A murit Issey Miyake, titanul modei care a creat gulerul preferat de Steve Jobs

A murit Issey Miyake, titanul modei care a creat gulerul preferat de Steve Jobs

Issey Miyake, celebrul creator de modă japonez, a murit din cauza cancerului la vârsta de 84 de ani.

Designerul japonez Issey Miyake era renumit pentru stilul său de îmbrăcăminte plisată, care nu se șifonează niciodată.

În plus, e cel care a produs gulerul negru și înalt caracteristic prietenului și fondatorului Apple Steve Jobs, potrivit Reuters.

Miyake, al cărui nume a devenit cunoscut în anii '80, a murit pe 5 august de cancer la ficat, a precizat agenția de presă Kyodo.

ADVERTISING

Cunoscut pentru caracterul său practic, se spune că Miyake ar fi vrut să devină dansator sau atlet, înainte ca revistele de modă ale surorii sale să-l inspire să schimbe direcția.

Miyake a trăit atacul de la Hiroshima

Miyake s-a născut în Hiroshima și avea șapte ani când bomba atomică a fost lansată asupra orașului, în timp ce el se afla la școală. Mai târziu, a fost reticent să vorbească despre acest eveniment. În 2009, scriind în New York Times ca parte a unei campanii pentru a-l determina pe președintele american de atunci, Barack Obama, să viziteze orașul, el a declarat că nu a vrut să fie etichetat drept „designerul care a supraviețuit" bombei.

ADVERTISING

„Când închid ochii, încă văd lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le experimenteze vreodată", a scris el, adăugând că mama sa a murit, din cauza expunerii la radiații.

„Am încercat, deși fără succes, să le las în urmă, preferând să mă gândesc la lucruri care pot fi create, nu distruse, și care aduc frumusețe și bucurie. Am gravitat spre domeniul designului vestimentar, în parte pentru că este un format creativ modern și optimist", a spus atunci Issey Miyake.

A dezvoltat un nou mod de plisare

După ce a studiat designul grafic la o universitate de artă din Tokyo, a învățat design vestimentar la Paris, unde a lucrat cu renumiții creatori de modă Guy Laroche și Hubert de Givenchy, înainte de a se îndrepta spre New York.

ADVERTISING

În 1970 s-a întors la Tokyo și a fondat Miyake Design Studio.

La sfârșitul anilor 1980, a dezvoltat un nou mod de plisare, înfășurând țesăturile între straturi de hârtie și introducându-le într-o presă termică.

Şi-a impus stilul unic, utilizând materiale care nu au mai fost folosite până atunci în lumea modei (sârmă, hârtie artizanală japoneză, meşe etc). A fost cunoscut îndeosebi pentru confecţionarea unor ţinute dintr-o singură piesă.

În cele din urmă, a dezvoltat mai mult de o duzină de linii de modă, de la linia sa principală Issey Miyake pentru bărbați și femei, până la genți, ceasuri și parfumuri, înainte de a se retrage în 1997, pentru a se dedica cercetării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇