Vin trei zile de foc

Vin trei zile de foc

După o zi de duminică în care avem caniculă doar în sudul extrem al țării, meteorologii anunță că vin trei zile de foc. Luni, valul de căldură se va extinde în vestul, sudul şi parţial estul ţării, de marţi se va intensifica şi va cuprinde toată ţara, iar miercuri va persista la intensitate mare în sudul, estul şi parţial în centrul ţării. Temperaturile resimțite vor ajunge la 44 – 45 de grade, inclusiv în București.

Cod galben de caniculă duminică

Pentru duminică, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de caniculă și disconfort termic valabilă în câteva județe din sudul țării – Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Călărași.

ADVERTISING

În aceste zone, va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 35 de grade, iar cele minime între 18 și 22 de grade.

Valul de căldură se extinde

De luni, valul de căldură începe să se extindă.

Luni este Cod galben de caniculă în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomița, Călărași, Tulcea, Constanța, Brăila, Buzău, Galați, Vrancea, Vaslui și Bacău.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În aceste regiuni, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 23 de grade.

„Vorbim de maxime între 30 până la 37 grade, maxime măsurate în condiții standard la umbră. (...) Cu siguranță vom vorbi și de temperaturi resimțite de peste 40, posibil până la 44-45 grade”, a spus Elena Mateescu (ANM), într-o intervenție la Antena 3.

ADVERTISING

Marți, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde toată țara, iar miercuri va persista la intensitate mare în sudul, estul și parțial în centrul țării.

„Marți și miercuri vor fi cele mai călduroase zile din săptămâna care urmează, pentru că deja vom consemna valori la nivelul maximelor, în creștere 30 până la 41grade. Va fi caniculă în toate zonele de câmpie și de podiș. Indicele temperatură-umezeală cu siguranță va depăși pragul critic de 80 de unități semnificativ, în special în partea de sud a Crișanei, în Banat, în Oltenia, în Muntenia, în vestul Dobrogei și sudul Moldovei, acolo unde vom vorbi cu siguranță și de temperaturi maxime care se pot apropia de 45 de grade, vorbim aici de temperaturile resimțite”, a spus Elena Mateescu.

Cum va fi vremea în București

În București, meteorologii anunţă o scădere uşoară a temperaturilor duminică, până la 32 de grade, după care de luni, revine canicula.

Duminică, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar cea minimă va fi de 18...20 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Cu toate accestea, vremea se va menţine călduroasă, cu disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală urmând a se situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.

După care, de luni dimineaţă şi până marţi la ora 10:00, vremea va deveni caniculară, cu disconfortul termic în creştere şi un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

„În Capitală ne așteptăm ca săptămâna viitoare, marți și miercuri, să consemnăm cele mai ridicate valori din acest al treilea val de căldură, respectiv 40 grade la umbră, cu siguranță, posibil 44-45 temperaturi resimțite”, potrivit meteorologului ANM Elena Mateescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇