Iohannis, despre numărul mare de cazuri COVID și Dosarul 10 August. Ce spune despre amânarea alegerilor: Poate peste pandemie se suprapune și o gripă sau o iarnă grea

Iohannis, despre numărul mare de cazuri COVID și Dosarul 10 August. Ce spune despre amânarea alegerilor: Poate peste pandemie se suprapune și o gripă sau o iarnă grea

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, miercuri seara, în care a vorbit timp de aproape o ora pe diverse teme, cum ar fi: fondurile europene, creșterea cazurilor de COVID, alegerile locale, începerea noului an școlar, clasarea dosarului 10 august.

Declarațiile au vut loc după ședința convocată pe tema fondurilor europene, la care au participat și premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, şi miniştrii Finanţelor, Economiei, Fondurilor Europene şi Transporturilor.

În ceea ce privește numărul mare de infectări cu noul coronavirus, din ultima perioadă, șeful statului spune că a fost cauzat de deciziile CCR și de disputa din Parlament pe Legea carantinei.

”Datele arată ceva destul de clar. În starea de urgență situatia a fost bine gestionată. Intrând în starea de alertă, au intervenit decizii ale CCR care au făcut gestiunea pandemiei mai dificilă. Disputa în Parlament pe Legea carintinei a afectat.

Chiar dacă voi fi acuzat că fac declarații politice, nu pot să observ că PSD a tras de timp într-un mod cinic, au ținut legea săptămâni în Parlament. În acest timp publicul a primit impresia că lucrurile nu sunt grave. Au apărut politicieni care au incitat la nesupunere, au indus impresia că masurile nu sunt necesare”, a spus Iohannis.

În ceea ce privește o posibilă revenire la starea de urgență, Iohannis a spus că vrea să creadă că există și o altă soluție.

Întrebat dacă alegerile locale ar trebui amânate, Iohannis spune că o decizie va fi luată luna viitoare.

Șeful statului spune însă că ”actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu e mai complicat să votezi decât să mergi la hipermarket”.

ADVERTISING

Referitor la Dosarul 10 August, Klaus Iohannis precizează că are încredere în Justiție și că cei vinovați vor fi pedepsiți.

”Am foarte mare încredere în sistemul de Justiție, ne-am luptat să păstrăm independența Justiției. Nu pot să vă spun decât unele opinii personale și să îmi exprim convingerea că Justitia va face dreptate și vinovatii vor fi trași la răspundere”, a subliniat președintele.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile susținute de președintele Klaus Iohannis:

  • Am discutat despre modalitățile prin care România poate accesa și valorifica cele 80 de miliarde de euro de la UE.
  • Am stabilit domeniile prioritare pe care le vom finanța cu acești bani, pentru că ne dorim ca România să prospere.
  • Avem bani pentru infrastructură, digitalizare, educație, sănătate. Românii vor avea acces la servicii de sănătate de calitate, în spitale moderne.
  • Avem o șansă extraordinară cu acești bani și suntem hotărâți să o valorificăm la maximum.
  • Înainte de a vă răspunde la întrebări vă spun că maine voi avea o întâlnire cu ministrul de Interne și șeful DSU. România a atins aproape 1.200 de cazuri zilnice de infectare. Situatia e extrem de gravă.

Întrebări:

Considerați că se impune amânarea alegerilor?

  • Este o discuție legitimă, dar vreau să despartim discutia politicianista de discutia pe fapte. OMS a făcut multe afirmații și anunțuri, iar unul care mă ingrijorează spune că această pandemie nu are mai multe valuri, are unul singur, mare. Așadar, avem două chestiuni de care trebuie să ținem cont: e nevoie de alegeri, pe de altă parte suntem în mijlocul unei pandemii.
  • Ce obținem dacă le amânăm? Poate peste pandemie se suprapune și o gripă sau o iarnă grea și facem lucrurile mai prost. Trebuie să evaluăm situația. Sunt convins că daca se iau măsuri stricte, se pot organiza alegerile.
  • Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu e mai complicat să votezi decât să mergi la hipermarket. E mai greu de organizat campania, se va desfășura în condiții foarte atipice. Vom lua o decizie la jumătatea lunii august.
ADVERTISING

Guvernul trebuie să ia două decizii. Majorarea alocațiilor și a pensiilor. Sunteți de acord cu procentele propuse?

  • Ne găsim într-o situație complicată. Ne dorim să creștem și alocațiile și pensiile. Însă de la dorința sinceră la putința sinceră e o cale mare. Economia se contractă, veniturile la buget s-au diminuat semnificativ, vom avea un deficit considerabil mai mare.
  • In aceste condiții, când ne lupăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile sa fie făcute. Nu sunt bani pentru toate. Am rugat Guvernul să vină cu propuneri de majorări atât cât se poate.
  • O creștere de 40% pentru pensii nu este posibilă. Nu sunt bani. Dar nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă să plătească integral costul recesiunii. Pensiile vor crește. Punct și clar. Cât va fi această creștere va calcula Guvernul.

Sunteți mulțumit de comunicarea Guvernului privind măsurile de restricție?

  • Sunt convins că Guvernul va veni cu explicațiile aferente. Am ajuns de la câteva sute de cazuri, la câteva mii. Trebuie făcut ceva și sunt măsuri simple: masca, distanțarea. Ce vrem? Să dăm frâu liber bolii să devenim o națiune bolnavă? Sau să îngrădim răspândirea pandemiei?

Cum vedeti că Parlamentul va decide data alegerilor parlamentare?

  • Această lege abia a ajuns la mine, probabil voi da un răspuns când voi decide promulgarea sau nepromulgarea. În ultimii 30 de ani, Guvernele au stabilit datele alegerile. Ne găsim pentru prima dată când Parlamentul vrea să facă acest lucru. Când vorbim de parlamentare e altfel. Cum e asta, că Parlamentul decide când sunt parlamentarele?
  • Nu e cumva un fel de conflict de interese? Trebuie judecate foarte bine toate lucrurile. Trebuie să ținem cont de Constituție. Mandatul de parlamentar e de 4 ani. E simplu. Alegerile trebuie să fie la începutul lui decembrie.
ADVERTISING

Aveți în intenție să cumpărați vaccinuri când vor apărea?

  • Avem de gând să achiziționăm vaccinuri când vor fi disponibile. Ministerul Sănătății a întreprins pașii necesari pentru a-și anunța intenția obținerii vaccinului când va deveni disponibil.

Care sunt greselile care au dus la numărul mare de cazuri?

  • Datele arată ceva destul de clar. În starea de urgență situatia a fost bine gestionată. Intrând în starea de alertă, au intervenit decizii ale CCR care au făcut gestiunea pandemiei mai dificilă. Disputa în Parlament pe Legea carantinei a afectat.
  • Chiar dacă voi fi acuzat că fac declarații politice, nu pot să observ că PSD a tras de timp într-un mod cinic, au ținut legea săptămâni în Parlament. În acest timp publicul a primit impresia că lucrurile nu sunt grave. Au apărut politicieni care au incitat la nesupunere, au indus impresia că masurile nu sunt necesare.
  • Mulți bonlavi au părăsit spitalele. PSD, cu cinism, a tergiversat adoptarea legislației și situația s-a deteriorat grav.

Se poate deschide noul an școlar în siguranță?

  • Evident că această situație e de extremă importanță si mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuții, s-au făcut progrese în conturarea unor scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educației la o discuție săptămâna viitoare să conturăm câteva scenarii.
  • Școala sigur nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu va disparea. Va fi complicat și cu școala online. Ne indreptăm către un sistem mixt. Stabilim intr-o săptămână sau două. Măsurile sunt gândite pentru siguranța copiilor, a cadrelor didactice.

Aveți în vedere revenirea la starea de urgență?

  • Decizia se poate lua doar în măsura în care specialiștii îmi spun că nu e altă soluție. Eu vreau să cred că există o altă soluție. Vreau să cred că românii vor respecta regulile.
  • Sunt încrezator că împreună vom reuși să stăpânim epidemia rezonabil, să nu mai avem creștere semnificativă în perioada următoare. Starea de urgență ar afecta libertăți și drepuri civile, vreau să o consider ca pe o ultimă soluție.

Cum comentați clasarea dosarului 10 august?

  • Atunci când a fost evenimentul, am avut o opinie foarte fermă, că măsurile Jandarmeiei au fost exagerate. Au apărut diferite relatări, filmări, s-a constituit un dosar penal. Am foarte mare încredere în sistemul de Justiție, ne-am luptat să păstrăm independența Justiției.
  • Nu pot să vă spun decât unele opinii personale și să îmi exprim convingerea că Justiția va face dreptate și vinovații vor fi trași la răspundere. Eu personal sunt de părere că este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță.

A scăpat situația de sub control în cazul pandemiei?

  • Sunt focare unde numărul de pacienți este mare, dar sistemul face față. Pacienții sunt transferați acolo unde sunt locuri. Am convocat mâine o sedință pentru a clarifica această situație. Dar nu am semnale că situația a scăpat de sub control.

PSD vrea să depună moțiune de cenzură. Cum comentați?

  • Moțiunea e un instrument la îndemâna Opoziției când Guvernul este acuzat de management defectuos. Acest Guvern Orban nu poate fi acuzat de management defectuos. S-a descurcat foarte bine.
  • Nu există argumente obiective de a acuza guvernul.

Ce a făcut statul român pentru pregătirea spitalelor?

  • S-au luat multe măsuri și am reușit să facem față pandemiei până în acest punct. Îmi exprim din nou respectul pentru cei din prima linie. Lucrează, fac față și au ținut epidemia sub control.
  • Sunt convins că vor face la fel. Să fim serioși. Dacă vrem ca lucrurile să fie bine gestionate trebuie să îi ajutăm. Să purtăm mască, să păstrăm distanța și să prevenim supraaglomerarea spitalelor.

Ați făcut apel să respectăm regulile. Guvernul mai are autoritatea morală să dea astfel de sfaturi? Premierul nu prea respectă regulile, la fel și ceilalți politicieni.

  • Aveți dreptate. E nevoie de respectarea regulilor de toată lumea. Guvernul în ansamblu își face treaba. Pe de altă parte, în starea de urgență a existat un regim special de achizitii, am atras atenția că legea trebuie respectată.

Gabriela Firea a arătat scrisori de la copii, despre care a spus că au ajuns la dumneavoastră.

  • Sincer, cred că acele afirmații trebuie citite în cheie electorală. Am rugat departamentul meu să verifice dacă au ajuns astfel de scrisori la noi la administrație. PSD face o acțiune electorală, defectuoasă.

Cum veți rezolva situația de la DSP-uri

  • Toată lumea se străduiește să echilibreze situația. Peste noapte nu apare niciun specialist la DSP, trebuie să facem față cu ceea ce avem. Se caută soluții la MS.
  • Dacă mulți români neglijează măsurile impuse, vor fi tot mai multe cazuri și tot mai greu de gestionat. Să respectăm normele să nu ajungem la spital.

Din nou despre Dosarul 10 August

  • Cât suntem într-o procedură în derulare, nu cred că vă așteptați să vă lămuresc în detalii de procedură. Dacă cineva a greșit, sunt convins că MJ și CSM va face sesizari și se vor face verificări.

Observăm zilnic oameni care nu cred în COVID. Aveți indicii că aceste atitudini sunt alimentate?

  • Am vazut politicieni care încearcă să spună că această pandemie e exagerată și cred că au greșit profund. Cred că și ei s-au speriat între timp.
  • Există persoane care neagă boala. Psihiatrii spun că e fie din necunoaștere, fie din frică. Din păcate, virusul există. Din fericire, solutii există: masca, distanțarea.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇