Cod roșu de caniculă cu 42 de grade la umbră și cod galben de furtuni, inclusiv la București (Hărțile ANM)

Cod roșu de caniculă cu 42 de grade la umbră și cod galben de furtuni, inclusiv la București (Hărțile ANM)

Căldura sufocantă nu ne dă pace, însă ne aşteptăm de azi şi la furtuni, inclusiv la Bucureşti.

Cea mai mare parte a țării se află marţi sub cod roșu de caniculă, cu temperaturi maxime între 37 și 42 de grade Celsius, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

O avertizare de tip cod portocaliu de caniculă anunță, tot pentru marți, că în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, valul de căldură va persista. Temperaturile maxime vor fi aici de 35…37 de grade.

cod rosu Canicula
Foto: ANM

Unde avem cod galben de furtuni

ANM a emis pentru marţi şi o avertizare de tip cod galben de furtuni, valabilă între orele 12 - 21, în 20 de judeţe şi Bucureşti.

ADVERTISING

În zona continentală a Dobrogei, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei, în Maramureș, nordul Crișanei, în nord-vestul Transilvaniei și în nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp, precizează ANM.

Sunt vizate de atenţionare judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Ilfov şi Bucureşti, integral, şi parţial Cluj, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Constanţa şi Tulcea.

image-25
Foto: ANM

Codul roşu continuă şi miercuri

Din păcate, şi miercuri avem tot cod roşu de caniculă.

În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei va fi cod roșu. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade.

ADVERTISING

Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Tot miercuri avem şi cod portocaliu în Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei.

Aici temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade.

cod rosu canicula 17 iulie
Foto: ANM

În a doua parte a săptămânii valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în jumătatea sudică a țării.

Prognoza meteo specială pentru Bucureşti - 16-17 iulie 2024

Marţi, la Bucureşti, valul de căldură va fi în continuare intens.

ADVERTISING

Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 21…23 de grade. . Cerul va fi senin în prima parte a zilei, însă după-amiaza și seara, vor fi înnorări temporar accentuate, intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 50…60 km/h), grindină, averse și descărcări electrice.

Miercuri rămâne valul intens de căldură. Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 24…25 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇