Furtuna care a făcut ravagii în Europa vine în România. Cod galben de furtună și previziuni de la șefa ANM

Furtuna care a făcut ravagii în Europa vine în România. Cod galben de furtună și previziuni de la șefa ANM

După ce am ajuns în pragul caniculei la mijloc de septembrie, furtuna care a făcut ravagii în vestul și centrul Europei vine şi la noi, însă manifestările meteo vor fi mai puţin severe.

Totuşi, ANM a emis o avertizare de tip cod galben de furtună, valabilă de joi de la 13, până vineri, la ora 10.

Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș și Caraș-Severin.

În Maramureș, Crișana, Banat, local în Transilvania și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISING

Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 50...60 km/h), izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat, îndeosebi în nord-vestul teritoriului, de peste 40...50 l/mp.

image-5
Foto: ANM

ANM precizează că astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse, astăzi (14 septembrie) și în centrul, nord-estul țării și în restul zonei montane. Vineri (15 septembrie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică îndeosebi în sud, centru și est.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Elena Mateescu, director ANM, a venit cu detalii despre cum va fi vremea până în weekend.

"Joi ne apropiem și chiar atingem pragul de caniculă - 35° posibil și în Capitală, dar în același timp, în regiunile intracarpatice, fenomenele de instabilitate vor fi în desfășurare, pentru că vorbim de ploi torențiale, care la nivel local pot fi însemnate cantitativ și pot cumula pe secvențe scurte de timp, valori de 20-30l/m².

Vorbim și de intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 50-60km/h și izolat, condiții de grindină, așa cum menționăm în mod deosebit în partea de vest, nord-vest, nord-centru, dar și în zona de munte.

ADVERTISING

Vineri vorbim de fenomene de instabilitate și în partea de sud-sud-est a țării, dar rămânem pe un punct de vreme caldă.

Vineri, cel puțin în sudul țării, vom vorbi din nou de temperaturi apropiate de 30° și duminică chiar valori apropiate, de asemenea, de 28, ceea ce ar însemna normalul termic al datei din calendar, după care săptămâna viitoare cu siguranță vom vorbi de valori apropiate de pragul de caniculă.

Așadar, în continuare, vremea pentru luna septembrie din punct de vedere termic rămâne mai degrabă o vreme de vară", a explicat directorul ANM, la Antena 3. 

Caniculă la Bucureşti

Deocamdată, vremea va fi caniculară, joi după-amiaza, în București, potrivit prognozei speciale pentru Capitală emisă de ANM.

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura maximă va fi de 34-35 de grade, iar cea minimă de 16-19 grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇