche care alimentează teoria conspirației.

Apoi, cred că ar trebui ca cineva măcar cu simțul ridicolului să analizeze puțin măsurile care sunt anunțate public.

Povestea cu masca la plajă, chiar în apă, după cum zicea chiar dl ministru Tătăru, cu "familia tradițională”, singura în drept să nu respecte distanțarea pe nisip, a împărțit lumea între cei care s-au enervat și cei care au râs cu poftă.

Iar când ești furios sau te distrezi, nu mai ai cum să fii prudent și să iei în serios o amenințare.

Totul e cumva fără măsură, fără logică. De ce terasele să se închidă la 23 și nu la 22 sau la 24? Până la urmă, nu se mai închid deloc, înțeleg. Cum e definit spațiul aglomerat și cum poate evalua omul obișnuit dacă trebuie sau nu să poarte masca? 

Dacă norma nu e predictibilă și precisă, e neconstituțională. În ședința de guvern s-a renunțat la aproape tot. Și la fel de rău face faptul că inițial se anunță restricții, iar apoi se renunță la ele fără explicații.

În plus, sunt tot felul de fracturi de discurs: dacă situația e gravă, după cum spune președintele, de ce mergem înainte cu pregătirea alegerilor? La 1.000 de cazuri în total, amânăm alegerile și la o mie de cazuri pe zi, nu?

Chiar premierul spunea că urmează tot felul de manifestări specifice campaniei unde va trebui să se poarte mască. Pun pariu că acolo nu se va da nicio amendă, că doar nu îi enervezi pe cei cărora le ceri votul.

Dacă situația nu e totuși așa de gravă și se pot face alegeri, de ce nu avem o soluție pentru deschiderea școlilor?  De ce ții închise restaurantele, dar permiți ceremonii religioase unde o linguriță se plimbă din gură în gură sau se înghesuie mii de oameni cu sau fără mască? Nu poți să te plimbi între grav și ”negrav”.

Veți spune că prima amânare a fost în starea de urgență necesară pentru a da timp de întărire a sistemului sanitar. Așa ar fi trebuit să fie. Dar ce întăriri?

Guvernul nu este în stare să spună clar câte paturi ATI în plus există, câte ventilatoare? Nu poate spune câte paturi ATI pentru coronavirus există. Și nici măcar președintele nu a putut să spună aceste lucruri, clar, cu planșe eventual.

Aproximațiile, exagerările, aberațiile sunt niște carii ale credibilității și dacă omul nu mai crede, nu respectă. Aș pune asta pe toți pereții Guvernului, ai Ministerului Sănătății, ai Palatului Cotroceni. Un minister al Sănătății care sunt convinsă că ar trebui să aibă alt ministru.

Citește și:

România, lovită de al doilea val al epidemiei. S-a întors frica!

De ce nu scăpăm mai repede de COVID și cine greșește

Cum a ajuns România ciuma Europei, la ea acasă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇