Şi tot cald, cald, cald va fi - prognoza meteo pe două săptămâni

Şi tot cald, cald, cald va fi - prognoza meteo pe două săptămâni

Canicula rămâne prezentă până la începutul lunii august în majoritatea regiunilor, cu cele mai ridicate temperaturi în Muntenia, Dobrogea şi Oltenia, arată estimările valabile pentru intervalul 19 iulie – 1 august, publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Iată prognoza defalcată pe regiuni:

Banat

Pe aproape întreg parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, maximele se vor situa între 26 şi 29 de grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 21 iulie.

În cea de-a doua săptămână, regimul termic va marca o creştere, vremea va redeveni călduroasă, vor fi valori diurne de 31 - 34 de grade.

Probabilitatea pentru averse pe arii extinse şi însemnate cantitativ va fi ridicată pe 19 şi 20 iulie, apoi se va reduce semnificativ şi abia după data de 28 iulie, pe alocuri, mai pot fi ploi de scurtă durată.

Crişana

Temperatura aerului va fi în scădere la începutul intervalului de prognoză, de la 29 de grade în prima zi, spre 26 de grade pe 21 iulie, apoi va marca o creştere treptată, iar la finalul primei săptămâni se vor înregistra aproximativ 31 de grade.

ADVERTISING

În decursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic nu va mai avea variaţii importante, astfel încât media maximelor se va situa între 30 şi 32 de grade.

În primele două zile ale intervalului de prognoză, pe arii extinse vor fi averse importante cantitativ, apoi probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va creşte abia după data de 28 iulie.

Transilvania

În primele zile, temperaturile maxime vor scădea semnificativ, de la o medie de 31 de grade în prima zi, până la 24 de grade pe 21 iulie.

Între 22 şi 26 iulie, va avea loc un proces de încălzire treptată a vremii, fapt ce va determina creşterea temperaturilor maxime de la o zi la alta, până la o medie regională de 29 - 30 de grade, începând cu data de 26 iulie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni.

Vor fi averse însemnate cantitativ pe 20 şi 21 iulie, apoi vremea se va ameliora şi probabilitatea pentru ploi trecătoare va creşte abia din 28 iulie.

ADVERTISING

Maramureş

Vremea se va răcori în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât temperaturile maxime vor scădea de la 29 de grade în prima zi, până la 24 de grade pe 21 iulie.

Ulterior, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, astfel încât, la începutul celei de-a doua săptămâni, vor fi medii ale maximelor diurne de aproximativ 31 de grade, valori ce se vor menţine de interes până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni.

Ploi pe arii extinse şi local abundente se vor semnala în primele trei zile ale intervalului de prognoză şi, din nou, pe 28 şi 29 iulie, iar în rest doar izolat şi trecător va ploua slab, cel mai probabil spre finalul celei de a doua săptămâni.

Moldova

Vremea se va răcori în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât temperaturile maxime vor scădea de la o medie regională de 30 de grade în prima zi, până la 25 de grade pe 21 iulie.

ADVERTISING

Ulterior, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, astfel încât, pentru ultima săptămână din iulie, sunt estimate maxime, în medie de 30 - 32 de grade.

Ploi pe arii extinse şi local însemnate cantitativ se vor semnala în primele zile ale intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru averse va creşte după 28 iulie, iar în restul intervalului va fi redusă.

Dobrogea

În primele două zile ale intervalului, se vor înregistra maxime în medie de 31 - 32 de grade şi minime în jur de 22 de grade. Ulterior, vremea se va răcori, iar pentru intervalul 21 - 25 iulie, la nivelul regiunii vor fi maxime de 27 - 28 de grade şi minime de 17 - 19 grade.

În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de creştere treptată, astfel încât la valorile maxime vor reveni la o medie de 32 de grade, iar minimele vor depăşi 20 de grade.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar, cu excepţia zilelor de 20 şi 21 iulie, când sunt prognozate averse locale posibil însemnate cantitativ.

Muntenia

În prima zi a intervalului, vremea se va menţine caniculară, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 35 de grade, apoi se va produce o răcorire treptată spre valori de 28 - 30 de grade.

Pentru a două săptămână de prognoză sunt estimate maxime, în medie de 31 - 34 de grade.

Averse se vor semnala pe arii mai extinse în perioada 19 - 21 iulie, când vor fi pe alocuri importante cantitativ. Ploi de scurtă durată pot apărea pe arii restrânse şi în restul intervalului, cu o probabilitate mai mare după 28 iulie.

Oltenia

Vremea se va răcori, astfel încât temperaturile maxime vor scădea de la 34 de grade în prima zi, până la 28 - 29 de grade în intervalul 20 - 24 iulie.

După acest interval, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, iar pentru a doua săptămână sunt estimate maxime în medie de 32 - 34 de grade şi minime în jur de 18 grade.

Ploi pe arii extinse şi local abundente se vor semnala în 19 şi 20 iulie, iar în restul intervalului doar pe arii restrânse şi cu o probabilitate mai mare după 29 iulie.

La munte

Temperatura va fi în scădere treptată în primele zile ale intervalului, iar vremea va deveni răcoroasă în perioada 21 - 24 iulie, cu o medie a valorilor maxime de 16 - 17 grade, pornind de la 22 de grade în prima zi şi minime de 8 - 10 grade.

Apoi, se va reveni la un regim termic apropiat de normele climatologice, respectiv maxime, în general, de 20 - 22 de grade şi minime în jur de 12 grade.

În primele zile ale intervalului instabilitatea atmosferică se va generaliza în întreaga zonă montană, iar local aversele vor fi abundente. În restul intervalului, probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată spre finalul lunii.

Acum e cod portocaliu de furtuni în jumătate de ţară, dar nu scăpăm nici de caniculă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇