Cod roşu de caniculă cu recorduri de temperatură! ANM a emis şi cod galben de furtuni

Cod roşu de caniculă cu recorduri de temperatură! ANM a emis şi cod galben de furtuni

Ne vom topi de căldură azi şi mâine. ANM a emis o actualizare a avertizărilor de caniculă, cu cod roşu, portocaliu şi galben, pentru aproape toată ţara. Doar pe crestele munţilor va fi ceva mai răcoare.  În acelaşi timp, este în vigoare joi şi un cod galben de furtuni. Să le luăm pe rând.

Publicitate

Codul galben de caniculă vizează jumătatea de sud-est a ţării. Valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Codul portocaliu este valabil în Banat, Transilvania și Moldova. Aici temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Publicitate

ANM precizează că temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Codul roşu anunţă temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat, în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Aici se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36...37 de grade.

Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade.

Foto: ANM

ANM a emis şi un cod galben de furtuni valabi joi, de la 14 la 21.

În cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum și local în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55...70 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp.

Foto: ANM

Cum va fi vremea la Bucureşti

Prognoza specială pentru București anunţă caniculă pentru joi şi vineri, iar spre sfârșitul intervalului este posibil să apară furtuna.

Potrivit prognozei, de joi, la ora 10:30, până vineri, la ora 9:00, vremea va fi caniculară, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă de 18...21 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab și moderat.

Apoi, vineri, în intervalul orar 9:00-21:00 vremea se va menține caniculară, cu disconfort termic ridicat și un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului va fi în creștere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇