Trei coduri noi de ploi torențiale. Cum va fi vremea la București

Trei coduri noi de ploi torențiale. Cum va fi vremea la București

Meteorologii continuă veștile proaste din această săptămână. Au emis noi coduri și informări meteo de vreme rea.

Așadar, astăzi la ora 10:00 a intrat în vigoare un cod galben de ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată și intensificări ale vântului. El expiră diseară, la ora 23:00.

”În nordul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia, Dobrogea și la munte, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20...25 l/mp și izolat 35...45 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45...55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80...90 km/h”, transmite ANM.

ADVERTISING

Codul portocaliu este valabil în același interval și vizează ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată și intensificări ale vântului.

”În jumătatea de est a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și pe alocuri grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 30...40 l/mp și pe spații mici 50...70 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 50...60 km/h”.

Iată zonele afectate:

harta-1
harta-2

Un nou cod galben la noapte

După ce expiră aceste două coduri, un altul galben intră în vigoare. Avertizarea este valabilă de miercuri, ora 23:00. și expiră joi dimineața, la ora 10:00.

ADVERTISING

Codul vizează ploi însemnate cantitativ.

”În centrul și sudul Moldovei, local în Muntenia, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 30…35 l/mp”.

Iată zonele afectate:

harta-4
harta-3

Apoi, de joi, de la 10:00, intră în vigoare o informare meteorologică care ține tocmai până duminică (20 iunie, ora 22:00)!

Fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate. Informarea este valabilă pentru toată țara.

”În sudul, estul și centrul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25...50 l/mp”, potrivit ANM.

harta-5
Imagini: Capturi ANM

Cum va fi la București

ANM a emis și prognoza specială pentru Capitală.

ADVERTISING

În perioada 16 iunie, 10:00 - 17 iunie, 10:00, vremea va fi în general instabilă.

”Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în medie, se vor înregistra cantități de apă, în intervale scurte de timp de 10…15 l/mp, iar prin acumulare peste 20…30 l/mp”.

Temperatura maximă va fi de 25 - 26 de grade, iar cea minimă de 14 - 16 grade

Ulterior, din 17 iunie (ora 10:00) până duminică, ora 22:00, vremea va fi instabilă.

”Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși în medie 10…20 l/mp”.

Temperaturile maxime se vor situa între 23 și 27 de grade, iar cele minime între 14 și 16 grade.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇