DANA face ravagii în Spania: Drumuri acoperite de ape și circulația trenurilor întreruptă de șuvoaie. O cascadă s-a format la metroul din Madrid (Video)

DANA face ravagii în Spania: Drumuri acoperite de ape și circulația trenurilor întreruptă de șuvoaie. O cascadă s-a format la metroul din Madrid (Video)

Drumuri blocate, oraşe izolate şi o populaţie sfătuită să rămână în locuinţe: ploi torenţiale s-au abătut asupra unei mari părţi a Spaniei pe durata weekendului trecut, inclusiv asupra arhipelagului Baleare, în cadrul unui episod meteo care va continua să se manifeste şi în cursul zilei de luni.

Este vorba despre un fenomen bine-cunoscut în Spania, denumit „Dana” (acronim în limba spaniolă pentru „depresiune izolată de niveluri înalte”), care generează, potrivit Agenţiei naţionale de meteorologie (Aemet), „precipitaţii persistente şi generalizate, iar pe plan local puternice sau foarte puternice, însoţite de furtuni, pe întregul teritoriu cu excepţia insulelor Canare”.

ADVERTISING

Potrivit Ministerului de Interne, care a emis o avertizare pentru mare parte a teritoriului spaniol, precipitaţiile ar putea să ajungă la 120 de litri/m3 în 24 de ore sau chiar în doar 12 ore pe plan local, informează AFP.

Spain floods: Cars washed away by torrential rain in aerial footage

Autorităţile spaniole au fost cu atât mai îngrijorate cu cât weekendul trecut a fost marcat de întoarcerile din vacanţă înainte de începerea noului an şcolar, iar drumurile riscau să devină foarte aglomerate.

"Doar călătorii indispensabile"

Direcţia generală pentru transporturi (DGT) şi-a reiterat de-a lungul zilei de duminică apelurile de "a nu folosi maşinile şi de a rămâne acasă, în condiţiile în care numeroase drumuri au fost complet acoperite de apă şi penele de curent s-au înmulţit". Unele poduri au fost dărâmate de apele revărsate.

People rescued from stranded cars in Spain's floods

Circulaţia trenurilor a fost, de asemenea, întreruptă pe mai multe tronsoane, a precizat Renfe, compania feroviară spaniolă, care le-a propus călătorilor să îşi amâne călătoriile fără să plătească nicio taxă suplimentară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La Madrid, o avertizare a răsunat pe toate telefoanele mobile din regiune: "Din cauza riscului extrem de furtuni în regiunea Madrid, astăzi nu folosiţi automobilul şi rămâneţi acasă".

Mai multe linii de metrou au fost închise luni dimineață în centrul Madridului. Presa a postat imagini video de la metroul inundat:

La lluvia por la DANA inunda un vagón del Metro de Madrid con pasajeros dentro

În mai multe oraşe ale ţării, primarii le-au cerut localnicilor să rămână în locuinţele lor din cauza riscurilor de inundaţii. La Toledo, un important oraş turistic, primarul Carlos Velazquez şi-a îndemnat concitadinii "să rămână cât mai mult posibil acasă".

În Alcanar, localitate situată între Barcelona şi Valencia, populaţia a trebuit să se izoleze "din cauza acumulării de ploaie şi a eventualelor inundaţii", au anunţat serviciile de salvare, care au sfătuit "locuitorii să se mute în etajele superioare ale caselor".

DANA | Las fuertes lluvias dejan inundaciones, carreteras cortadas y personas atrapadas | EL PAÍS

Luni, "frontul depresionar ar trebui să se îndepărteze spre vest şi spre Atlantic", a precizat Aemet, adăugând că aversele şi furtunile vor continua în jumătatea vestică şi în centrul ţării.

ADVERTISING

Agenţia spaniolă estimează că alerta meteo ar trebui să se încheie marţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇