Atenţie la pericolul din iarbă! Mușcătura de căpușă: Ce trebuie să facem și cum o tratăm acasă

Atenţie la pericolul din iarbă! Mușcătura de căpușă: Ce trebuie să facem și cum o tratăm acasă

Sezonul cald vine cu un pericol, mușcătura de căpușă.

Deja la Iaşi au ajuns la spital din această cauză mai mult de 35 de persoane.

Medicii avertizează că, atunci când suntem muşcaţi de căpuşă, trebuie să o îndepărtăm cât mai repede, dar nu oricum.

"Este important ca insecta să fie îndepărtată cât mai repede posibil. Se consideră că agenţii patogeni pot ajunge în organismul uman şi pot fi transmişi de o căpuşă, doar dacă respectiva insectă a stat ataşată de piele prin muşcătură timp de cel puţin 36-48 de ore”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Ce sunt căpuşele

”Căpușele sunt, de obicei, mici paraziți externi, cu dimensiuni de aproximativ 0,5 - 15 mm. Căpușele adulte sunt mai mari, după hrănire, de dimensiunea unei boabe de cafea.

Acestea se atașează de pielea animalelor sau a oamenilor, înțepând suprafața acesteia și hrănindu-se cu sângele gazdei. De obicei, se atașează la baza firului de păr, în spatele urechilor, la pliul coatelor, în spatele genunchilor, în zona inghinală și a axilelor.

 Odata fixate pe suprafața tegumentului, căpușele vor introduce capul în spațiul subtegumentar și vor începe alimentația, care poate dura câteva minute, dar și câteva ore”, explică specialiștii.

Ce trebuie să facem când sesizăm căpușa

Medicii recomandă ca atunci când sesizăm căpușa să nu încercăm să o îndepărtăm de capul nostru, ci să ne adresăm medicului:

”Este foarte important ca în această perioadă, dacă este sesizată căpușa, să nu fie smulsă sau să se încerce pur și simplu îndepărtarea sa, deoarece ligaturarea între corp și cap este una relativ fragilă, iar o îndepărtare defectuoasă va produce menținerea capului în spațiul subtegumentar, în timp ce doar corpul a fost îndepărtat.

În situația în care este sesizată infestarea cu căpușă, este necesar să vă deplasați la un cabinet medical sau la spital deoarece aici există instrumentarul necesar pentru a se îndepărta adecvat capușa, fără a îi rupe capul și a menține acolo fracțiuni din aceasta”.

Mușcătura de căpușă poate transmite boala Lyme

De menționat este că mușcătura poate produce mai multe boli, inclusiv Lyme.

Tocmai din acest motiv, ”este esențial ca acestea să fie îndepărtate la timp și corect”.

Medicii subliniază că nu orice mușcătură de căpuşă poate transmite această boală. În schimb, ”netratată, această patologie poate afecta articulațiile, cordul și sistemul nervos”.

Sfaturi

Pentru a se evita complicațiile pe care le poate produce o mușcătură de căpușă, iată ce ne recomandă specialiștii:

  • Evitarea zonelor cu iarbă sau a zonelor bine înverzite fără a avea îmbracaminte adecvată. Este important să fie acoperită întreaga suprafață corporală (pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă).
  • Inspectarea suprafeței întregului organism pentru depistarea posibilelor mușcături, dar și pentru posibila prezență a căpușelor la nivelul tegumentelor
  • Purtarea hainelor deschise la culoare

Cum tratăm mușcătura de căpușă la domiciliu

Pentru îndepărtarea căpuşelor sunt contraindicate metodele băbeşti, precum aplicarea de căldură la locul muşcăturii sau de ceară, acetonă, ulei, vaselină, benzină. Iată ce trebuie făcut:

  • Se dezinfectează locul cu alcool.
  • Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpușa, trăgându-i capul și nu corpul.
  • Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanțe sau căldură, crește numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpușa este infectată.
  • Se spală bine cu apă și săpun și se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină.
  • Se poate folosi local şi un unguent cu antibiotic

”Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură. Se mai poate extrage cu servețelul prin înfășurare, însă în mâini neantrenate e periculos și ineficient. 

În cazul în care rămân fracțiuni de căpușă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, astfel, evitând un pericol”, conchid specialiștii.

Vezi și Cum să eviți mușcătura de viperă și ce să faci în cazul în care ești mușcat de șarpe