Lathyrus sativus este o plantă care crește în cele mai nefavorabile și mai aride regiuni din lume și este recunoscută pentru conținutul bogat de proteine. Cunoscută ca latir, păstaia este nutritivă și deloc pretențioasă, însă are un mare dezavantaj.
Lathyrus sativus conține o otravă ce poate declanșa latirismul sau paralizia spastică, în special în rândul oamenilor care deja sunt subnutriți, notează The Guardian.
Pentru că este otrăvitoare, această păstaie este văzută doar ca plan B, când vine vorba despre a aproviziona cu hrană oamenii.
Interesant este că, dacă un individ are deja o dietă echilibrată și consumă această plantă ocazional, nu este în pericol. Problemele apar când păstaia devine fel principal, drept urmare, cazurile de otrăvire sunt, în continuare, înregistrate în Bangladesh, India, Pakistan, Nepal, Ethiopia și în Algeria.
De aceea, un grup de oameni de știință a studiat păstaia și a descoperit cum produce aceasta otrava. Cum acest pas a fost deja făcut, următorul este ca, pe viitor, să se creeze o versiune neotrăvitoare.
„Foarte curând, vom putea face o versiune sigură a păstăii și vom putea oferi planetei supraîncălzite și malnutrite o cultură foarte valoroasă”, a explicat dr. Anne Edwards, cercetător în cadrul proiectului din Norfolk (Virginia, SUA).
Pentru a afla cum se produce otrava, oamenii de știință au decodat genomul foarte complex al plantei. Astfel, ei au identificat zonele unde se formează otrava, ceea ce le permite să intervină și să o modifice genetic, pentru ca, în final, oamenii să poată consuma păstaia fără efecte adverse.
„În mod evident, nu vrem să creăm o versiune a păstăii ce nu mai produce toxine, ca ulterior să aflăm că nici nu mai este rezistentă la secetă. Totuși, se pare că nu există nicio problemă din acest punct de vedere, dacă înlăturăm otrava sau dacă păstrăm un nivel foarte, foarte redus”, a mai spus autorul studiului.