Cu ce măsuri merge PSD la negocierile cu Cîțu (Document)

Cu ce măsuri merge PSD la negocierile cu Cîțu (Document)

Florin Cîțu și alți câțiva lideri liberali au început, miercuri, negocierile pentru formarea unei majorități care să asigure, de data aceasta, noul guvern, după ce și Nicolae Ciucă a eșuat în acest demers.

Prima oprire a liberalilor a fost la USR, însă urmează discuții și cu social-democrații, de îndată ce programele vor fi armonizate. Până una alta, social-democrații au pregătit un set de măsuri pe care îl vor pune pe masă, iar SpotMedia.ro a intrat în posesia acestui document.

PSD susține că are 100 de soluții pentru stabilizarea țării, din care a extras câteva pe care le va discuta la negocierile cu PNL. Ele sunt pe trei domenii principale și urgente în acest moment: controlul pandemiei de Covid-19, educație și criza prețurilor din energie.

ADVERTISING

Pentru combaterea pandemiei, social-democrații vor ca medicamentele antivirale să poată fi luate din orice farmacie, cu rețetă, statul să asigure testarea gratuită pentru angajații sectoarelor esențiale măcar o perioadă, campania de vaccinare să fie regândită și informațiile să existe undeva prezentate clar, iar medicii de familie să primească mai multe atribuții.

PSD are și propuneri pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație, insistând pe desfășurarea cursurilor față în față și introducerea de criterii clare în funcție de care să fie decisă închiderea unei unități de învățământ în contextul pandemic, dar și a carantinării unei localități.

ADVERTISING

Ei cer să fie luat în calcul și gradul de vaccinare al profesorilor, iar elevii și profesorii să fie testați săptămânal, gratuit.

În ce privește criza energiei, PSD insistă cu plafonarea prețurilor la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiți la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni, la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021.

Totodată, pentru cei racordați la sisteme centralizate, social-democrații vor ”asigurarea subvenției la gigacalorie la un nivel echilibrat, astfel încât să se asigure aceeași pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇