Ciclonul polar: Trecem de la cel mai călduros început de ianuarie la -20 de grade Celsius

Ciclonul polar: Trecem de la cel mai călduros început de ianuarie la -20 de grade Celsius

Temperaturile vor varia foarte mult de la o săptămână la alta în România, avertizează meteorologii.

Primele zile din 2024 au adus noi recorduri în ceea ce priveşte temperaturile, vineri fiind înregistrate cele mai ridicate temperaturi din istoria măsurătorilor meteorologice la Miercurea Ciuc, Joseni şi Topliţa, zonă considerată ”polul frigului” în România.

”Luna ianuarie a adus aproape zilnic, în debutul noului an, recorduri la nivelul valorilor minime sau maxime zilnice. Vineri dimineaţă, în zonele unde considerăm că se înregistrează polul frigului în România, la Miercurea Ciuc, Joseni şi Topliţa, am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 5 ianuarie de când se fac măsurători meteorologice şi acestea sunt considerate chiar recorduri lunare, fiind cele mai ridicate minime din luna ianuarie pentru aceste staţii”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, la TVR Info.

ADVERTISING

Sunt diferenţe mai mari de zece grade faţă de ceea ce ar fi normal pentru o primă decadă a celei mai reci luni din iarna şi din anul nostru. Dar de duminică deja se vor schimba lucrurile, a precizat directorul ANM.

După care, de săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea brusc și vor ajunge la -10, până la -15 şi chiar -20 de grade Celsius, în condiţiile pătrunderii în țara noastră a unei mase de aer polar. Cele mai scăzute temperaturi ale acestei perioade geroase sunt aşteptate pentru dimineţile zilelor de marţi şi miercuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit directorului ANM, un val de aer polar va intra în România începând de duminică, iar temperaturile vor începe să scadă mai întâi în Moldova, unde nu vor mai depăşi 1...6 grade Celsius şi apoi în restul ţării. 

”Va fi ger, pentru că vom vorbi de temperaturi, luni, care vor caracteriza o vreme geroasă, în special noaptea şi dimineaţa, dar şi pe parcursul zilelor. Luni, cel puţin, maximele vor fi predominant negative în aproape toată ţara, cu cele mai coborâte valori maxime, -10 (grade Celsius – n.r.) în nordul Moldovei, în depresiunile din estul Transilvaniei, până la cel mult zero, un grad, local în sud-vestul Olteniei.

ADVERTISING

Iar marţi dimineaţă şi miercuri dimineaţă este posibil să consemnăm vârful acestui episod din perspectiva celor mai geroase nopţi şi dimineaţă, pentru că minimele vor coborî până la -15, posibil -20 de grade în condiţiile în care vom avea şi strat de zăpadă”, a anunţat Elena Mateescu.

După o zi de sâmbătă cu precipitaţii în vestul, centrul şi nordul ţării, de duminică, acestea vor începe să se transforme în ninsori, începând cu zonele nordice şi a Moldovei. Ulterior ninsorile se vor extinde și în sus, în condițiile pătrunderii și aici a masei de aer polar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇