Nu s-a mai întâmplat de 45 de ani! Imagini cu inundațiile devastatoare care au ajuns la Taj Mahal (Video)

Nu s-a mai întâmplat de 45 de ani! Imagini cu inundațiile devastatoare care au ajuns la Taj Mahal (Video)

Inundațiile devastatoare care provoacă ravagii în nordul Indiei au ajuns la emblematicul Taj Mahal, într-un eveniment rar, care nu s-a mai întâmplat de 45 de ani. Însă despre care experții avertizează că ar putea deveni o întâmplare obișnuită, pe măsură ce criza climatică aduce o vreme extremă din ce în ce mai des.

Viitura râului Yamuna a ajuns până la zidurile monumentului, aşa cum se poate vedea din videoclipuri și fotografii de pe rețelele de socializare, scrie CNN.

O grădină situată în spatele Taj Mahalului este scufundată şi ea în apă.

ADVERTISING

Cu toate acestea, Archaeological Survey of India (ASI), organizaţia care întreține situl de patrimoniu, a declarat că Taj Mahalul nu este amenințat de actualele inundații.

Experții au spus că este rar ca inundațiile să ajungă la pereții exteriori ai complexului, care a fost construit lângă orașul Agra din statul Uttar Pradesh, în secolul al XVII-lea.

Milioane de turiști vizitează monumentul în fiecare an.

ADVERTISING

E adevărat că inundații au loc în mod regulat în zonă, în timpul sezonului musonic al Indiei din iunie până în septembrie, dar experții spun că schimbările climatice le cresc frecvența și severitatea.

Râul Yamuna – un afluent al Gangelui – a atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată (208,57 metri), au declarat autoritățile săptămâna trecută, determinând evacuări în masă, în timp ce statele nordice raportează zeci de morți din cauza inundațiilor puternice.

India este una dintre țările cel mai grav afectate de criza climatică, potrivit Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). Acestea pot impacta 1,4 miliarde de oameni la nivel național.

ADVERTISING

Taj Mahalul suferă deja de ani întregi din cauza poluării aerului, insectelor și mulțimilor de turiști care au deteriorat mausoleul și au făcut ca părți din zidurile sale să devină galben-verde.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇