București, orașul criminalilor fericiți. Ce n-a îndrăznit nici măcar Carmen Dan

București, orașul criminalilor fericiți. Ce n-a îndrăznit nici măcar Carmen Dan

Pentru a scăpa de indezirabilul comisar-șef Radu Gavriș din Poliție, cu orice preț, secretarul de stat MAI Bogdan Despescu și Eduard Mirițescu, fostul său șef de cabinet la IPJ Prahova și acum șef interimar al IGPR, sunt dispuși să distrugă unul dintre serviciile de elită ale Poliției, cu rezultate la nivel internațional, dar, cel mai grav, să pună în pericol siguranța bucureștenilor în zona celor mai grave dintre infracțiuni.

Bogdan Despescu îl vânează demult pe comisarul – șef Radu Gavriș, mai precis din 2016, când Serviciul Omoruri București, pe care îl conducea acesta, a început ancheta împotriva lui Gabriel Oprea pentru moartea polițistului Gigină.

Ce abuzuri a comis atunci dl Despescu, șef al Poliției Române, a povestit fostul șef al Corpului de Control al guvernului Cioloș. Detalii aici.

După ce Marcel Ciolacu l-a pus pe prietenul său Bogdan Despescu secretar de stat la Interne în guvernul Orban, acesta practic l-a anihilat pe ministrul Vela, după care a reluat ofensiva împotrivă lui Radu Gavriș.

Mai întâi, prin șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, pupilul său, a anulat sporul de toxicitate pentru Serviciul Omoruri încercând ca apoi să îl incrimineze pe Radu Gavriș pentru acordarea lui.

ADVERTISING

Revolta umilirii la Serviciul Omoruri: “Știe careva cum miroase carnea de om? Nu vă e rușine așa puțin măcar? Suntem un ghimpe în coasta cuiva” (Document)

Apoi, în scandalul Pian, după ce a ținut secretă, la cererea procurorului, percheziția în casa Duduienilor, Radu Gavriș a fost mutat forțat la IPJ Harghita, sub motiv că ar fi dat presei înregistrările de la întâlnirea fostului șef IGPR cu clanul Pian noaptea, la Biserică. A fost de altfel ultima decizie a chestorului principal Vasilescu înainte de a demisiona.

”Sub motiv” deoarece DIPI încă anchetează speța, deci abia după finalizarea cercetării se va putea spune cine a dat înregistrările și dacă persoana respectivă a comis vreo abatere disciplinară sau penală.

Mutarea lui Radu Gavriș la IPJ Harghita a fost o ”crimă cu repetiție" pentru că exact în aceleași condiții, în luna aprilie, a fost mutat tot la Harghita un alt idezirabil, comisarul șef Ion Frățilescu, care însă a câștigat procesul cu IGPR pe această tema, deci s-a întors la post. Detalii aici.

Am întrebat la IGPR care au fost motivele celor două detașări forțate, însă nu am primit niciun răspuns.

Potrivit portalului instanțelor și Radu Gavriș a contestat mutarea, la Tribunalul București, și, având în vedere precedentul, este foarte posibil să obțină la rândul său suspendarea mutării. Mai mult, repetarea faptei cu intenție poate deveni un abuz în serviciu prin încălcarea Legii Statutului Polițistului.

Secretarul de stat Despescu are motive să se teamă așadar că detașarea forțată nu are cum să dureze foarte mult. Și atunci face eforturi disperate că în timpul rămas la dispoziție să îi desființeze postul cu totul lui Radu Gavriș și să îl împingă astfel în afara sistemului.

Așa că împreună cu Eduard Mirițescu a pus la cale, spun surse din MAI, un plan de reorganizare a Poliției Capitalei care să schimbe substanța postului de prim-adjunct, ocupat de Radu Gavriș prin concurs.

Planul vizează în principal Serviciul Omoruri, care urma să fie practic desființat. Acesta este compus acum din Biroul Omoruri, Biroul Morți Suspecte și Ucideri din Culpă și Biroul Agresiuni Sexuale împotriva minorilor.

Omorurile vor rămâne doar un Birou atașat SIC, morțile suspecte și uciderile din culpă vor merge înapoi la Poliția de sector sau la secțiile de poliție, acolo unde au mai fost până în anul 2005 și de unde au fost preluate, nu din întâmplare, de Serviciul Omoruri.

Criminaliștii și ofițerii specializați știu bine că de multe ori pentru a face diferență între o moarte accidentală fără implicații penale și un omor e nevoie de un ochi extrem de antrenat și de foarte multă experiență, ceea ce la secții și la sectoare nu există.

De aceea, de multe ori suspiciunile de omor ieșeau la iveală la cine știe câtă vreme după faptă, timp în care însă, fără o cercetare la fața locului serios făcută din prima, fără conservarea probelor, nu mai era nimic de făcut și criminalul scăpa.

Aceasta a fost una dintre rațiunile creării Serviciului Omoruri. Câte crime or fi scăpat fără suspiciunea de omor nu poate să știe nimeni. Disimulările crimelor în accidente și sinucideri sunt materie de studiu, licență și doctorat.

Biroul pentru Agresiuni sexuale împotriva minorilor a fost inițiat de Radu Gavriș și pus pe picioare abia după cazul polițistului pedofil Eugen Stan, prins tot de Serviciul Omoruri. Intenția ar fi ca acest birou să devină Serviciu, ceea ce în sine nu ar fi rău, dar, spun surse din poliție, este cea mai sigură cale să fie omorât deoarece nu sunt oameni suficienți și calificați pe deasupra să facă această muncă.

Dacă aceste modificări vor fi făcute, siguranța bucureșteanului va fi grav diminuată și Capitala va deveni raiul criminalilor cu metodă. Adică Poliția Capitalei merge foarte bine, clanurile au fost înfrânte, furturile eradicate și doar Serviciul Omoruri, cu zero eșecuri la activ, are o problemă și trebuie desființat?

Dar scopul de a desființa postul lui Radu Gavriș va fi fost atins, urmând să fie creat altul, conform noii organizări. În noua funcție ar urma să fie plantat, spun surse din MAI, comisarul șef Marius Andrei, actual șef SGIV, structura care ar fi trebuit să monitorizeze ce se întâmplă la jocurile de noroc ilegale din Giulești și pentru că nu a făcut-o s-a ajuns la asasinarea lui Pian.

Recompensarea incompetenței nu ar fi însă nicio noutate. Actualul șef interimar al IGPR este cel care, în calitate de prim-adjunct, se afla la conducerea Poliției Române când chestorul principal Vasilescu a fost chemat din concediu pe motiv că nimeni din IGPR, deci nici dl Mirițescu se înțelege, nu era capabil să se ocupe cum trebuie de cazul Pian. Drept recompensă, dl Mirițescu are șanse mari să ajungă șef titular al IGPR.

Această minge va merge în terenul ministrului de Interne Marcel Vela. Este deja un fapt larg recunoscut că dl Vela nu are niciun control asupra secretarului de stat Despescu, preferat de SRI și Marcel Ciolacu și numit direct de Ludovic Orban.

De altfel, conform surselor SpotMedia.ro, Despescu l-a sfidat în față când ministrul de Interne a cerut readucerea lui Radu Gavriș la București. L-am întrebat oficial, prin Biroul de presă, pe dl Vela dacă este așa și răspunsul nu infirmă, nu confirmă sfidarea comisă de secretarul de stat Despescu.

Dacă acceptă reorganizarea, dl Vela va fi mai toxic pentru siguranță cetățeanului decât însăși Carmen Dan. După ce Radu Gavriș a criticat public intențiile PSD de modificare a Codului de procedură penală, Carmen Dan i-a cerut să demisioneze de la Șefia Serviciului Omoruri, dar nici măcar ea, în miezul epocii Dragnea, nu a declanșat o reorganizare a Serviciului pentru a-l elimina de acolo.

De menționat că Servicul Omoruri este o structură de elită, cu niciun autor necunoscut din 2011. Echipa Serviciului Omoruri a fost chemată la Caracal, oameni în combinezoane albe, pentru a face cercetarea la milimetru a casei și curții lui Dincă și a salva practic dezastrul DIICOT și al poliției locale.

Printre cele mari importante cazuri soluționate de Omorurile din București se numără Maternitatea Giulești, Colectiv, cazul Proca Vitalie și multe altele.

Radu Gavriș a fost selectat la începutul anului de Academia FBI de la Quantico pentru un curs echivalent cu un master. Plecarea nu a mai fost posibilă din cauza pandemiei, dar urma să aibă loc imediat ce condițiile ar fi permis.

De altfel, spun surse diplomatice, la nivelul partenerului american e o mare enervare legată de ceea ce se întâmplă în MAI, de faptul că Marcel Vela fie nu vrea, fie nu poate să îndeplinească angajamentele pentru combaterea celor mai grave fenomene infracționale cu valențe transfrontaliere și asistă pasiv la înlăturarea unor polițiști foarte valoroși.

Dl Vela a abandonat cu totul ministerul pe mâna secretarului de stat Despescu și este plecat în campanie. Surse din MAI spun că președintele Klaus Iohannis urmează să primească, în calitate de șef CSAT, un memoriu care să arate care vor fi consecințele planului pus la cale de Despescu. Adică un București al criminalilor fericiți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇