Vremea în săptămâna 13 - 19 februarie 2023: Vine primăvara, cu 17 grade în weekend

Vremea în săptămâna 13 - 19 februarie 2023: Vine primăvara, cu 17 grade în weekend

Ne așteaptă o săptămână în care vom resimți din plin încălzirea atmosferei, astfel că, după gerul din ultima perioadă, ne vom bucura de maxime de primăvară autentică, spre 17 – 18 grade chiar.

Precipitațiile, slabe cantitativ, vor prefera, mai ales în weekend, vestul, nordul, centrul și estul țării. Doar la munte mai vorbim de ninsori și de strat de zăpadă.

Temperaturi minime

Ne așteaptă o nouă săptămână în care predominante vor fi valorile minime de temperatură negativă. Astfel, marți aduce o încălzire semnificativă la valorile minime prin Moldova, nordul Dobrogei, regiuni unde putem atinge și temperaturi de 2 – 3 grade. În restul țării rămânem cu minime negative, de la –1 spre –3, –4 grade (mai ales prin Oltenia, Muntenia, zonele montane). Pe crestele montane ne putem aștepta din nou la minime sub pragul gerului, spre –10, –11 grade.

Ziua de miercuri nu aduce schimbări nici la nivelul minimelor, nici la distribuția lor pe zone, astfel că vom avea aceleași temperaturi ca pe parcursul dimineții de marți.

ADVERTISING

Joi revenim la minime negative la nivelul întregii țări, de la –3 spre –5, –6 grade (mai ales prin Transilvania, Moldova). La munte avem din nou o noapte geroasă, cu temperaturi care coboară chiar spre –13, –15 grade.

Pentru dimineața de vineri, de interes ar fi ușoara încălzire din Crișana, SV Olteniei, Maramureș, regiuni unde vom avea parte de minime spre 1 – 2 grade.

În weekend încălzirea este evidentă și progresivă. Sâmbătă vorbim de minime chiar spre 6 –7 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, cu 2 – 4 grade în restul țării, pentru ca duminică să avem minime de 6 – 8 grade la nivelul întregii țări.

Temperaturi maxime

Marți, avem maxime de 5 –7, 8 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin Transilvania, Maramureș nu vor fi mai mult de 1 – 3 grade. La munte, maxime negative, –1, –2 grade, cu –4 spre –6 grade pe creste.

Miercuri, așteptăm maxime de 7 – 9 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, respectiv 2 – 4 grade în restul țării. Maximele de joi nu vor varia foarte mult de la o regiune la alta, vorbim de temperaturi cuprinse între 5 – 7, 8 grade, cu valori ușor mai ridicate, spre 9 grade, prin Banat, sudul extrem al Munteniei.

ADVERTISING

Începând de vineri vorbim de temperaturi de primăvară prin multe zone ale țării. Astfel, prin Oltenia, Muntenia, vor fi 11 – 13 grade, iar prin sudul extrem al Olteniei chiar 14 grade. În Transilvania, Crișana, Maramureș se ating 5 – 7 grade, iar în restul țării 8 – 10 grade. La munte rămânem în jurul pragului de 0 grade (-1 spre 1 grad), cu –2, –3 grade pe creste.

Sâmbătă, prin Oltenia, se vor atinge 16 – 17 grade, în timp ce prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat vor fi valori de 10 – 12 grade. Prin sudul Transilvaniei, Crișana, Maramureș ne oprim la 7 – 8 grade, prin nordul și estul Transilvaniei, zonele montane, maximele de sâmbătă nu vor depăși 1 – 3 grade.

Încheiem săptămâna tot cu maxime de primăvară, de data aceasta Muntenia trage lozul cel mare, cu 15 – 17 grade, Oltenia, sudul Moldovei, Dobrogea cu 12 – 13 grade, în timp ce prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș nu vor fi mai multe de 6 – 8 grade. Pe crestele montane revin maximele negative (-3 spre –5 grade).

ADVERTISING

Precipitații:

Luni avem parte de câteva ploi slabe prin Moldova, respectiv ninsori slabe prin zonele montane. Aceeași distribuție a precipitaților se păstrează și pentru noaptea de luni spre marți (ploi în Moldova, ninsori la munte). După amiaza, un nou val de ploi pătrunde în Moldova dinspre NE, iar la munte vor continua ninsorile (dar și lapovița).

Noaptea de marți spre miercuri aduce ploi și lapoviță și prin sudul Dobrogei iar în prima parte a zilei ar putea avea ceva ploi slabe și estul Munteniei.

Dacă joi avem parte de o zi fără precipitații la nivelul întregii țări, lucrurile se schimbă odată cu a doua parte a dimineții de vineri. După amiaza vorbim de ploi prin nordul Moldovei, ninsori prin depresiunile Transilvaniei și zonele montane. Până la finalul zilei ploile traversează Moldova, apar și prin estul Munteniei, sudul Banatului, iar la munte avem toată pleiada de precipitații: ploi, lapoviță și ninsori.

Sâmbătă și duminică va ploua cam prin tot nordul, vestul și estul țării (Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova) iar în zonele montane vor predomina lapovița și ninsorile.

Va fi o săptămână extrem de săracă în precipitații (acestea vor lipsi cu desăvârșire prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, iar în restul regiunilor abia vor acumula un 3 – 5 l/mp. Ceva mai bine va fi în zonele montane (7 – 10 l/mp), iar în nordul Orientalilor și Maramureș se pot acumula și 15 – 20 de l/mp.

Strat de zăpadă:

Stratul de zăpadă care a acoperit multe zone din țară va dispărea, astfel că cei care vor să mai aibă parte de un peisaj alb de iarnă trebuie să meargă în zonele montane, acolo unde avem zăpadă din belșug, cu un strat care depășește 50 – 60 cm, iar pe unele creste se apropie chiar și de 100 cm.

Vremea săptămânală 13 19 februarie 2023

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇