Actorul şi cântăreţul Harry Belafonte, care s-a dedicat şi activismului politic, a murit marţi, la New York, la vârsta de 96 de ani.
Considerat „regele genului calypso”, Belafonte a devenit celebru în anii ’50 datorită melodiei „Banana Boat”. Albumul său de debut, „Calypso”, lansat în 1956, avea să devină primul LP al unui solist care a fost vândut în peste 1 milion de exemplare.
S-a lansat în cinematografie în 1953 cu filmul „Bright Road”, iar succesul ca actor l-a cunoscut după ce a jucat în adaptarea cinematografică a musicalului de pe Broadway „Carmen Jones” (1954).
Alte roluri au fost în „Island in the Sun" (1957), „The World, the Flesh and the Devil" (1959), „The Angel Levine" (1970) sau „Buck and the Preacher" (1972).
Prieten cu Martin Luther King și Nelson Mandela
Însă și-a riscat în permanență cariera artistică și chiar și viața prin acțiunile sale ca activist, fiind un prieten apropiat al lui Martin Luther King Jr. și, ulterior, și al lui Nelson Mandela, amintește CNN.
Aceasta latură a sa s-a dezvoltat din experiențele trăite ca și copil al unei mame jamaicane sărace, nevoită să lucreze ca servitoare.
„Deseori sunt întrebat despre momentul din cariera de artist în care am decis să devin activist. Răspunsul meu este că am fost activist cu mult înainte să devin artist. Se completează reciproc, dar activismul a fost primul”, spunea Belafonte.
We are the world
A fost ambasador UNICEF, a mobilizat sprijin pentru lupta cu HIV/SIDA și a strâns fonduri pentru a combate foametea în Africa.
Tot el este cel care a avut ideea de a înregistra, în 1985, cântecul „We are the world” (Noi suntem lumea, n.red.), interpretat de numeroși artiști.
Și-a atras multe critici după ce l-a numit pe George W. Bush „cel mai mare terorist din lume” pentru decizia de a invada Irakul. L-a criticat și pe Barack Obama atât de mult în timpul primul mandat că la un moment dat acesta „când ai de gând să o lași mai moale?”.
A atacat și celebrități de culoare precum Beyonce sau Jay Z pentru că nu fac mai mult din poziția lor pentru a lupta pentru justiția socială.