Cod portocaliu și chiar roșu de vijelii în mai multe județe. Furtuni anunțate și în restul țării - UPDATE

Cod portocaliu și chiar roșu de vijelii în mai multe județe. Furtuni anunțate și în restul țării - <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică accentuată pentru cea mai mare parte a ţării, de sâmbătă până duminică dimineaţă. Dimineață a fost emisă o avertizare cod portocaliu pentru 10 județe, iar la prânz mai multe localități din unele dintre acestea au fost sub cod roșu.

Potrivit ANM, de sâmbătă, ora 11:00, până duminică la ora 06:00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torenţiale, grindină, intensificări ale vântului şi posibil vijelii în Oltenia, sudul Banatului, vestul şi nord-vestul Munteniei, Dobrogea şi în vestul şi sud-vestul Transilvaniei.

ADVERTISING

Pentru zonele vizate a fost emisă o avertizare cod galben.

„În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp. Pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică (3/4 iunie) aria acestor fenomene se va restrânge spre sud-vestul teritoriului”, anunţă meteorologii.

Aceştia precizează, de asemenea, că astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse şi în celelalte regiuni, iar în Moldova şi în jumătatea estică a Munteniei temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50...60 km/h.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, ANM anunţă cod portocaliu în judeţele Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara, Dâmboviţa şi Prahova.

„Local cantităţile de apă vor fi de 40...50 l/mp şi izolat de peste 70...80 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, a mai transmis ANM.

Ulterior, meteorologii au emis avertizări de tip nowcasting cod roșu de furtuni, cu ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii puternice, astfel:

  • până la ora 16:30, în mai multe localităţi din judeţele Gorj (Motru, Mătăsari, Fărcăşeşti, Negomir, Slivileşti, Văgiuleşti, Drăgoteşti, Samarineşti), Vâlcea (Călimăneşti, Perişani, Păuseşti-Măglaşi, Bujoreni, Berislăveşti, Băile Olăneşti, Muereasca, Dăeşti, Sălătrucel, Vlădeşti, Runcu) și Caraş-Severin (Bozovici, Berzasca, Prigor, Sicheviţa, Lăpuşnicu Mare, Bănia, Dalboşeţ, Eftimie Murgu, Gârnic, Şopotu Nou)
  • până la 17.30, în judeţul Mehedinţi (Drobeta-Turnu Severin, Şimian, Brezniţa-Ocol, Izvoru Bârzii, Şişeşti, Malovăţ, Floreşti, Căzăneşti, Husnicioara).
ADVERTISING

Vremea în București

În ce privește Capitala, vremea se va răcori și va fi ușor instabilă. Prognoza specială avertizează că de sâmbătă, la ora 10:00, până duminică, la ora 06:00, în București vor fi averse, descărcări electrice și vânt puternic.

Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări pe parcursul zilei când va atinge viteze în general de 40...50 km/h. Temperatura maximă va fi de 25...27 de grade, iar cea minimă va fi de 12...14 grade, au precizat specialiștii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇