Coduri galbene de caniculă și informare meteo de furtuni: Nopțile vor fi tropicale

Coduri galbene de caniculă și informare meteo de furtuni: Nopțile vor fi tropicale

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări de caniculă și disconfort termic, dar și de furtuni.

Astfel, joi, la ora 10:00, a intrat în vigoare un cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat.

Sunt vizate zonele din sud, est și sud-estul țării. Noaptea de joi spre vineri va fi tropicală!

”În cursul zilei de joi (30 iulie), în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum și în centrul și sudul Moldovei, va fi caniculă, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade, iar pe arii restrânse se vor situa peste 37...38 de grade.

ADVERTISING

Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de joi spre vineri (30/31 iulie) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade”, transmite ANM.

harta-1-1
Captură ANM

Cod galben și vineri

De asemenea, este cod galben de caniculă și vineri, 31 iulie. Noaptea de vineri spre sâmbătă va fi și ea tropicală.

De data aceasta, este vizat în principal sudul țării.

”În cursul zilei de vineri (31 iulie), în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Dobrogei va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de vineri spre sâmbătă (31 iulie/01 august) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade”.

harta-2-4
Captură ANM

Prognoza pentru București

Valorile de temperatură prognozate pentru Bucureşti vor fi, în continuare, caniculare şi pot urca până la 38 de grade Celsius pe timpul zilelor, informează ANM.

ADVERTISING

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 30 iulie, ora 10:00 - 1 august, ora 2:00, disconfortul termic va fi accentuat, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Joi, 30 iulie, temperatura maximă va ajunge la 37 - 38 de grade Celsius, iar vineri (31 iulie), în jurul valorii de 35 de grade Celsius.

Cerul va deveni variabil şi, din a doua parte a zilei de vineri (31 iulie), va fi în creştere probabilitatea pentru intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi averse.

ADVERTISING

Informare de furtuni

Totodată, ANM a emis și o informate meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.

Aceasta este valabilă în perioada 31 iulie, ora 12:00 – 01 august, ora 02:00.

”În intervalul menționat în sud-vestul, sudul, estul țării și local în centru, instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe suprafețe mici 40...50 l/mp”, arată meteorologii.

hhh-3
Captură ANM

Citește și Caniculă și ploi de vară – prognoza meteo pe două săptămâni


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇