Cum deschizi televizorul auzi vorbe despre lucruri frumoase şi fără gust precum apa plată enunţate de PSD, cum ar fi modificarea Constituţiei sau renunţarea la cota unică de impozitare.
Că domnul Marcel Ciolacu nu este consecvent nu e de mirare, inconsecvenţa se poartă, iar Cîţu a dus purtarea asta la paroxism.
Acum nici două săptămâni Marcel Ciolacu susţinea cu tărie un guvern de uniune naţională plin ochi de specialişti, care să permită luarea măsurilor necesare pentru rezolvarea crizei economice şi pandemice, pentru trecerea în bune condiţii a iernii.
Cu alte cuvinte, acum două săptămâni ne aflam în plină criză economică, preţurile la gaz şi la energie explodau, înflaţia intra adânc în buzunarul românilor, iar minoritarul guvern al demisului Cîţu nu făcea nimic ca să rezolve situaţia şi mai era şi pus la zid de parşiva de pandemie.
Cum trecu domnul Ciolacu din postura de opozant în postura de posibil participant la guvernare, zdrang! situaţia s-a schimbat.
Nu mai răsuflă nicio vorbuliţă dinspre pee-see-dee pe temele extrem de urgente de acum două săptămâni, acum se vorbeşte doar despre lucruri teoretice ce vor trebui făcute în viitor, pentru că, nu-i aşa, de ele depinde bunăstarea românilor.
Brusc, bunăstarea românilor nu mai depinde de îmblânzirea pandemiei sau de preţul la gazele naturale, nici de inflaţie şi nici de faptul că abulicul Cîţu n-a ajuns nici la jumătate cu suma necesar a fi băgată în investiţii anul acesta ca să susţină revenirea şi restartarea economiei.
Mâine ciorba de găină va fi făcută de pensionari nu cu spinări de pui, ci cu piept de curcan pentru că, modificând Constituţia, domnul Ciolacu ar avea şansa să fie preşedinte ales de Parlament, pentru că ales de popor nu are cum să fie vreodată… Mâine preţul la energie va scădea fantastic, pentru că se va modifica Constituţia, când e clar pentru oricine că investiţiile pentru energie din PNRR nu sunt chiar suficiente.
Am vaga impresie că aici nu e vorba despre ideologie, ci despre faptul că pee-see-dee nu are soluţii economice la criză.
A venit cu lista aia de 10 măsuri, dar cum ea s-a dovedit cam teoretică, măsurile au crescut rapid la 100, ca să vada lumea voinicia partidului şi să nu mai ia la bani mărunţi doar zece rânduri de text, să se rătăcească prin vorbirea aceea plictisitoare şi, din păcate, tot teoretică.
PSD nu vorbeşte de investiţii, ci doar de dat mai repede bani la Horeca, că de, orice pesedist de soi are vreun restaurant care lucrează pe pierderi.
Dacă ar duce campania de vaccinare mai repede la capăt, restaurantele lor ar funcţiona la capacitate, asta e soluţia, dar nu l-am auzit pe domnul Rafila să se îmbulzească pe la televiziuni cu măsuri concrete antipandemice.
Deocamdată ai lui Ciolacu au condamnat la faliment restaurantele membrilor de partid nevotând în Parlament certificatul verde.
Vorbim aiurea-n tramvai despre creşteri astronomice la pensii, când habar nu avem ce cuantum poate suporta bugetul.
Ies pe sticlă domni care au înjurat Guvernul Cîţu că s-a împrumutat şi a aruncat ţara în prăpastie ca să susţină acum, tot abulic, că trebuie să ne împrumutăm ca să creştem pensiile. Concluzia e simplă, împrumuturile pentru relansarea economiei şi pentru rezolvarea pandemiei sunt nesănătoase şi produc dezastre, cele pentru creşterea pensiilor sunt aghiasmă.
Cota unică n-ar trebui schimbată, pentru că impactul ei ar fi vrăşurirea economiei şi nu e bine să facem acum astfel de lucruri.
Corect ar fi să monitorizăm economia, să o lasăm să crească şi să se aşeze, în paralel cu creşterea capacităţii de colectare a taxelor şi impozitelor. Poate ca domnul Maccel ar constata cu stupoare că nu mai este nevoie de creşterea impozitelor pentru clasa mijlocie pentru a da creşteri de pensii votanţilor dumnealor.
Sunt convins că discuţiile despre teme teoretice care nu sunt la ordinea zilei tind să acopere lipsa de idei concrete menite să dreagă ce merge prost în economie.
Mai mult, temele astea false sunt lansate ca să acopere o realitate, anume că economia se redreesează cam în acelaşi ritm cu economiile europene, lucru ce, lăsând la o parte declaraţiile triumfaliste şi de prost gust ale revocatului premier, sugerează că politicile economice ale guverului liberal chiar funcţionează. Funcţionează chiar dacă domnul Cîţu a aruncat la gunoi guvernarea statului mai bine de un trimestru, ca să se ocupe de comandata împuşcare politică a lui Orban, vrerea bolnavă a locatarului de la Cotroceni.
Atunci de ce vine pee-see-dee să ne arunce praf în ochi cu teme false moştenite de la Dragnea, pentru că n-a făcut ce susţinea domnul Dâncu că este necesar, acea clarificare ideologică care să permită partidului nu să se modernizeze, ci să se alineze la doctrinele familiei europene din care face parte?
Cred că marile teme de reformă ar trebui deocamdată puse la păstrare pentru vremuri mai bune, nu lustruite cu lac expirat de pe vremea lui Dragnea.
Deocamdată ar trebui trecut rapid la treabă şi reîncepută reconstrucţia economică de care depinde bunăstarea noastră economică, inclusiv mărirea pensiilor.
Deocamdată ar trebui luate măsurile care să permită populaţiei să treacă mai uşor peste iarnă, astea ar trebui discutate rapid şi aplicat cu patronatele şi cu sindicatele.
Chiar PNDL 3, aşa uşor banditesc cum este, ar trebui implmentat, dacă tot nu s-au băgat banii din buget în investiţii.
Ar trebui începute şi duse rapid la capăt legile şi reformele, care să ne permită ca de la anul să accesăm fondurile din PNRR. Iar în loc de asta pee-see-dee-ului îi arde de reforma constituţională, ca să se aleagă domnu’ Ciolacu preşedinte în 2024…