A murit Toto Cutugno

A murit Toto Cutugno

Cântăreţul şi compozitorul italian Toto Cutugno a murit, marți. El abia împlinise 80 de ani în luna iulie.

Anunțul a fost făcut de managerul său, Danilo Mancuso, care a spus că artistul a murit la Spitalul San Raffaele din Milano „după o îndelungată suferinţă, care s-a agravat în ultimele luni”, în jurul orei 16:00, potrivit La Repubblica.

Înmormântarea va avea loc joi, pe 24 august, la ora 11:00, la Basilica dei Santi Nereo și Achilleo, din Milano.

Pe numele său real Salvatore Cutugno, el a devenit cunoscut la începutul anilor 1980, în special după apariția din 1983 de la festivalul de la Sanremo. Printre cele mai cunoscute și îndrăgite melodii ale sale este „L'Italiano”.

Născut în Fosdinovo, în provincia Massa Carrara, el a crescut în La Spezia, unde lucra tatăl său, ofițer de marină. Tatăl este cel care l-a introdus în lumea muzicii. El cânta la trompetă într-o formație și îl implică în proiect și pe Toto, care întâi încearcă tobele, după care acordeonul, având în vedere că un pian era mult prea costisitor.

ADVERTISING

Toto a participat la prima sa competiție muzicală la 13 ani, după care la începutul anilor săi 20 încearcă să creeze sau să se alăture mai multor trupe. Întâi a fondat Toto & the Rockers, apoi a încercat să intre toboșar în formația Ghigo ei goghi, unde stă un an, iar în 1965 înființează trupa Toto ei Tati și semnează cu Carosello Records.

Toto e i Tati - Questo Fragile Amore

Debutul ca și vocalist l-a făcut cu o altă trupă, Albatros, cu care a participat prima oară din cele 15 dăți la Sanremo, cu piesa Volvo AZ504. Câștigă locul 3 și obține încasări considerabile de pe urma piesei.

Cariera solo și-a început-o cât încă mai era în Albatros și obține primul mare succes în 1977, cu cântecul Donna donna mia.

ADVERTISING

În 1980 se întoarce la Sanremo ca solist cu piesa Solo noi, care i-a adus locul 2 și a fost inclusă în Top 20 cele mai bine vândute cântece din 1980.

Cântecul „L'Italiano” l-a scris inițial pentru Adriano Celentano (pentru care a scris mai multe melodii), însă acesta l-a refuzat.

„Nu e nevoie să spun că sunt un italian, un italian adevărat, pentru că lumea deja știe că sunt”, povestea Cutugno ani mai târziu că i-a spus Celentano.

Toto Cutugno (Adriano Celentano) - Soli (live, 2000)

Cariera sa a continuat să înflorească și a lansat noi cântece de succes precum Senerata, Ti Amo, Azzurra melancholia, Emozioni sau Le mamma.

Serenata - Toto Cutugno - Sanremo 1984

A continuat să compună și pentru alți artiști precum Fausto Leali, Peppino Di Capri, the Rich and Poor, Califano sau Fiordaliso.

A avut și o carieră în televiziune. A scris melodiile unora dintre cele mai populare show-uri din Italia în ani 1980, și din 1989 până în 1992 a fost vedeta principală a Piacere Raiuno.

Piacere Rai Uno (1989): Toto Cutugno

În 1990 a câștigat Eurovizionul cu melodia Insieme:1992.

În 2007 a fost diagnosticat cu cancer la prostată, ceea ce a rărit concertele și aparițiile publice, însă în 2008 deja se întorsese pe scena Sanremo.

ADVERTISING

A fost implicat și în scandaluri, în principal pentru apropierea sa față de Rusia. În 2019 mai mulți deputați de la Kiev au cerut să-i fie interzisă intrarea în țară pentru viziunile sale pro-ruse. Cutugno s-a declarat surprins și șocat, spunând că „este apolitic”. A fost lăsat în cele din urmă să concerteze în fața unei mulțimi extrem de entuziasmate.

Iubit și la Kiev și la Moscova, Cutugno a spus după invazia din 2022 că „visează să vadă copiii ruși și ucraineni împreună”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇