Cum va fi iarna în Europa și la ce să ne așteptăm în 2024: Fenomenul pe care îl urmăresc meteorologii

Cum va fi iarna în Europa și la ce să ne așteptăm în 2024: Fenomenul pe care îl urmăresc meteorologii

Specialiștii încearcă să determine cum va fi următoarea iarnă în Europa. În următoarele luni, vremea pe continent va fi influențată de un eveniment meteo major.

Revenirea fenomenului El Niño a fost confirmată oficial în iulie de Organizația Meteorologică Mondială (WMO). Pe lângă încălzirea globală provocată de emisiile de carbon generate de om, există o probabilitate dublă pentru episoade de vreme extremă și temperaturi record, spun experții.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a anunțat că sunt 95% șanse ca un sezon El Niño moderat spre puternic să continue până în februarie 2024. Totuși, cele mai mari efecte ale acestui fenomen nu se vor face simțite până la începutul anului viitor, relatează Euronews.

ADVERTISING

Așadar, cum va fi iarna în Europa? Meteorologii au început să facă primele prognoze.

Vremea, un puzzle tot mai complicat

Manifestările vremii provocate de El Niño durează de obicei între nouă și 12 luni, dar pot persista și câțiva ani, atingând un vârf între noiembrie și ianuarie. Cercetătorii nu pot explica acest model.

Actualul sezon El Niño va continua în 2024, iar meteorologii se așteaptă să devină tot mai puternic în următoarele luni și să se încheie în primăvară.

Sistemele meteo din lume formează un puzzle complicat, astfel că este dificil de anticipat mai precis cum va afecta El Niño vremea din Europa spre sfârșitul acestui an și începutul lui 2024. Modul în care se schimbă precipitațiile, vântul, temperaturile și alți factori climatici poate varia și de la un loc la altul al continentului.

ADVERTISING

"Anii El Niño au tendința de a aduce un început de iarnă ușor umed în Vest (noiembrie-decembrie) și un sfârșit de iarnă mai rece și mai uscat (ianuarie-martie) în cea mai mare parte a nordului Europei", a spus profesorul Adam Scaife, șeful prognozei pe termen lung la serviciul meteorologic din Marea Britanie, Met Office.

Sudul Europei ar putea avea o iarnă mai caldă în general. Dar, precizează Scaife, aceasta este media celor mai multe cazuri de El Niño și nu este suficient pentru a determina cu siguranță ce urmează. El adaugă că un model ușor diferit este deseori întâlnit în timpul celor mai puternice evenimente meteorologice, precum acest sezon El Niño.

ADVERTISING

Concluzia este că clima noastră are multe surprize. Nu obținem niciodată exact ceea ce ne așteptăm, iar El Niño e doar unul dintre numeroșii factori care influențează modele meteorologice ale Europei.

"Ploile tropicale declanșează valuri la scară planetară care afectează Europa iarna. Acestea pot proveni din Atlanticul tropical, precum și din El Niño din Pacific", a explicat Scaife.

În plus, alte influențe meteo pot perturba manifestările obișnuite ale El Niño. Stratosfera, al doilea strat al atmosferei pe măsură ce urcăm, poate juca, de asemenea, un rol important. La fiecare doi ani, de exemplu, se produce o separare a vânturilor în acest strat atmosferic, urmată de o răcire a vremi, indiferent dacă El Niño este activ.

La ce să ne așteptăm în 2024

Există șanse mari ca anul viitor să aducă temperaturi mai mari decât cele normale, spun experții.

Ultima oară când un El Niño s-a manifestat cu toată forța, în 2015, omenirea a avut parte de cel mai cald an de până atunci. Un eveniment major la finele acestui an ar putea mări șansele pentru doborârea, din nou, a recordurilor de temperatură.

Pe lângă temperaturile mari provocate de încălzirea globală, El Niño poate face din 2024 cel mai cald an din istorie.

Chiar înainte de începerea fenomenului meteorologic în mai, temperaturile medii globale ale suprafeței oceanelor erau deja mai mari decât oricare altele înregistrate. Acest lucru ar putea supraalimenta vremea extremă din întreaga lume.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇