Deputații se reunesc, joi, în ședință extraordinară, în format hibrid, de la ora 14:00, deşi este vacanţă parlamentară.
Pe ordinea de zi se regăsesc proiecte privind autonomia Ținutului Secuiesc.
Este vorba despre propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, propunerea legislativă "Lege Cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale" și propunerea legislativă privind Statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România.
Cele trei proiecte sunt inițiate de deputații UDMR Zakarias Zoltan și Kulcsar Terza Joszef Gyorgy.
Potrivit proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc depus de cei doi deputați UDMR, „locuitorii Ținutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă”.
„Autonomia comunității reprezintă dreptul și capacitatea efectivă a colectivității majoritare autohtone a ținutului istorice de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate și în interesul întregii colectivități o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarității”, se arată în proiect.
Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a cerut respingerea proiectelor „toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR”.
„Am propus președintelui Camerei Deputaților să ia măsuri rapide astfel încât inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR să fie respinse de urgență la nivel legislativ. Astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ținutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuție care apare odată la ceva timp nu își are rostul”, a scris premierul pe Facebook.
Imediat a reacţionat şi președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis.
„Am convocat de urgență plenul Camerei Deputaților pentru mâine (joi - n.red.), 28 decembrie, la propunerea președintelui PSD Marcel Ciolacu, pentru a respinge inițiativele toxice ale unor parlamentari afiliați grupului UDMR privind așa zisa autonomie a Ținutului Secuiesc și separarea cetățenilor români pe criterii etnice”, scrie pe Facebook Alfred Simonis.
El menționează că este „cel puțin revoltător că membrii AUR s-au opus astăzi în Biroul Permanent acestei proceduri necesare pentru a pune capăt unor teme care nu își au locul în societate”.
„Ori nu înțeleg procedurile parlamentare, ori vor să speculeze în mod populist acest subiect. Deși nu am mari așteptări de la AUR, îi aștept mâine să vină să voteze respingerea acestor propuneri toxice. Altfel, vor demonstra încă o dată că nu sunt în stare să ofere românilor decât scandal și urlete”, încheie Simonis.
Cele trei inițiative privind autonomia Ținutului Secuiesc vor intra în plen cu propunere de respingere, anunță şi președintele Comisiei pentru Administrație Publică din Camera Deputaților, Marius Budăi:
„Tot timpul m-am opus oricărei forme de separare a cetățenilor români pe criterii etnice! În calitate de președinte al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților am votat astăzi (miercuri - n.red.) împotriva a trei proiecte legislative, prin care doi parlamentari afiliați UDMR propuneau un soi de autonomie administrativă și culturală a așa-zisului Ținut Secuiesc. Într-un fel sau altul, toate cele trei inițiative promovează segregarea etnică a cetățenilor români, ceea ce este absolut inacceptabil. România este stat unitar și indivizibil și așa va rămâne pentru totdeauna”, scrie pe Facebook Marius Budăi.
„După votul final vom închide definitiv acest subiect al separării etnice, care a fost depășit demult în Uniunea Europeană. Pentru a respinge astfel de legi trebuie să le supui dezbaterii, iar apoi să votezi împotriva lor. Îmi exprim speranța că niciun grup politic nu va încerca să facă un nou scandal pentru a întreține subiectul, cu scopul de a-l specula electoral. Consider că democrația se exercită prin vot, nu prin scandal. Îi invit deci pe toți colegii parlamentari ca mâine să se abțină de la urlete și țipete și să voteze civilizat împotriva acestor legi, așa cum va face și PSD”, încheie Budăi.