Vremea în săptămâna 4-10 septembrie 2023: Vara mai stă un pic

Vremea în săptămâna 4-10 septembrie 2023: Vara mai stă un pic

O săptămână de vară autentică, întreruptă doar de ziua de luni, una care va aduce multe precipitații, importante cantitativ, dar și temperaturi un pic mai scăzute decât normalul perioadei.

În rest, soare și temperaturi constant peste 25 de grade, până la finalul săptămânii.

Foarte cald pentru septembrie

Prima săptămână întreagă din luna septembrie, prima lună de toamnă, vine cu un context sinoptic care va plasa țara noastră în zona de acțiune a unui câmp de presiune ridicat, asociat dorsalei Anticiclonului Azoric, care se va așeza destul de bine peste regiunea noastră pentru o bună perioadă de timp.

Cu toate acestea, sesizăm prezența unor nuclee de aer rece în altitudine, care vor determina apariția unor linii de convergență, mai ales în primele două zile ale săptămânii, linii de convergență care vor aduce și precipitații la nivelul țării noastre. Unele absolut necesare dacă ținem cont de seceta severă care a cuprins mare parte din teritoriu.

ADVERTISING

În același timp, avansul unor fronturi atmosferice (cald, dinspre este, pe parcursul zilei de luni), respectiv front rece (dinspre NV spre SE), pe parcursul zilelor de marți și miercuri va contribui la caracterul instabil al primei părți a săptămânii.

Din punct de vedere al circulației, începem săptămâna cu o circulație NV – SE, care va aduce spre regiunea noastră un aer polar marin (Ppm), astfel că luni vorbim de o zi cu abateri termice negative (-1, –2 grade sub normalul perioadei).

Începând cu ziua de marți și până la finalul intervalului de prognoză, prin prezența unui blocaj anticiclonic puternic, o masă de aer cald va staționa și va face ca în fiecare zi temperaturile din țara noastră să fie cu 4 – 6 grade peste normalul perioadei, caracterizând o vreme mult mai caldă decât normalul debutului de septembrie.

Temperaturi minime

În ceea ce privește regimul termic al dimineților, zilele de luni, marți și miercuri nu vin cu diferențe majore de minime. Acestea vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 14 – 16 grade (cu 10 – 12 grade în zonele montane), valori mai ridicate urmând s[ fie atinse prin sudul Olteniei, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei (17 – 19, 20 de grade).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceleași valori de temperatură minimă le vom avea și în restul zilelor, weekendul fiind cel care va aduce o scădere a minimelor și prin sudul țării (la valori de 13 – 14 grade), în timp ce minime de 17 – 19 grade vor fi posibile acum prin Banat, Crișana, Maramureș.

Temperaturi maxime

Ziua de luni va avea maxime chiar ușor sub normalul perioadei prin Oltenia, sudul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, unde abia ne vom apropia de 17 – 19, 20 de grade. Și pentru restul țării vorbim de temperaturi cu adevărat plăcute, dacă ne gândim la zilele caniculare din august: 23 – 25 de grade, cu un vâr de 26 – 28 de grade prin nordul Dobrogei. La munte nu vom avea mai mult de 12 – 14 grade.

Marți deja avem parte de o încălzire la nivelul întregii țări, cu temperaturi cuprinse între 25 – 27 de grade, valori ușor mai scăzute prin Transilvania (22 – 24 de grade), iar prin estul Munteniei și Dobrogea putem atinge 28 – 29 de grade. Și la munte maximele mai cresc un pic, spre 15 – 17 grade.

ADVERTISING

Pe parcursul zilei de miercuri maximele de 27 – 29 de grade cuprind cea mai mare parte a țării, excepția rămânând Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei, cu 23 – 25 de grade. La munte se vor atinge 19 – 20 de grade, cu 16 – 17 grade pe creste.

Nici pentru restul săptămânii nu vorbim de schimbări majore ale temperaturilor maxime și distribuției acestora la nivelul întregii țării, astfel că, până la finalul intervalului de prognoză, nu vom mai depăși valori de 25 – 27, 29 de grade la nivelul întregii țări, pentru ca la munte să rămânem în zona valori maxime de 20 –22 de grade, cu 16 – 17 grade pe creste.

Ploi avem doar luni şi marţi

Despre regimul precipitațiilor din săptămâna care urmează nu avem mult de vorbit. Practic, ziua de luni este cea care se poate dovedi decisivă pentru cantitățile de ploi care vor fi cuantificate pentru toată săptămâna.

Astfel, modelul celor de la ECMWF estimează ploi în cea mai mare parte a țării (cu excepția Banatului, Crișanei, nord-vestului Dobrogei).

Cantitățile așteptate să cadă pot ajunge la 20 – 30 de l/mp prin Oltenia, mare parte din Muntenia, zonele montane, sudul Transilvaniei, sudul Dobrogei și nordul Moldovei, pentru ca în restul regiunilor să fie posibile cantități de 5 – 7 l/mp.

Vor fi ploi care vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și, posibil, chiar grindină de mici dimensiuni.

Ceva ploi mai avem și în prima parte a zilei de marți prin Oltenia și zonele montane, dar nu se vor acumula mai mult de 2 – 4 l/mp.

De miercuri și până la finalul săptămânii deja ploile dispar din peisajul meteo al țării noastre.

Așadar, cantitățile totale estimate de modelul european pentru țara noastră, în săptămâna care urmează, vor putea ajunge la un 20 – 30 de l prin sudul Olteniei, sudul Transilvaniei, Meridionali, nordul Moldovei, iar în restul țării nu așteptăm mai mult de 5 – 7 l/mp.

Vremea săptămânală 04 10 septembrie 2023

Material realizat de Prognoze Meteo

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇