A murit legendarul actor Donald Sutherland

A murit legendarul actor Donald Sutherland

Legendarul actor Donald Sutherland a murit, după o lungă suferință, la vârsta de 88 de ani.

Fiul său, Kiefer, a anunțat moartea tatălui într-o declarație de presă.

„Cu inima grea, vă spun că tatăl meu, Donald Sutherland, a decedat. Personal, cred că este unul dintre cei mai importanți actori din istoria cinematografiei,” a spus el.

„Niciodată nu a fost descurajat de un rol, bun, rău sau urât. Iubea ceea ce făcea și făcea ceea ce iubea, și nimeni nu poate cere mai mult decât atât. O viață trăită bine”, a spus Kiefer Sutherland, citat de BBC.

Născut în New Brunswick, Canada, Sutherland a început ca reporter de știri la radio înainte de a părăsi Canada pentru a călători la Londra în 1957. Aici, a studiat la Academia de Muzică și Artă Dramatică din Londra.

Timp de peste o jumătate de secol, actorul câştigător al premiilor Emmy şi Globul de Aur a jucat în mod memorabil roluri de răufăcători, antieroi, protagonişti romantici şi mentori. 

ADVERTISING

Cel mai recent, a apărut în rolul judecătorului Parker în serialul "Lawmen: Bass Reeves" şi în serialul "Swimming With Sharks" din 2022. Alte roluri recente ale sale au fost în serialele "Undoing" şi "Trust", în care l-a interpretat pe J. Paul Getty, şi lungmetrajele "Ad Astra" şi "The Burnt-Orange Heresy".

Sutherland a declarat pentru The Guardian în 2005 că iniţial a avut o singură replică în film, până când Clint Walker a refuzat să joace o scenă în care trebuia să imite un general. Potrivit lui Sutherland, regizorul Robert Aldrich, care nu-i ştia numele, s-a întors brusc spre el şi i-a spus: "Tu! Cu urechile mari! Fă-o tu!". 

Rolul de şmecher a fost perfect pentru Sutherland, al cărui zâmbet şi farmec au atras atenţia producătorului Ingo Preminger, care l-a distribuit în comedia de succes din 1970 "MASH".

"MASH" l-a transformat pe Sutherland şi pe colegul său de platou Elliott Gould, care l-a interpretat pe căpitanul "Trapper" John, în vedete importante. Însă actorii au avut probleme în a se adapta la abordarea improvizată şi adesea haotică a regizorului Robert Altman. Potrivit lui Sutherland, Altman a încercat să îl concedieze în timpul filmărilor, dar Preminger a rămas ferm.

Sutherland a mai jucat alături de Gould în comedia neagră "Little Murders" din 1971, inspirată de Alan Arkin, şi din nou în "SPYS" din 1974, un film ratat al regizorului Irvin Kershner.

ADVERTISING

În filmul de acţiune despre al Doilea Război Mondial din 1970, "Kelly's Heroes", Sutherland s-a alăturat lui Clint Eastwood, interpretându-l pe sergentul Oddball, un comandant de tancuri. Sutherland s-a reîntâlnit cu Eastwood în "Space Cowboys" din 2000, de data aceasta jucând rolul unui fost pilot de elită.

Cu "Klute" din 1971, un thriller-studiu de caracter regizat de Alan J. Pakula şi cu Jane Fonda în rol secundar, Sutherland a devenit un actor principal romantic credibil. El a interpretat rolul unui detectiv cu probleme care se îndrăgosteşte de o damă de companie (Jane Fonda), pe care o protejează de un ucigaş sadic. Mai târziu, Fonda i-a acordat lui Sutherland meritul pentru interpretarea ei de cea mai bună actriţă, premiată cu Oscar, datorită "tuturor sentimentelor intense pe care le trăiam" alături de el.

Nu a fost nominalizat niciodată pentru rolurile lui la premiile Academiei Americane de Film, însă aceasta i-a acordat în 2017 un Oscar onorific pentru întreaga carieră.

ADVERTISING

Între filmele în care a jucat se mai numără „Ordinary People” (r. Robert Redford, 1980) şi „Eye of the Needle” (r. Richard Marquand, 1981), „JFK” (r. Oliver Stone, 1991), „Backdraft” (r. Ron Howard, 1991), „Buffy the Vampire Slayer” (r. Fran Rubel Kuzui, 1992) şi „Disclosure” (r. Barry Levinson, 1994), „Cold Mountain” (r. Anthony Minghella, 2003) şi „Pride & Prejudice” (r. Joe Wright, 2005).

Le-a dat replica unora ca Al Pacino („Revolution”, r. Hugh Hudson, 1985), Sylvester Stallone („Lock Up”, r. John Flynn, 1989) şi Marlon Brando şi Susan Sarandon („A Dry White Season”, r. Euzhan Palcy, 1989).

A mai jucat în regia lui Wolfgang Petersen („Outbreak”, 1995), Joel Schumacher („A Time to Kill”, 1996) şi John Turteltaub („Instinct”, 1999).

Unul dintre cele mai cunoscute roluri ale sale este preşedintele Snow în „Hunger Games” şi a filmat cu Nicole Kidman pentru miniseria „The Undoing” creată de David E. Kelley şi regizată de Susanne Bier.

A fost premiat cu Emmy şi Globul de Aur pentru rolul principal din „Cititzen X” (HBO, 1995) şi cu Globul de Aur pentru rolul secundar din „Path to War” (r. John Frankenheimer, 2002). 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇