Vremea până pe 3 iulie: Caniculă și furtuni violente în vest

Vremea până pe 3 iulie: Caniculă și furtuni violente în vest

Săptămâna care urmează se anunță a fi una plină de evenimente pentru cei din vestul țării. Astfel, de la temperaturi de 37 – 38 de grade (posibile miercuri – joi – vineri) weekendul vine cu posibile furtuni violente și ploi abundente (se pot acumula și 40 – 50 de l/mp).

Temperaturi minime:

Începem săptămâna cu valori minime cuprinse între 12 – 14, 15 grade prin zonele montane, deluroase, Transilvania, nordul Maramureșului și 16 – 18 grade în restul țării.

Dimineața zilei de marți aduce deja valori tropicale ale minimelor, cu 20 – 22 de grade prin bună parte din țară, iar minimele din zonele montane, deluroase, Transilvania și Maramureș mai câștigă 1 – 2 grade, spre 16 – 18 grade, cu 12 – 13 grade pe creste.

ADVERTISING

Situația nu se schimbă foarte mult nici în dimineața zilelor de miercuri și joi, cu temperaturi de la 18 spre 20, 22 de grade (aceste ultime valori mai ales prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, respectiv 16 – 18 grade la munte, prin Transilvania, nordul Maramureșului și zonele deluroase. Pe crestele montane vom avea 10 – 12 grade.

Minimele zilei de vineri vor fi foarte mari prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului (22 – 24, izolat 25 de grade), dar și prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (21 – 23 de grade). În restul Moldovei, Transilvania, nordul Maramureșului vor fi temperaturi în jurul a 18 – 20 de grade, cu 15 – 16 grade la munte (10 – 11 pe creste).

ADVERTISING

Aceleași valori ridicate, caracteristice nopților tropicale, le vom regăsi și pe parcursul weekendului, diminețile de sâmbătă și duminică urmând să vină cu minime de la 21 – 23, 24 de grade prin cea mai mare parte a țării.

Temperaturi maxime

Regimul diurn ar săptămânii nu va suporta modificări semnificative de la o zi la alta, astfel că maximele vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 30 – 32, 33 de grade. Miercuri, joi și vineri, în Banat, Crișana, vestul Maramureșului avem parte de maxime care urcă la 36 – 38 de grade, valori care sunt posibile și prin Oltenia.

Prin zonele montane maximele, pe tot parcursul săptămânii, vor fi cuprinse între 24 – 26, 27 de grade, cu 13 – 15 grade pe creste.

ADVERTISING

Ziua de duminică aduce o răcire semnificativă prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele deluroase, depresiunile Transilvaniei, unde mai depășim 22 – 24 de grade, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova rămânem cu temperaturi de la 31 spre 33, 34 de grade.

Precipitații

Ploile de vară sunt prezente încă din dimineața zilei de luni, prin zonele montane, Moldova, dar și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, dar vorbim de cantități total neimportante (3- 4 l/mp).

Pe parcursul nopții de luni spre marți ploile sunt prezente prin Dobrogea, izolat estul Munteniei, Orientali iar pe parcursul după amiezii ploile, însoțite și de fenomene convective (vijelie, grindină, descărcări electrice) vor apărea prin toate zonele montane, Transilvania, Oltenia, Muntenia. În ceea ce privește cantitățile așteptate, putem acumula 10 – 15 l/mp prin Oltenia, Dobrogea.

Pentru miercuri așteptăm ploi convective prin zonele montane, Moldova, situație pe care o regăsim și pe parcursul zilei de joi, dar cu ceva, posibile, cantități mai importante (10 – 15 l/mp prin Orientali și sudul Moldovei).

Ziua de vineri aduce ploile și prin Muntenia, Dobrogea, în continuare prin zonele montane. Se pot acumula și cantități de 10 – 15 l/mp.

Weekendul se anunță total neprietenos din punct de vedere al precipitațiilor cu cei din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane aferente acestor regiuni dar și Oltenia. În aceste zone așteptăm precipitații abundente, care, mai ales pe parcursul zilei de duminică, pot acumula și 30 – 40 de l/mp.

Vorbim de o săptămână săracă în precipitații, cu maxim 5 – 7, 10 l/mp prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, săptămână salvată, cel puțin pentru cei din Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania și zonele montane, regiune unde se vor acumula 30 – 50, izolat chiar 60 – 70 l/mp/

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇