Noi coduri portocaliu și galben de furtuni în toată ţara

Noi coduri portocaliu și galben de furtuni în toată ţara

Meteorologii au emis, marți, noi atenționări de tip cod portocaliu și galben.

Codul portocaliu a intrat în vigoare marți, ora 10:00, și expiră miercuri, 24 iunie, ora 02:00, conform ANM.

Avertizarea este valabilă pentru aproape toată țara și vizează cantități de apă însemnate și instabilitate atmosferică accentuată.

”În Moldova, Transilvania, Maramureș, local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, precum și în zonele montane vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină, îndeosebi în est și sud-est”, potrivit ANM.

ADVERTISING

În aceeași perioadă este în vigoare și un cod galben de vreme rea. Se vor semnala averse cu descărcări electrice, grindină și vijelii.

”În intervalul menționat, în extremitatea de vest și local în sudul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp”, arată Administrația Națională de Meteorologie.

harta-ANM-1-1
Sursa: ANM

Nou cod galben miercuri

Miercuri, când expiră cele două coduri menționate mai sus, intră în vigoare o nouă atenționare tip cod galben.

ADVERTISING

Aceasta intră în vigoare pe 24 iunie, ora 02:00, și expiră pe 25 iunie, ora 10:00.

”În intervalul menționat, în zonele montane, precum și în nordul, centrul, estul și local în sudul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp”, precizează ANM.

harta-2
Sursa: ANM

Vezi și Furtunile continuă să facă ravagii: O femeie a murit luată de viitură, sute de gospodării inundate, trenuri blocate de puhoaie

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇