Peste 100.000 de persoane din SUA au devenit alergice la carnea roșie începând din 2010, din cauza unui sindrom declanșat de mușcăturile de căpușă, arată un raport guvernamental publicat zilele trecute.
Oficialii americani din domeniul sănătății cred însă că mult mai mulți oameni au această problemă și nu știu.
Oficialii americani din domeniul sănătății au declarat că nu au cunoștință de niciun deces, dar persoanele cu această alergie au descris-o ca fiind derutantă și terifiantă.
Un al doilea raport a estimat că până la 450.000 de americani au dezvoltat această alergie, în urma mușcăturii de căpușă, scrie ABC News.
Conform acestui raport, alergia declanșată de căpușe ar fi a zecea cea mai frecventă alergie alimentară din SUA.
Reacția, numită sindrom alfa-gal, apare atunci când o persoană infectată mănâncă carne de vită, de porc, de vânat sau altă carne de mamifere – sau ingerează lapte, gelatină sau alte produse de mamifere.
Nu este cauzată de un germen, ci de un tip de zahăr, alfa-gal, care se găsește în carnea provenită de la mamifere – și în saliva căpușelor. Atunci când zahărul intră în organism prin piele, acesta declanșează un răspuns imunitar și poate duce la o reacție alergică severă.
Persoanele care suferă de acest sindrom pot prezenta simptome precum urticarie, greață, vărsături, diaree, dureri severe de stomac, dificultăți de respirație, amețeli și umflarea buzelor, a gâtului, a limbii sau a pleoapelor ochilor.
Spre deosebire de alte alergii alimentare, care apar la scurt timp după consum, aceste reacții se manifestă multe ore mai târziu.
Unii pacienți au doar simptome stomacale, iar experții recomandă ca persoanele cu diaree inexplicabilă, greață și dureri abdominale să fie testate pentru acest sindrom.
Alergia poate dispărea la unele persoane, medicii observând că acest lucru se întâmplă la aproximativ 15% până la 20% dintre pacienți.
Oamenii de știință au observat inițial reacții la pacienții care luau un medicament împotriva cancerului, produs în celule de șoarece care conțineau zahărul alfa-gal.
Dar în 2011, cercetătorii au raportat pentru prima dată că acesta se poate răspândi și prin mușcăturile de căpușe.