A început campania la mine în sat

A început campania la mine în sat

PNL, PSD și AUR au început campania electorală odată cu colindătorii de Anul Nou, un prim semnal pentru aberațiile pe care le vom auzi tot anul, dar și pentru direcțiile de acțiune. Începutul arată cam așa: PNL minte, PSD pupă icoane și AUR își fixează ideile puține. 

PNL și AUR au umplut cutiile poștale din satul meu cu hârtii electorale. AUR a fost mai isteț, încercând să îmbine utilul politic cu un minimum util pentru alegătorul țintă, și a optat pentru un calendar mic, de portofel, pe care și-a marcat sloganul politic principal pe care să-l fixeze foarte bine.

AUR-1

Fiind un obiect cu oarecare utilitate, sunt șanse mai mari ca micul calendar să nu ajungă imediat la gunoi sau în foc, să fie păstrat și să își mai emită mesajul de câteva ori.

ADVERTISING

PNL atacă la baionetă cu pensiile și minciuna.

pnl

Din start este greu de înțeles că un partid liberal, al antreprenoriatului, al clasei de mijloc, al economiei libere, își face campanie cu pensiile, o temă prin excelență a stângii. Ar fi fost de dorit ca principalul partid de dreapta, cum se autodefinește PNL, să aibă alte argumente.

Să se laude, de exemplu, cu creșterea spectaculoasă a numărului de firme, cu scăderea impozitării, a taxării muncii. Doar că, ce să vezi?, PNL nu poate invoca nicio măsură în favoarea liberei inițiative, a mediului de afaceri. Dimpotrivă, au fost părtași la toate loviturile pe care le-a încasat mediul privat pentru îndestularea aparatului bugetar.

Potrivit B1 TV, din decembrie 2022 până în octombrie 2023, aparatul bugetar a crescut cu 10 mii de angajați, în mod evident nu medici și profesori. Jumătate din acest timp guvernarea a fost condusă de un premier liberal.

Dar ce e mai frumos apare abia pe verso.

pnl-1

Prima minciună care sare în ochi este în chiar etapele majorării punctului de pensie pe care le revendică PNL. Prima majorare invocată de liberali este cea din 2019, la 1.265 de lei. Doar că această majorare a fost realizată în septembrie 2019, când la Palatul Victoria era Guvernul Dăncilă, iar PNL se afla încă în Opoziție.

Toate majorările revendicate ca acte de mare eroism de către PNL au fost mai degrabă ca la Radio Erevan: nu li s-a dat, ci li s-a luat. An de an, ordonanțele trenuleț derogau de la celebra lege a pensiilor adoptată în 2019 și inaplicabilă pentru că era populistă și nesustenabilă.

forma-modificata

Era firesc să se deroge pentru a nu cădea în capcana acestui populism demolator pentru buget, dar dacă tot se laudă liberalii cu majorările ar trebui să spunem că potrivit formei de bază a Legii 127 valorile punctului de pensie ar fi trebuit să fie cu mult mai mari decât ce au decis guvernele Orban, Cîțu, Ciucă și pe care le invocă pe fluturaș.

forma-de-baza

Dar PNL nu se mulțumește cu minciuna, ci simte nevoia să muște puțin din dușman: Opoziția nu a votat, nu are respect pentru vârstnici.

Cine nu a votat o lege cu impact bugetar incert, fără o sursă de finanțare, care ar putea avea drept consecință în 2025 o erodare a puterii de cumpărare cu mult peste creșterea punctului de pensie, a dovedit cel mai mare respect pentru pensionari. Iar printre cei care s-au opus, chiar dacă nu până la capăt, au fost și liberali.

Un autentic partid liberal ar fi trebuit să se laude cu măsuri economice atât de inteligente și bine țintite încât creșterea economică și a veniturilor statului să permită o creștere a pensiilor sustenabilă cu mult mai consistentă.

Ceea ce lipsește cu desăvârșire de pe fluturașul liberal este chestiunea pensiilor speciale, pe care PNL și PSD le-au menținut cu atenția pentru aceeași clientelă.

Cât despre dl Ciolacu, premierul a mai ridicat puțin nivelul populismului cu o vizită la muntele Athos, împreună cu prietenul și locotenentul său, Marian Neacșu.

Credința este o chestiune care ține în mod esențial de libertatea de conștiință. Nu e nimic de comentat în aceasta privință. De comentat este însă instrumentalizarea politică și electorală a credinței.

Dacă dl Ciolacu era împins de resorturi intime să înceapă un an, desigur foarte greu, cu o vizită de mare magnitudine spirituală, era în regulă cât timp poporul nu afla sau, cel mult, afla printr-o indiscreție întâmplătoare a unui terț.

Dar a pleca cu fotografi și camere de filmat după tine, a te poza pupând icoane și mâini de preoți, a face cruci adânci, a da declarații lângă soborul de preoți, asta nu are nicio legătură cu pornirea intimă, ci este o acțiune 100% electorală, stranie pentru un social-democrat și ostentativă pentru oricine.

Marcel-Ciolacu-preot-Muntele-Athos-770x540-1
Foto: orthodixianewsagency.gr

Este clar că dl Ciolacu țintește electoratul conservator, mai ales pe cel din propriul partid, vrăjit de AUR, așa cum pentru electoratul naționalist a făcut circul cu sesiunea parlamentară extraordinară pentru respingerea rapidă a unor proiecte de lege ale unor necunoscuți de la UDMR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇