Actorul Jean-Paul Belmondo a murit

Actorul Jean-Paul Belmondo a murit

Actorul francez Jean-Paul Belmondo a murit luni la vârsta de 88 de ani.

În ultimii ani, după ce a suferit un AVC în 2001, sănătatea lui a fost în centrul atenţiei, anunţă Le Figaro.

După o lungă convalescenţă, a reuşit să se recupereze. În septembrie 2019 a căzut, iar o lună mai târziu el a fost prezent la ceremonia Gants d'or la Bruxelles în scaun cu rotile.

Belmondo, o emblemă a Noului Val Francez, care a colaborat cu regizori precum Jean-Luc Godard şi Phillippe de Broca, a devenit celebru în cu filmul ”Cu sufletul la gură/A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard, din 1960.

ADVERTISING

Sinonim al expresiei ”French cool”, este cunoscut şi pentru rolurile din filmele franceze cu gangsteri, precum ”Classe tous risques” (1960), de Claude Sautet, şi ”Borsalino” (1970), de Jacques Deray.

Belmondo a jucat şi rolul unui membru al Legiunii Franceze într-un film din seria ”James Bond”, thrillerul ”Casino Royale” din 1967.

De la jumătatea anilor 1960, a început să joace în filme de succes comercial şi a devenit un star al comediei franceze. Urmând exemplul actorului Alain Delon, şi-a înfiinţat propria casă de producţie, Cerito, botezată astfel după numele bunicii lui.

ADVERTISING

A jucat şi teatru, mai recent la Theatre Marigny din Paris. Preşedintele Franţei i-a acordat, în 2019, însemnele Legiunii de onoare.

De două ori nominalizat la BAFTA, pentru rolurile din ”Léon Morin, prêtre” (1961) şi ”Pierrot le Fou” (1965), Belmondo a fost recompensat cu Cesar în 1989, pentru interpretarea din „Itinéraire d'un enfant gâté”.

Festivalul de Film de la Cannes i-a acordat un trofeu onorific Palme d'Or în 2011, iar festivalul de Film de la Veneţia l-a recompensat pentru întreaga carieră în 2016.

ADVERTISING

Ultimul lungmetraj în care a jucat a fost drama ”Un homme et son chien”, lansată în 2008.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇