Weekend cu cod galben de furtuni în 29 de judeţe, dar se menţine şi canicula, inclusiv la Bucureşti

Weekend cu cod galben de furtuni în 29 de judeţe, dar se menţine şi canicula, inclusiv la Bucureşti

Meteorologii au actualizat de dimineaţă avertizările de ploi şi căldură excesivă.

Astfel, ANM a emis un nou cod galben de ploi abundente, valabil în 29 de judeţe, de vineri de la 12 până duminică la 22.

În schimb, în vestul și în sudul țării se anunță val de căldură intens, Bucureștiul și 16 județe fiind sub cod galben, vineri si sâmbătă.

Codul galben de ploi anunţă perioade cu instabilitate atmosferică accentuată la deal și la munte, local în Transilvania, Banat și Oltenia, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (29/30 iulie) și în Moldova și nordul Dobrogei.

ADVERTISING

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40...50 l/mp.

Din după-amiaza zilei de sâmbătă (30 iulie), instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată, îndeosebi în jumătatea de vest a țării.

Județele vizate sunt Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău și Tulcea.

image-46
Foto: ANM

Cum spuneam, codul galben de caniculă a fost şi el actualizat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vineri și sâmbătă, în vestul și în sudul țării, valul de căldură se va intensifica și îndeosebi în după-amiaza zilei de sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Duminică (31 iulie) valul de căldură va persista local în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Zonele vizate de codul de caniculă sunt Bucureștiul și județele Satu Mare, Dolj, Mehedinți, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.

image-47
Foto: ANM

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇