Vremea în săptămâna 12–18 septembrie: De la caniculă la inundații

Vremea în săptămâna 12–18 septembrie: De la caniculă la inundații

Vom avea o săptămână cu extreme: trecem de la temperaturi și de 32 – 33 de grade la valori de doar 13 – 15 grade.

Ploile abundente nu vor lipsi din peisaj, iar prin Maramureș, nordul Transilvaniei se pot acumula și 100 de l/mp.

Temperaturi minime

Primele zile ale săptămânii, intervalul luni – miercuri, aduc un regim termic nocturn care va duce temperaturile minime la valori de la 10 – 12 grade, cu ceva valori mai ridicate prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogea (spre 14 – 15 grade).

În același timp, minime mai scăzute vor fi prin nordul Moldovei, prin depresiunile Transilvaniei (7 – 9 grade), în timp ce la munte nu mai depășim 5 – 7 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

ADVERTISING

Dimineața zilei de joi vine, în schimb, cu o încălzire consistentă, care se va resimți mai ales prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului și zona litoralului, zone unde vorbim din nou de o noapte tropicală, cu temperaturi spre 20 – 21 de grade. În restul țării minimele urcă spre 15 – 16 grade.

Vineri încălzirea continuă, astfel că vorbim, la nivelul întregii țări, de minime între 17 – 19 grade, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem minime de vară, 21 – 23 de grade.

Lucrurile nu se vor schimba foarte mult nici pe parcursul zilei de sâmbătă, dar minimele zilei de duminică scad simțitor mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei (10 – 12 grade), rămânând totuși peste valorile normale în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (14 – 16, 17 grade).

ADVERTISING

Temperaturi maxime

Ziua de luni aduce temperaturi maxime cuprinse între 22 – 24, 25 de grade în mare parte din țară, excepție urmând să facă nordul Moldovei, depresiunile Transilvaniei (15 – 16 grade), sudul Moldovei (18 – 20 de grade), în timp ce la munte se ating 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Zilele de marți și miercuri nu prezintă schimbări importante. De joi, însă, vorbim de o încălzire puternică, ce va duce temperaturile, prin Oltenia Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea al 30 – 32 de grade, în timp ce prin Banat, Crișana, sudul Moldovei ne apropiem de 26 – 28 de grade.

În nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, maximele de joi se opresc la 23 – 25 de grade, în timp ce la munte avem parte de 18 – 20 de grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

ADVERTISING

Și ziua de vineri vine cu maxime mult peste normal în Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (30 – 32, izolat chiar 33 de grade), în timp ce prin Oltenia, Banat, centrul Moldovei se vor atinge 25 – 27 de grade. În Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și la munte nu vor fi mai mult de 19 – 21, 22 de grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

Weekendul schimbă foaia cu noi, astfel că, sâmbătă, în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, Transilvania avem parte de o răcire puternică, maximele abia mai ajung la 13 – 15 grade, iar pe crestele montane se opresc la 7 – 9 grade. Rămâne, în continuare, mult mai cald prin Muntenia, Dobrogea (29 – 30 de grade), în timp ce în Oltenia și Moldova avem parte de 22 – 24 de grade.

Încheiem săptămâna cu un regim termic apropiat de normalul celei de a treia decade a lui septembrie, cu maxime la nivelul întregii țări între 18 – 20, 21 de grade (doar prin Transilvania și Maramureș sunt posibile temperaturi de 14 – 16 grade, iar la munte 11 – 12 grade).

Precipitații

Luni sunt condiții de ploi prin bună parte din țară, însoțite chiar și de descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, vât cu aspect de vijelie. Seara ploile se vor concentra în zona Moldovei. Nu vorbim de cantități care să treacă de un 7 – 10 l/mp (prin zonele montane).

Și pe parcursul zilei de marți ploile vor prefera tot Moldova, zonele montane, Transilvania, Maramureș iar spre seară și prin estul Munteniei, Dobrogea. În Moldova și zonele montane se pot acumula până la 10 l/mp.

Miercuri ploile ar putea să mai apară doar prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei.

Începând cu ziua de joi lucrurile se schimbă radical și în ceea ce privește precipitațiile: ploile sunt prezente în Banat, Crișana, Maramureș, prin Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane. Cantități importante se pot acumula prin Apuseni (20 de l/mp) nordul Transilvaniei și Maramureș (30 – 50 l/mp).

În continuare, vineri avem ploi (și abundente) în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei. Din nou, cantități mari de precipitații se pot acumula (20 – 30, 40 de l/mp), iar prin Maramureș chiar 70 – 80 de l/mp.

Sâmbătă ploile cuprind toată țara, dar, în continuare, cele mai mari cantități le vom avea tot prin Banat, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, zonele montane (30 – 40 de l/mp). Duminică ploile ajung și prin Muntenia, Dobrogea (15 – 20 de l/mp), dar continuă și la munte (10 – 15 l/mp), prin Transilvania, Maramureș, Moldova (3 – 5 l/mp).

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇