După caniculă vin ploi în aproape toată țara. În mai multe județe e și cod galben inundații

După caniculă vin ploi în aproape toată țara. În mai multe județe e și cod galben inundații

Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică, până luni seară, la ora 21:00 în majoritatea regiunilor ţării. A fost emisă atenționare cod galben.

Astfel, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi în zona montană, vor fi perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi pe alocuri de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a ţării.

ADVERTISING

Potrivit ANM, de la ora 21:00 și până la ora 03:00 va fi instabilitate atmosferică în Dobrogea.

Se va manifesta prin perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi pe alocuri de peste 30…40 l/mp.

image-66

Cod galben de inundații

Și hidrologii anunţă cod galben de inundaţii pentru 11 bazine hidrografice, până marţi dimineaţă la ora 9:00.

Potrivit hidrologilor, există probabilitatea depăşirii cotelor de atenţie pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someş, Crişul Alb, Mureş, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut, şi râurile din Dobrogea, în judeţele: Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Hunedoara, Harghita, Mureş, Alba, Braşov, Sibiu, Arad, Covasna, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Suceava, Neamţ, Vrancea, Iaşi, Galaţi, Vaslui, Constanţa şi Tulcea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Cluj, Alba, Covasna, Buzău, Vrancea, Bacău şi Tulcea”, a mai transmis sursa citată.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇